Kirppujen löytäminen koirasta ja niistä eroon pääseminen

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Koiran omistajana harva asia on yhtä ärsyttävää kuin kirput. Kirput ovat yksi koirien yleisimmistä ihosairauksien ja kutinan aiheuttajista, ja ne voivat aiheuttaa kivuliaita puremia, allergisia reaktioita ja joissakin tapauksissa tauteja. Jotkut luulevat, että kirput olisivat merkki heidän kotinsa tai koiransa likaisuudesta. Näin ei kuitenkaan ole, sillä kirput ovat hyvin yleisiä, ja jokainen koira saa niitä aika ajoin lenkillä käydessään tai puutarhassa ulkoillessaan. Vaikka tartunta on ärsyttävää, se on hallittavissa. Pienellä vaivalla kirput voidaan hoitaa ja ehkäistä. Lue lisää aiheesta.

Mitä kirput ovat?

Ensimmäinen vaihe kirppujen käsittelyssä on niiden ymmärtäminen. Kirput ovat pieniä, lentokyvyttömiä hyönteisiä, jotka syövät ravinnokseen verta. Niiden pitäisi näkyä paljain silmin, mutta jos koirallasi on tumma turkki, ne näkyvät paremmin ihoa vasten. Muuten sinun on metsästettävä niitä.

Kiinnostava fakta: suurin osa koirien kirpputartunnoista on itse asiassa kissakirppulajeja, jotka ovat hypänneet maistamaan jotain muuta. Ne voivat selviytyä koirissa ja muissa lemmikkieläimissä, mutta kissat ovat silti niiden pääasiallinen ravinto- ja leviämismuoto.

Kirpun elinkaari

Kirppu käy elämänsä aikana läpi neljä vaihetta: muna, toukka, kotelo ja aikuinen. Aikuiset naaraat munivat noin 20 munan erissä. Munat ovat hyvin pieniä, soikeita, harmaita tai valkoisia.

Munat munitaan isäntäeläimen iholle, mutta ne putoavat yleensä nopeasti maahan. Munat voivat pudota koiralta, kun se ravistelee itseään, raapii turkkiaan tai vain kävelee ympäri taloa. Ne voivat sitten piiloutua mattoihin, huonekaluihin ja jopa lattioiden halkeamiin tai rakoihin.

Kannattaa ottaa huomioon, että kirpun munat voivat elää viikkoja ja jopa kuukausia ilman isäntäeläintä odottaen vain sopivia olosuhteita kuoriutuakseen. Tänä aikana ne voivat kulkeutua ympäri taloa tossujen, tassujen ja muiden tavaroiden mukana. Tämän vuoksi kirpputartunnan jälkeinen kevät on usein kirpputoiminnan kannalta huippuaikaa kodissasi, sillä lämpötilan nousu auttaa eloonjääneiden kirpunmunien kehittymistä ja kuoriutumista. Nykyään keskuslämmityksen ansiosta kirput voivat olla ympärivuotinen ongelma.

Kun kirpunmunat kuoriutuvat, toukat kehittyvät ja syövät pääasiassa jätteitä, kuten ulosteita, kuolleita hyönteisiä tai kasviperäistä ainesta. Viikon tai kahden kuluessa toukat koteloituvat ja "uinuvat" vielä yhdestä kahteen viikkoa. Tämän jälkeen aikuiset kirput ilmestyvät, ja niiden on välittömästi löydettävä isäntäeläin saadakseen verta ravinnokseen.

Kirput ovat yleensä erikoistuneet tietynlaiseen isäntäeläimeen. Koirallasi oleva tyyppi ei yleensä pure ihmistä, mutta poikkeuksia on aina.

Ennaltaehkäisy

On paljon parempi ehkäistä kirpputartunta heti alkuunsa kuin yrittää päästä siitä eroon myöhemmin. Nykyään on saatavilla runsaasti ennaltaehkäiseviä hoitoja, kuten spot-one-pipettejä, joita voidaan käyttää vuoden mittaan eri väliajoin tuotteesta riippuen.

Kirpputartunnan merkkien havaitseminen

Yleisimpiä merkkejä kirppujen esiintymisestä koirallasi ovat kutina ja raapiminen, erityisesti kaulan ja hännän tyven ympäriltä. Saatat myös huomata karvanlähtöä ja hilseilyä iholla. 

Kirput eivät vietä eläimessä paljon aikaa, joten niitä voi olla vaikea havaita, ellei niitä ole paljon. Mutta jokaista koiran turkissa näkemääsi yksilöä kohden talossa voi olla sata! Hyvä tapa havaita kirput on etsiä kirpunkakkaa. Harjaa koirasi valkoisen paperipyyhkeen päällä ja kostuta paperi. Jos paperi pysyy likaisen värisenä, se on vain likaa. Jos se muuttuu punaiseksi, se on veristä kirppukakkaa!

Kirppujen hoito

Eläinlääkäri voi suositella useita hoitokeinoja, joiden avulla kirput ja niiden munat saadaan nopeasti hävitettyä. Hoidot toimivat yleensä tappamalla aikuisia kirppuja tai heikentämällä toukkia.

Koska hoito tehoaa kirppuihin yleensä vain niiden yhdessä elinvaiheessa, on tärkeää, että hoidon lisäksi puhdistetaan myös koiran petivaatteet ja kaikki huonekalut tai peitot, joilla koira makaa.

Ole varovainen sellaisten kirpputuotteiden suhteen, joita eläinlääkäri ei ole tarjonnut tai suositellut, sillä niiden tehokkuutta ja turvallisuutta voi olla vaikea varmistaa. Kuten aina, on aina viisasta kysyä neuvoa eläinlääkäriltä ennen kuin aloitat minkäänlaisen hoidon. Käsittele koiraasi aina vain koirille tarkoitetulla kirpputuotteella, äläkä käsittele kissoja, kaneja tai muita lemmikkieläimiä koirien kirpputuotteilla. Toiselle lajille tarkoitetun kirpputuotteen käyttö voi olla tappavaa.

Sinun tulee siivota myös talosi. Pyydä eläinlääkäriltäsi suosituksia, sillä on tärkeää varmistaa, että käyttämäsi tuotteet ovat turvallisia myös muille lemmikeille ja perheenjäsenillesi. Huolellinen imurointi, jossa kiinnitetään erityistä huomiota nurkkiin, koloihin ja pehmustettuihin huonekaluihin, auttaa pääsemään eroon munista, toukista ja niiden koteloista. Siivotessasi taloa pölynimurin aiheuttama tärinä stimuloi munia kuoriutumaan ja siivoamisesta tulee siten tehokkaampaa.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »