Mikä koiranruoka sopii parhaiten pienille roduille?

min luku

Pieni valkoinen koira nousee takajaloilleen nähdessään kuivaruokakulhon edessään. Koira näyttää onnelliselta ja innostuneelta, sillä on kirkkaat silmät ja leveä suu

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Jotta voisimme suositella pienille koirille parasta koiranruokaa, meidän on määriteltävä, mitä tarkoitamme pienellä rodulla? Pienirotuisiksi koiriksi lasketaan yleensä koirat, jotka painavat täysikasvuisina enintään 12–15 kg. Esimerkkeinä voidaan mainita jackrusselinterrierit, yorkshirenterrierit, lhasa apsot ja cockerspanielit. Pienistä roduista pienempiä kutsutaan joskus myös mini- tai kääpiöroduiksi, kuten chihuahua ja pomeranian.

Ravitsemuksen osalta kaikkien näiden koirien voidaan katsoa kuuluvan samaan ryhmään: pieniin koiriin ja kääpiökoiriin. Saatat kuitenkin ajatella, että koira kuin koira. Miksi ruokkia niitä eri tavalla? Kun ajatellaan esimerkiksi irlanninsusikoiran koko-, paino-, aineenvaihdunta- ja elinikäeroa verrattuna johonkin mainitsemaamme kääpiökoirarotuun, eroja on varmasti.

Suurimmat erot pienten ja kääpiökoirien ja suurempien rotujen välillä

  • Pidempi keskimääräinen elinikä. Yleensä pienemmät koirat elävät pidempään kuin suuremmat. Tämän vuoksi ne hyötyvät korkeammista antioksidanttipitoisuuksista, jotka auttavat torjumaan kehon rappeutumista ja solujen ikääntymistä.

  • Nopeampi aineenvaihdunta. Pienemmillä koirilla on nopeampi aineenvaihdunta kuin suuremmilla koirilla. Ne menettävät lämpöä nopeammin ja polttavat enemmän kaloreita painokiloa kohti. Tästä johtuen niillä voi olla joskus vaikeuksia pitää painoa yllä.

  •  

  • Ne saattavat stressaantua helpommin kuin isommat koirarodut. Voit kuvitella, että jos olet hyvin pieni, maailma, eläimet ja ihmiset voivat näyttää pelottavilta.

  • Kasvu ja ravitsemukselliset vaatimukset. Suurirotuisten koirien on kasvettava ja kypsyttävä hitaammin kuin pienirotuisten koirien. Tämän vuoksi nämä kaksi eri ryhmää tarvitsevat hieman erilaisia hivenaineita, jotta niiden luusto ja lihakset voisivat kasvaa terveellisesti ja pysyä hyvässä kunnossa.

  • Pienet suut. Tämä saattaa olla itsestään selvää, mutta pienillä koirilla on pienet suut, ja ne yksinkertaisesti tarvitsevat erikokoista ruokaa kuin isommat koirat.

Mikä on parasta ruokaa pienelle tai kääpiökoiralle?

Tähän ei ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta, koska se riippuu koirasi mausta ja siitä, syötätkö mieluummin märkäruokaa, kuivaruokaa vai näiden kahden yhdistelmää. Pienen koiran ruoan on kuitenkin oltava täysipainoista ja tasapainoista. Tämä tarkoittaa, että siinä on kaikki ravintoaineet oikeassa suhteessa koiran elinvaiheen mukaan. Jos haluat tarjota märkä- ja kuivaruoan yhdistelmää, jota monet pienikokoiset koirat rakastavat, varmista vain, että molemmat koostumukset ovat täysipainoisia ja tasapainoisia, jotta voit sitten ruokkia näitä kahta haluamassasi suhteessa.

Koska pienen koiran energiantarve on suurempi ja hampaat pienemmät, keskustele eläinlääkärin kanssa siitä, mitkä vaihtoehdot voisivat sopia koirallesi ja kuinka paljon sitä tulisi ruokkia. On todella tärkeää pitää koira hoikkana koko sen elämän ajan, mutta saatat huomata, että useat pienet ateriat päivässä sopivat pienelle koiralle paremmin kuin yksi tai kaksi isoa ateriaa ja auttavat sitä painonhallinnassa.

Kuten sanottu, pienemmät koirat saattavat olla hieman stressaantuneempia. Keskustele heti alusta alkaen eläinlääkärisi kanssa siitä, miten valita rauhallisempi ja sopeutuvampi koirarotu ja miten se sosiaalistetaan ja totutetaan suureen ympäröivään maailmaan. Tämä on tehtävä myönteisellä ja kärsivällisellä tavalla. Jos koirasi kokee elämän stressaavaksi, pienille koirille on saatavilla ruokia, joiden luonnollisten ainesosien on todettu vähentävän ahdistusta ja auttavan stressin oireiden lievittämisessä. Oikeanlainen ruoka ja koiran pitäminen hoikkana takaavat sille pitkän ja terveellisen elämän.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA