Koiran märkäruoan edut

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Viime vuosikymmeninä ymmärryksemme siitä, mitä lemmikkieläimemme tarvitsevat ruoan suhteen, on lisääntynyt huomattavasti. Vuosia sitten useimmat syöttivät koirilleen säilykkeitä ja koirankeksejä, jotka yhdessä muodostivat koiran koko ruokavalion. Tämä ei täysin täyttänyt riittävän ravitsemuksen tehtävää, kun taas nykyään useimmat elintarvikkeet, niin märkä- kuin kuivamuonat, ovat niin sanottua tasapainoista täysravintoa. Tämä tarkoittaa, että ne tarjoavat kaikki koirasi tarvitsemat ravintoaineet oikeissa määrin.

Lemmikkieläinten omistajat voivat nykyään valita hyvin joustavasti, syöttävätkö he koirilleen märkä- vai kuivaruokaa vai näiden kahden yhdistelmää. Vaikka kuivamuonan, eli raksujen, syöttäminen on yleensä edullisempaa ja kätevämpää, myös koiran märkäruoalla on monia etuja. Koiran märkäruoka on erinomainen nesteytyksen lähde, sitä on helppo pureskella ja se on maistuvaa, joten sen valitsemiseen on monia etuja.

1.  Nesteytys

Vesi on ehdottoman tärkeää kaikille eläimille. Vaikka sinun on aina varmistettava, että koirallasi on runsaasti raikasta vettä saatavilla, myös märkäruoka on hyvä vedenlähde, joka lisää koiran nesteytystä. Tämä on erityisen tärkeää lämpimällä tai kuumalla säällä. Koirat, joilla on sairauksia, kuten virtsarakon ja munuaisten ongelmia, hyötyvät suuresti ylimääräisestä veden saannista, ja märkäruoka voi todella auttaa nesteytyksessä.

2. Lajike

Märkä- ja kuivamuonat ovat yhtä terveellisiä koirille. Märkäruoat voivat kuitenkin tarjota enemmän vaihtelua. Märkäruoat voivat olla kiinteitä säilykkeitä, paloja kastikkeessa tai herkullisia muhennoksia, jotka sisältävät esimerkiksi vihanneksia ja lihaa. Tämän lisäksi on tarjolla laaja valikoima makuja, jotka pitävät koiran ruokavalion mielenkiintoisena ja monipuolisena.

3.  Houkutteleva tuoksu

Vaikka monet koirat syövät mielellään kuivamuonaa, märkäruokien tuoksu on yleensä miellyttävä, mikä voi auttaa nirsompia syömään. Sairaat tai leikkauksesta toipuvat koirat eivät välttämättä halua juurikaan syödä, joten märkäruoka voi auttaa niitä pääsemään taas jaloilleen.

4. Helpompi pureskella

Jotkut omistajat karttavat purkkiruokien tarjoamista lemmikeilleen. He ovat huolissaan siitä, etteivät anna koirilleen riittävästi ravintoa tai että märkäruoka ei ole hyväksi koiran hampaille. Tämä on jonkinasteinen väärinkäsitys, sillä RSPCA:n mukaan kuivamuonalla voi olla pieni etu märkäruokaan verrattuna, koska sillä on lievä puhdistava vaikutus hampaisiin, mutta mikään ei viittaa siihen, että märkäruoka olisi huono koiran hampaiden terveydelle. Laadukas märkäruoka voi tarjota lemmikillesi tasapainoista ravintoa, joka tukee ja ylläpitää sen terveyttä kaikissa elämänvaiheissa. Itse asiassa vanhemmille koirille, joilla on hammas- tai ienongelmia, märkäruoka voi olla helpompaa tai miellyttävämpää syödä kuin kuivaruoka.

Jackrussellinterrierin pentu syö ruokaa hopeisesta koirankulhosta.

5. Säilyy hyvin

Avaamattomissa pusseissa ja tölkeissä olevan märkäruoan säilyvyysaika voi olla pitkä, ja sitä voi olla helpompi säilyttää kuin suuria pussillisia kuivamuonaa. Jos koirasi ei syö koko pussia tai purkkia yhdellä aterialla, muista aina säilyttää loput jääkaapissa. Avattu ruoka säilyy yleensä jopa kolme päivää jääkaapissa, mutta tarkista aina ennen syöttämistä, ettei se ole menossa pilalle. Useimmat eläimet pitävät ruoastaan huoneenlämpöisenä tai vain hieman jääkaapin lämpötilaa lämpimämpänä.

Milloin tarjota kuivaruokaa

Vaikka tasapainoinen märkä- ja kuivaruoka ovat yhtä ravitsevia, saatat haluta tarjota koirallesi kuivaruokaa tietyistä syistä. Kuivamuonaa voi olla helpompi annostella, varsinkin jos punnitset ruoan määrän. Kuivamuonaa voi ostaa myös suuremmissa pussiko'oissa, mikä voi olla kätevämpää suurten koirarotujen omistajille. Jos koirasi ei ole ahmija, kuivaruoka ei pilaannu, vaikka sitä ei syötäisi hetkessä ja se jäisi kulhoon. Raksuja on helppo käyttää myös aktivointileluissa, jotka tuovat sisältöä koiran elämään ja pitävät koirasi tyytyväisenä ilman liikaruokintaa.  

Miksei molempia?

Kunhan ruoka on täysipainoista ja tasapainoista, voit itse päättää, syötätkö koirallesi märkäruokaa, kuivaruokaa vai niiden yhdistelmää.  Jotkut omistajat haluavat syöttää kuivamuonaa aamulla ja tarjota koiralleen märkäruoka-aterian illalla (tai päinvastoin), kun taas jotkut laittavat märkä- ja kuivamuonaa samaan kulhoon. Tämä auttaa joitakin koiria syömään kuivamuonaa, jos ne eivät suostu syömään sitä sellaisenaan, ja auttaa tarjoamaan koirallesi erilaisia koostumuksia jokaisella aterialla. Huolehdi siitä, että jäljelle jäänyt märkäruoka ja sekaruoka hävitetään, erityisesti lämpimällä säällä, jolloin märkäruoan haju voi houkutella kärpäsiä. Muista aina ruokkia koirasi sen ihannepainon mukaan. Märkä- ja kuivaruoan sekoittaminen voi vaikeuttaa ruokintamäärien laskemista, joten kysy aina eläinlääkäriltäsi, jos olet epävarma.

  

Tietoja kirjoittajasta

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert

  

Jeanne Grunert on freelance-kirjoittaja, bloggaaja ja romaanikirjailija. Hän asuu ja työskentelee 17 hehtaarin maatilalla Virginiassa saksanpaimenkoiransa Shadowin ja kuuden kissan kanssa.

  

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS