Miten ruokkia pientä seniorikoiraa?

min luku

Mustaruskea koira ilmestyy aidan takaa. Se on kuvattu hyppäämässä ilmaan ja näyttää siltä kuin se seisoisi

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ennen kuin käsittelemme, mitä pienelle seniorikoiralle kannattaa syöttää, meidän on selvitettävä, mitä tarkoitamme pienellä seniorikoiralla. Pienet koirarodut ovat yleensä sellaisia, jotka painavat aikuisina enintään noin 12–15 kg. Se, milloin koiraa pidetään seniorina, riippuu hieman sen koosta. Pienet koirat elävät usein huomattavasti pidempään kuin niiden suur- ja jättiläisrotuiset lajitoverit. Esimerkiksi labradorinnoutajaa voidaan pitää seniorina seitsemän vuoden iässä, mutta pientä koiraa, kuten jackrussellinterrieriä, ei todennäköisesti pidetä seniorina ennen yhdeksän tai kymmenen vuoden ikää.

Jos haluat yleistietoa pienten koirien ruokinnasta ja siitä, miten ne eroavat suuremmista roduista, voit lukea lisää täältä. Yhteenvetona pienistä roduista voidaan todeta:

  • Niillä on nopeampi aineenvaihdunta, joten he tarvitsevat enemmän kaloreita painokiloa kohti.

  • Ne kasvavat täysi-ikäisiksi nopeammin kuin suuret rodut, joten niiden hivenaineiden tasapaino on hieman erilainen.

  • Niillä on pienempi suu, joten ne tarvitsevat pienempikokoisempaa ruokaa.

  • Ne saattavat stressaantua helpommin kuin isommat rodut, joten ahdistusta vähentäviä luonnollisia ainesosia sisältävä ruoka voi olla niille hyväksi.

  • Ne elävät pidempään, joten ne tarvitsevat lisäantioksidantteja, jotka auttavat torjumaan kehon rappeutumista ja solujen vanhenemista.

Miksi seniorikoiria on ruokittava eri tavalla kuin aikuisia koiria?

Koirien ikääntyessä niiden keho, aivan kuten meidän ihmistenkin, alkaa muuttua. Niistä tulee vähitellen vähemmän aktiivisia, kehon järjestelmät alkavat toimia hitaammin, ja rappeutumisongelmat, kuten niveltulehdus, voivat alkaa heikentää niiden liikkuvuutta. Yksi syy siihen, että koirat elävät nykyään yhä pidempään, on erinomainen ravitsemus. Siirtyminen senioriruokaan oikeaan aikaan auttaa säilyttämään kaikki hyvän ravitsemuksen parhaat hyödyt koko koiran elämän ajan. Seniorikoiranruoilla on yleensä seuraavia etuja vanhemmille koirille:

     

  • Vähempi kalorimäärä. Vanhemmilla koirilla on taipumus lihoa, koska ne ovat vähemmän aktiivisia ja niillä voi esiintyä liikkumisvaikeuksia. Ylipaino ei ole koskaan hyvä asia, mutta nivelongelmien kanssa se on vielä pahempi asia, joten koiran pitäminen hoikkana on todella tärkeää. Senioriruoat auttavat koiraasi edelleen tuntemaan olonsa kylläiseksi, mutta ne sisältävät vähemmän kaloreita. Ota kuitenkin huomioon, että hammasongelmat ja muut terveysongelmat voivat aiheuttaa kipua ja ruokahalun puutetta. Myös hyvin korkean iän myötä koirat alkavat luonnostaan menettää lihasmassaansa ja siten painoa. On tärkeää säilyttää terve paino ja lihasmassa, joten keskustele eläinlääkärisi kanssa seniori-ikäisen koirasi tukemiseen tarkoitetusta ravitsemuksesta.

  • Säädelty proteiini ja hivenaineet. Iäkkäät koirat ovat alttiimpia esimerkiksi sydän- ja munuaisongelmille, koska elinten toiminta saattaa heikentyä. Oikeat proteiini- ja hivenainepitoisuudet voivat auttaa vähentämään näiden elinten työtaakkaa. Proteiinin on oltava korkealaatuista ja hyvin sulavaa, jotta se auttaa ylläpitämään lihasmassaa.

  • Lisää antioksidantteja ja omega-3-rasvahappoja. Antioksidantit auttavat torjumaan solujen rappeutumista, kun taas omega-3-rasvahapot ovat tulehdusta ehkäiseviä ja niillä on monia muita etuja. Molempien lisätty määrä voi myös auttaa aivojen ikääntymisen ja kognitiivisten toimintahäiriöiden oireisiin.

Miten ruokkia pientä seniorikoiraa?

Ennen kuin harkitset koirasi ruoan vaihtamista, keskustele aina ensin eläinlääkärisi kanssa ja muista tehdä ruokavaliomuutokset vähitellen viiden tai seitsemän päivän aikana. Näin vältetään äkillisen muutoksen aiheuttamat vatsavaivat.

Etsit ruokaa, joka täyttää sekä pienten koirien että seniorikoirien tarpeet. Sen on myös oltava täysipainoista ja tasapainoista, mikä tarkoittaa, että se sisältää kaikkia koirasi tarvitsemat ravintoaineet oikeassa suhteessa. Voit syöttää märkäruokaa, kuivaruokaa tai näiden kahden yhdistelmää koirasi maun ja mieltymystesi mukaan. Iäkkäiden koirien ruokahalu voi olla heikentynyt, joten märkäruoan tarjoaminen voi auttaa ruokahalun lisäämisessä. 

Voit myös kokeilla ruoka- ja vesiastioiden korottamista joko portaiden tai erityisen jalustan päälle. Mieti liukumattomia lattiapintoja, erityisesti siellä, missä koirasi syö, sillä liukastuminen voi olla erittäin kivuliasta vanhemmille koirille. Nämä muutokset voivat auttaa niveltulehduksesta kärsiviä koiria syömään mukavammin. Pienemmät ja useammat ateriat voivat myös sopia joillekin seniorikoirille.

Pienille seniori-ikäisille koirille on olemassa paljon ruokia, jotka on suunniteltu erityisesti niille, joten sinulla on tarjota runsaasti valinnanvaraa ja vaihtelua koirallesi. Keskustele eläinlääkärisi kanssa siitä, mikä sopii parhaiten juuri sinun koirallesi, jotta voitte nauttia mahdollisimman pitkästä yhteiselosta.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA