suuria hyötyjä
pienille koirille

TIETEEN AVULLA.

Milloin koirarotu katsotaan pienikokoiseksi?

Pienikokoiset koirarodut mäyräkoirista yorkshirenterriereihin tarjoavat suuret määrät persoonallisuutta ja seurallisuutta. Pienikokoisiksi määritellään yleensä koirarodut, joiden paino on enintään 9,5 kiloa. Pienikokoisia rotuja löytyy melkein jokaisesta roturyhmästä. Tunnetusti kääpiö-, seura- tai sylikoiriksi kutsutuilla pienikokoisilla roduilla on biologiaan, rotuominaisuuksiin ja luonteeseen liittyviä erityistarpeita.

koira villapaidassa

Pienikokoisilla koiraroduilla on omat ravitsemukselliset erityistarpeensa

Pienikokoisten koirarotujen biologia poikkeaa suuremmista roduista ja oikeanlainen ruoka edistää hyvinvointia. Huomioitavia ravitsemuksellisia tarpeita ovat mm:

Koiran vatsa -kuvake

Energiansaanti

Pienikokoisten koirien aineenvaihdunta on suuria vilkkaampaa ja niiden päivittäinen energiantarve on noin 88 kilokaloria yhtä painokiloa kohti, kun se suuremmilla koirilla on noin puolet vähemmän.[1] Kysy eläinlääkäriltä, mikä koirasi ihannepaino on.

Koiran oksidatiivinen -kuvake

Oksidatiivinen stressi

Koska pienet koirat elävät pidempään, ne hyötyvät myös ravinnosta, joka sisältää runsaasti vapaiden radikaalien neutraloinnissa auttavia antioksidantteja.

 

Pieni koira istuu tyhjien ruokakuppien edessä

Märkä- ja kuivaruoan sekoittaminen

Märkäruoan sekoittaminen kuivaruokaan on erinomainen tapa lisätä lemmikkisi aterian koostumusta ja makua.

Yhdistelmävaihtoehto Kuivaruoka Kuivaruoka
Vähän rapeutta 95 % 5 %
Pehmeää ja rapeaa 90 % 10 %
Herkullinen lisuke 80 % 20 %

Hill'sin pienikokoisten rotujen koiranruoat on suunniteltu tukemaan elinikäistä terveyttä

Pienikokoisten koirarotujen ravintoa suunnitellessaan Hill's huomioi pienten koirien erityistarpeet nappulakoon lisäksi monella muullakin tavalla. Pienikokoisten koirarotujen kuiva- ja märkäruokien koostumus perustuu koiran energiatarpeeseen ja ikään. Märkäruoissamme on pehmeä koostumus ja suussa sulava herkullinen maku ja ne antavat pienille koirille niiden tarvitsemansa energian.

 

 

 

 

 

TIESITKÖ TÄTÄ? Terve pienikokoinen koira voi elää jopa 20-vuotiaaksi. On tärkeää muistaa, että koirasi elämän pituus voi vaihdella huomattavasti useista eri tekijöistä riippuen.

Nainen hellii pientä koiraansa

Pienestä koirasta huolehtiminen

Pienikokoiset koirarodut tarjoavat suurempien rotujen moninaiset piirteet kompaktissa paketissa, minkä lisäksi niillä on omia ainutlaatuisia luonteen- ja erityispiirteitä.

Monet pienet koirat stressaantuvat helposti

Suuri maailma voi tuntua pienestä koirasta joskus musertavalta, mutta voit auttaa asiaa vähentämällä stressitekijöitä ja tarjoamalla tuttua ihmisseuraa.

Yleisiä stressitekijöitä ovat:

 • Eroahdistus: Koirille on tärkeää, että niillä on oma turvallinen paikka, johon ne voivat vetäytyä
 • Kovat äänet: Musiikin soittaminen hiljaisella voi auttaa peittämään ääniä
 • Muutokset rutiineissa: Tee päivästä ennustettava säännöllisillä ruokinta-, kävely- ja leikkiajoilla.
 • Rauhattomuus: Etenkin lapset saattavat tarvita opastusta osatakseen käsitellä lemmikkejä oikein ja antaa niiden olla myös omissa oloissaan rauhassa

TIESITKÖ TÄTÄ? Pienellä koiralla tulisi olla oma paikka, jossa se voi rauhoittua ja tuntea olevansa turvassa, kuten häkki, kantokoppa, kori tai patja.

Monet pienikokoiset koirarodut tarvitsevat säännöllistä turkinhoitoa

Pitkäkarvaiset koirat tulisi harjata päivittäin, jotta turkki pysyy hyvässä kunnossa, eikä siihen tule takkuja, joiden selvittäminen voi olla kivuliasta. Tämä pätee niin pörröisiin puudeleihin kuin silkinsileisiin yorkshirenterriereihin.

Muista seuraavat asiat hoitaessasi koirasi turkkia:

 • Pesun yhteydessä muista käyttää kädenlämpöistä vettä, joka tuntuu lemmikistäsi mukavalta.
 • Käytä koirille tarkoitettua erikoisshampoota.
 • Käytä takkuja selvittävää harjaa, joka on suunniteltu pitkäkarvaisille koirille.
 • Harjaa hellävaraisesti turkin kasvusuuntaan.
 • Huuhtele shampoo hyvin iho-ongelmien ehkäisemiseksi.
 • Kuivaa koira käärimällä se lämpimän pyyhkeen sisään.

Pienet koirarodut kaipaavat huomiota ja yhteisiä leikkihetkiä

Leluilla leikkiminen voi vahvistaa sinun ja lemmikkisi suhdetta ja tarjota koiralle fyysisiä ja henkisiä virikkeitä.

 • Anna oikeankokoinen lelu: Liian isot lelut voivat olla hankalia käsitellä, liian pienet taas voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran.
 • Varo isompia leikkikavereita: Suurikokoiset koirat voivat vahingossa vahingoittaa pienikokoisempaa kaveria.
 • Pidä lapsia silmällä: Varmista, että lapsesi osaavat leikkiä pienen koiran kanssa varoen
 • Koiraa ei tarvitse kääriä pumpuliin: Pienikin koira on yhä koira, joka haluaa päästä riehakoimaan vapaasti.
small paws -keskus

Pienten koirien asialla

Hill's on perustanut erityisen Small Paws -keskuksen tutkimaan pienikokoisten koirarotujen ravitsemuksellisia, sosiaalisia, emotionaalisia ja käyttäytymistarpeita. Tämän globaalin Pet Nutrition Centre (PNC) -keskuksemme yhteydessä toimiva uusi laitos kehittää ravintoa erityisesti pienten koirien tarpeisiin viimeisintä teknologiaa hyödyntäen.

Small Paws -keskuksessa asuu 80 alle 5,4 kg:n painoista pienikokoista koiraa, joista kukin saa nauttia eläinlääkärinhoidosta sekä päivittäin erilaisista sisä- ja ulkoaktiviteeteista, joihin kuuluu myös oma koirapuisto Bark Park.

1 Coates, Jennifer. “Nutritional Differences for Small, Toy, and Large Breed Dogs.” Petmd.Com, PetMD, 3.2. 2012, www.petmd.com/blogs/nutritionnuggets/jcoates/2012/feb/nutrition_differences_for_small_toy_large_breeds-12459. Tarkistettu 26.10. 2020.