Pienet koirarodut: Perusasiat

Published by
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Pienet koirat ovat kiistatta söpöjä. Mutta jos luulet, ettei niillä ole muuta tarjottavaa, mieti uudestaan! Kääpiökoirarodut saattavat olla pieniä, mutta muuten ne ovat kaikki oman rotunsa edustajia erilaisine piirteineen, kuten isommat lajitoveransakin, vain pieneen pakettiin käärittynä. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö pienillä koiraroduilla olisi omia erityispiirteitään. Jos mietit, olisiko pieni koira sopiva adoptoitavaksi, jatka lukemista ja lue muutamia tärkeitä asioita pienistä koirista.

Pienten koirarotujen monimuotoisuus

A cute yorkshire terrier peeking from around a woman's shoulder

Usein ihmiset ajattelevat pienistä koirista automaattisesti pienimpiä koiria, jotka kuuluvat Yhdistyneen kuningaskunnan kennelliiton kääpiörotujen ryhmään, kuten yorkshirenterrieri tai bichon frise.

Pieniä koiria löytyy kuitenkin lähes kaikista roturyhmistä. Esimerkiksi pienikokoinen mäyräkoira kuuluu kennelliiton ajokoiraryhmään, kun taas amerikanrottaterrierit ja jackrussellinterrierit kuuluvat terrieriryhmään.

Kun valitset pientä koirarotua, on tärkeää pitää mielessä, että koiran ryhmän ominaispiirteet liittyvät enemmän sen temperamenttiin ja persoonallisuuteen kuin sen kokoon. Vaikka monet pienet koirat, erityisesti kääpiökoirarodut, sopivat hyvin kaupunkielämään ja kaupunkiasumiseen, mäyräkoirat ja tietyt terrierit, jotka on kasvatettu pyydystämään tuholaisia ja muuta pienriistaa, viihtyisivät hyvin myös maatilalla tai maaseudulla, jossa ne voivat käyttää metsästysvaistoaan.

Tärkeintä on pitää mielessä, että aivan kuten suurilla roduilla, myös pienillä koiraroduilla on erilaiset temperamentit ja fyysiset vaatimukset. On tärkeää tutkia perusteellisesti kaikki rodut, joiden adoptoimista harkitset, ja varmistaa, että ne sopivat perheeseesi ja elämäntyyliisi.

Mitä hienoa pienissä koirissa on

Pienissä koirissa on paljon etuja. Kuten mainittu, ne tarvitsevat yleensä vähemmän tilaa viihtyäkseen ja ollakseen onnellisia, joten ne ovat hyvä valinta, jos asut kerrostalossa tai pienessä kodissa. Vaikka ne ovatkin pienempiä, se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö ne tarvitsisi tilaa jaloitteluun. Niillä on usein ylimääräistä energiaa, joten jos sinulla ei ole puutarhaa, jossa ne voivat leikkiä, lähellä oleva koiraystävällinen puisto tai kävelyreitti on ihanteellinen vaihtoehto. Pienet koirat syövät yleensä vähemmän, ja niiden perushoito maksaa vähemmän kuin suurten rotujen hoito. Niistä lähtee vähemmän karvaa (siis karvan kokonaismäärän osalta) ja sotkevat vähemmän (tai ainakin pienemmässä määrin) kuin suuret koirat. Niitä on myös helpompi hallita talutushihnassa tai kantamalla. Kuvittele – pitäisitkö mieluummin kiinni 10 kilogramman pennusta vai 40 kiloa painavasta jättiläisestä, joka yrittää juosta oravan perässä? PDSA:n mukaan pienet koirat elävät myös yleensä keskimäärin pidempään kuin isommat lajitoverinsa.

Pienen koiran pitämisen haasteet

Eduista huolimatta pieniin koiriin liittyy myös monia haasteita. Vaikka ne ovatkin yleensä sitkeitä terveytensä suhteen, niiden pienet kehot ovat herkempiä ja alttiimpia loukkaantumisille, etenkin jos niitä pudotellaan, niiden kanssa leikitään liian kovakouraisesti tai jos ne putoavat tai hyppäävät liian korkeilta huonekaluilta. Tästä syystä erityisen pienet koirat eivät välttämättä sovi kotitalouksiin, joissa on hyvin pieniä lapsia, ja vanhempia lapsia on valvottava ja opetettava käsittelemään pieniä koiria oikein. Monet pienet rodut ovat myös alttiita erilaisille terveysongelmille, kuten romahtaneelle henkitorvelle tai polvilumpion sijoiltaanmenolle, kun polvilumpio on väärässä asennossa polvea taivutettaessa. On aina tärkeää käydä eläinlääkärissä, jos lemmikkisi kärsii näistä (tai muista) sairauksista, sillä hän voi suositella erityisiä käsittelyohjeita. Jos lemmikkisi henkitorvi on esimerkiksi romahtanut, se saattaa tarvita rintakehän poikki kulkevat valjaat tavallisen talutushihnan ja kaulapannan sijaan.

Pienten koirien ajatellaan usein olevan sylikoiria, jotka rakastavat halailua, mutta totuus on, että pienet rodut ovat usein täynnä energiaa, ja jotkut tarvitsevat enemmän liikuntaa kuin toiset. Jos et pidä lenkkeilystä eikä sinulla ole suurta puutarhaa, jossa koira voi juosta ja leikkiä, kannattaa etsiä rotu, joka tarvitsee vähemmän liikuntaa. Pienet rodut ovat usein täynnä energiaa. Vaikka ne eivät ehkä leiki ja liiku yhtä pitkään kuin muut koirat, lyhyet ja usein toistuvat leikkihetket auttavat niitä saamaan tarvitsemansa määrän liikuntaa.On myös syytä huomata, että Helsingin yliopiston vuonna 2021 tekemän tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta aggressiivisimmista koiraroduista oli pieniä rotuja (kääpiösnautseri ja villakoira). Tutkijat totesivat, että aggressiivisuus oli vahvimmin yhteydessä pelokkuuteen, sillä pienen kokonsa vuoksi pienet koirat tuntevat itsensä ahdistuneiksi ja haavoittuvaisiksi ja käyttäytyvät helpommin huonosti. He totesivat myös, että aggressiivista käyttäytymistä voi pahentaa koulutuksen puute ja omistajien liiallinen hemmottelu – omistajat sallivat käyttäytymisen, koska se ei vaikuta uhkaavalta, vaan jopa söpöltä. Opetus on se, että ystävällisen ja hyväkäytöksisen koiran kasvattamisessa asianmukainen sosiaalistaminen ja tottelevaisuuskoulutus ovat yhtä tärkeitä pienille koirille kuin suurillekin. Niin söpö kuin se onkin, vastusta halua kohdella pientä koiraasi kuin vauvaa; se on ehkä pieni, mutta se on koira, ja se luottaa siihen, että koulutat ja ohjaat sitä kuten mitä tahansa koiraa.

Pienten koirien ravitsemukselliset vaatimukset

Cinnamon Chihuahua puppy dressed in a black and red argile sweater eating out of a bowl.Vaikka pienet koirat syövät kaiken kaikkiaan vähemmän kuin isot koirat, elopainoa kohden pienet rodut tarvitsevat itse asiassa enemmän kaloreita. Yhdistyneen kuningaskunnan kennelliiton mukaan pienet koirat polttavat energiaa nopeammin kuin isommat koirat, mutta niiden vatsa on tietenkin paljon pienempi. Tämä tarkoittaa, että pienikokoisen tai kääpiörotuisen koiran on syötävä pienempiä, kaloripitoisempia aterioita, ja sen on syötävä useammin kuin isomman koiran. Kasvavia pentuja on ruokittava vieläkin useammin, jotta vältetään hypoglykemia eli alhainen verensokeri, joka voi johtaa heikkouteen ja velttouteen, lihasvapinaan, kouristuksiin ja jopa kuolemaan.

Voit varmistaa, että pieni koirasi saa oikean määrän kaloreita syöttämällä sille erityisesti pienille koiraroduille tarkoitettua ruokaa, joka on kaloripitoisempaa kuin suuremmille roduille suunniteltu ruoka. Pienten koirien pidemmän eliniän vuoksi ne hyötyvät myös runsaasti antioksidantteja sisältävästä ruoasta, joka voi auttaa ehkäisemään vapaille radikaaleille altistumisen aiheuttamia vaurioita niiden pitkän elämän aikana.

Pienillä koirilla on usein suuri persoonallisuus. Tämä ei tee niistä ainoastaan hauskoja, vaan voi myös tehdä niistä ihanteellisia kumppaneita oikeissa olosuhteissa. Nyt kun tiedät, mitä pieneltä koiralta voi odottaa, voit luottavaisin mielin valita oikean pienen koirarodun kotiisi.

Tietoja kirjoittajasta

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus on lemmikinomistaja, lemmikkibloggaaja ja kirjailija Tulsasta, Oklahomasta, jossa hänen kirjoitustyötään yleensä valvoo sylillinen karvaturreja.

 

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »