Kääpiörotuisten koirien ymmärtäminen ja niistä huolehtiminen

Published by
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Maailman näkeminen pienen koiran silmin

Yritä ensin laskeutua koirasi tasolle – kirjaimellisesti – ja katso ympärillesi. Tämä on koirasi ympäristö, joten on tärkeää nähdä asiat sen näkökulmasta ja kysyä itseltäsi muutamia tärkeitä kysymyksiä: Näyttävätkö asiat hieman pelottavammilta täältä alhaalta? Onko sohva korkealla?Näyttääkö liukas keittiön lattia ulottuvan kilometrien päähän?Kun ihmiset ja kodin esineet kohoavat yläpuolellesi, asiat voivat olla hieman pelottavia. Kuvittele pölynimuri, joka on sinua isompi, jotta saat käsityksen siitä, miltä koirastasi voi tuntua!

 • Kuinka kaukana ensisijaisista lepoalueista tai leikkipaikoista ovat olennaiset tarvikkeet, kuten vesiastia? Lyhyt sprintti vai maratonmatka?
 • Jos koirasi saa hypätä huonekaluille, kuinka pitkälle sen on hypättävä? Hyötyisikö koirasi sohvalle tai sänkyyn johtavasta portaasta?

Pienet koirat: Kaikenmuotoiset ja -kokoiset

Pienet, kääpiö- ja toy-rodut ovat osa laajempaa minikoirien ryhmää: jotkut ovat kompakteja ja vankkoja, kuten jackrusselinterrierit, ranskanbulldogit tai valkoiset länsiylämaanterrierit.Toiset, kuten italianvinttikoirat, prahanrottakoirat ja chihuahuat voivat olla herkkiä ja siroja, ja ne vaativat luonnollisesti hellävaraisempaa käsittelyä.On olemassa useita rotuja, joilla on hyvin selvät erityispiirteet, kuten ikoninen pitkäselkäinen mäyräkoira, pyöreäpäinen japaninharjakoira tai karvaton kiinanharjakoira.

Koiran rodusta riippumatta on tärkeää ottaa huomioon koiran tarpeet, kun mietitään esimerkiksi sen pedin kokoa ja muotoa, ruoka- ja vesiastioiden kokoa ja sijoittelua, talutushihnan, kaulapannan ja/tai valjaiden tyyppiä, lämpötilavaatimuksia ja paljon muuta.

Pienen koiran oireyhtymä

Pienenä koirana isossa maailmassa voi olla haastavaa. Pienille koirille annetaan usein anteeksi huono tai vaarallinen käytös, jota ei koskaan suvaittaisi isommilta koirilta (tunnetaan myös nimellä pienen koiran oireyhtymä). Nämä pikku Napoleonit käyttävät näitä käyttäytymismalleja usein ensin eräänlaisena puolustusmekanismina, mutta se voi nopeasti muuttua pysyväksi käytösmalliksi, jos sitä ei korjata varhaisessa vaiheessa. Omistajien tulisi pitää mielessä, että hihnassa vetäminen, pakeneminen kutsuttaessa, muriseminen tai pureminen ovat kaikki yhtä huonoja käyttäytymistapoja, olipa kyseessä sitten pieni chihuahua tai suuri rottweiler. Molemmissa tapauksissa oikeanlainen sosiaalistaminen ja koulutus voivat tehdä ihmeitä.Sopivan käyttäytymisen opettelu ja harjoittelu erilaisissa tilanteissa jo pienestä pitäen auttaa kaikenkokoisia koiria tuntemaan olonsa rauhalliseksi ja rentoutuneeksi, mikä auttaa ehkäisemään ei-toivottua tai jopa vaarallista käyttäytymistä. Pyydä apua hyvämaineiselta kouluttajalta, joka tuntee koirasi rodun, tai osallistu paikallisen ryhmän tottelevaisuuskurssille. Lisäksi saatavilla on monia kirjoja, joiden avulla voit purkaa ja korjata koirasi käyttäytymistä. Jos tarvitset suosituksia tai lisätukea, älä epäröi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Ruokavaatimukset: Vähemmän on enemmän

Pienillä roduilla on erilainen kaloritarve kuin suurilla koirilla. Koska niillä on enemmän pinta-alaa kiloa kohti kuin suurilla koirilla, ne kuluttavat yleensä enemmän energiaa normaaleihin kehon toimintoihin, kuten lämpimänä pysymiseen. Ne käyttävät myös enemmän energiaa pelkästään liikkumiseen. Kävely kadun päähän voi vaatia naapurin labradorinnoutajalta 100 askelta, kun taas sinun lhasa apsosi voi tarvita 400 askelta saman matkan kulkemiseen.

Pienet koirat saattavat tarvita enemmän kaloreita kiloa kohti päivässä kuin suuret koirat, mutta niitä on silti estettävä lihomasta liikaa. Lihavuus on yhtä vaarallista pienille koirille kuin suurillekin koirille.

Pentuja koskevat erityishuomiot

Nämä pikkuiset tarvitsevat enemmän kaloreita painokiloa kohti. Ja koska ne eivät voi kerätä energiavarastoja samalla tavalla kuin isompien rotujen pennut, ne tarvitsevat useammin runsaskalorisia aterioita.Minirotujen pennuille on syötettävä useita pieniä aterioita päivän mittaan, jotta voidaan kompensoida niiden pientä vatsakapasiteettia ja runsasta energiantarvetta. Lue lemmikkieläinten ruokien merkinnöistä optimaaliset ruokintamäärät ja kysy eläinlääkäriltäsi pikku pentusi tarpeisiin räätälöityjä neuvoja.Kuten mitä tahansa rotua, pieniä pentuja on suojeltava, mutta niitä ei saa kohdella kuin vauvoja. Vaikka voi vaatia mielenlujuutta katsoa pörröistä pientä cavalierkingcharlesinspanielin pentua sen suuriin ruskeisiin silmiin ja sanoa "Ei!", se on tehtävä. Pienirotuisten koirien varhaiskoulutus luo pohjan sille, että koirakaveri on myöhemmin rennompi, luotettavampi ja paremmin käyttäytyvä.

Pitkään ja terveenä eläminen

Pienet koirat elävät usein huomattavasti pidempään kuin niiden suur- ja jättiläisrotuiset lajitoverit. Maltankoiran, chihuahuan, yorkshirenterrierin ja kääpiömäyräkoiran tiedetään elävän yli 12-vuotiaiksi. Kääpiövillakoirien ja borderterrierien mediaanielinaika on lähes 14 vuotta, mutta monien tiedetään saavuttavan lähes 20 vuoden iän!Niiden elinikä riippuu kuitenkin paljon yksilöllisistä tekijöistä, kuten perimästä, terveydenhuollosta, ravitsemuksesta ja ympäristöstä. Pienten koirien pitkä elinikä - usein yhdistettynä kaupunkiasumiseen - edellyttää lisäsuojelua, jotta niiden terveys säilyy hyvänä myös kultaisina vuosina.Säännöllisten eläinlääkärikäyntien välillä pienet koirat voivat todella hyötyä ylimääräisistä antioksidanteista, jotka auttavat niiden kehoa torjumaan ikääntymisen ja kaupunkielämän vaikutuksia.

Oikean ruoan syöttäminen

Pienet koirat voivat myös hyötyä pienikokoisemmista ruuista, joita niiden on helppo poimia ja pureskella.

Etsi ravitsemuksellisesti täysipainoista ruokaa, jossa on antioksidantteja, omega-3- ja omega-6-rasvahappoja ja tietysti houkutteleva maku, jotta koirakaverisi saa kaiken, mitä hän tarvitsee onnelliseen ja terveeseen elämään. Saatavilla on laaja valikoima Science Diet- ja Prescription Diet -ruokia, jotka tarjoavat optimaalisen ravitsemuksen kaikenrotuisille ja -ikäisille pienille koirille eri elämänvaiheissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »