Märkä- vai kuivaruoka: kumpi sopii omalle koirallesi?

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Koiranruoan valitseminen saattaa äkkiseltään tuntua yksinkertaiselta, mutta vaihtoehtojen runsaus voi hämmentää. Yksi ensimmäisistä kysymyksistä on valinta märkä- ja kuivaruoan välillä.

Aloita pohdinta koirasi yleisestä terveydentilasta, iästä ja tarpeista sekä omasta elämäntyylistäsi. Molemmat ruokatyypit ovat hyviä valintoja, mutta toinen voi sopia lemmikillesi paremmin.

Koiran märkäruoan edut

Koiran märkäruoka tarjoaa useita etuja kuivaruokaan verrattuna. Esimerkkejä:

 • Suurempi nestepitoisuus: vesi on koirille elintärkeää sekä nestetasapainon ylläpitämisen että useiden kehon toimintojen kannalta. Jos koirasi ei juo paljoa vettä tai asut kuivassa, kuumassa ilmastossa, koiran märkäruoka voi auttaa varmistamaan lemmikkisi riittävän nesteensaannin, kertoo PetMD. Siitä huolimatta on tärkeää varmistaa, että koirallasi on raikasta vettä saatavilla.
 • Apua purentavaivaisille koirille: kovien nappuloiden pureskelu voi olla koiralle hankalaa monista syistä, kuten puuttuvien hampaiden, leukavikojen tai jopa epätavallisen pienen suun vuoksi. Näissä tapauksissa märkäruoka saattaa olla parempi valinta.Brown dog eating food out of a blue bowl in the backyard.
 • Tuoksu: vanhempien koirien hajuaisti heikkenee, eivätkä ne tästä johtuen aina syö kuivaruokaansa samalla innolla kuin aiemmin. Märkäruoissa on usein voimakas tuoksu ja maku, jotka voivat auttaa lisäämään ruokahalua.
 • Vaihtelu: märkäruoista löytyy eri maku-, suutuntuma- ja muotovaihtoehtoja, jotka voivat tarjota lemmikeille vaihtelua. Nirsot, uusiin ruokiin siirtyvät ja jopa painonpudotuksen tarpeessa olevat lemmikit voivat hyötyä märkäruoista.

Koiran kuivaruoan edut

Koiran kuivaruoka on täynnä ravintoaineita ja sen tiedetään olevan märkäruokaan verrattuna:

 • Kätevää: valmiiksi mitatut kuivaruoka-annokset voi jättää hitaiden syöjien omaan tahtiinsa nautittaviksi, kun taas märkäruokaa ei voi jättää pitkäksi ajaksi huoneenlämpöön saataville, ettei ruoka pilaantuisi.
 • Taloudellista: koiran kuivaruoan ostaminen ja säilytys suurissa erissä voi olla helpompaa ja halvempaa kuin märkäruoan.
 • Avuksi hampaiden puhdistukseen: tarjolla on kuivaruokia, joiden nappuloiden koostumus auttaa poistamaan kertymiä koiran hampaista, siten puhdistaen hampaat ja ehkäisten plakkia ja hammaskiveä.
 • Aktiviteetteihin: kuivaruokia on usein helppo käyttää aktivointileluissa, jotka voivat auttaa tarjoamaan koirallesi tekemistä työpäivän ajaksi ja hillitsemään "innokkaiden syöjien" hotkimista. Koska koirasi ei metsästä omaa ruokaansa, aktivointilelujen tarjoamat virikkeet voivat parantaa lemmikkisi elämänlaatua.

Molempien parhaat puolet

Kolmas vaihtoehto on valita sekä märkä- että kuivaruoat. Tämä onnistuu esimerkiksi yhdistämällä ruokia samaan kulhoon, tarjoamalla kuivaruokaa aamulla ja märkäruokaa illalla (tai toisin päin) tai käyttämällä märkäruokaa palkintona hyvästä käytöksestä. Varmista vain, ettei yhdistely lisää koiran energiansaantia, varsinkin jos lemmikkisi on tarkoitus pudottaa painoa.

Katso videolta tietoja märkäruoan eduista ja siitä, miten voit tarjota koirallesi herkullista vaihtelua aterioilla.

Huomaa, että eri merkkien yhdistelyä tulisi välttää, etenkin jos syötät koirallesi kliinisesti tutkittua ravintoa. Hill's Pet Nutrition -ruoat on kehitetty vastaamaan tarkasti lemmikkisi tarpeisiin ja eri merkkien yhdistelmä saattaa heikentää Hill’s-ravinnon tasapainoa.

Keskustele eläinlääkärin kanssa

Jos olet vähänkään huolissasi koirasi terveydestä tai siitä, pitäisikö koirasi syödä kuiva- vai märkäruokaa, kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi.

Mihin päädytkin koiran märkä- ja kuivaruokia vertailtuasi, muista noudattaa siirtymävaiheessa näitä ohjeistuksia sulavan siirtymän varmistamiseksi. Voit hyvin myös antaa koirasi kertoa, millaisesta ruoasta se pitää.

Tarkkaile ruokavaliomuutoksen yhteydessä, onko jompikumpi vaihtoehto koirallesi enemmän mieleen. Muista vain välttää liian nopeita tai usein toistuvia ruokavaliomuutoksia, sillä ne voivat aiheuttaa ruoansulatusvaivoja. Varmista myös, että valitsemasi ruoka on tasapainoista ja täyttää koirasi yksilölliset ravitsemukselliset tarpeet.

Contributor Bio

Kara Murphy

 

Kara Murphy on freelance-toimittaja Yhdysvaltain Eriestä, Pennsylvaniasta. Hän omistaa Maddie-nimisen goldendoodle-pennun.

 

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.