Onko kissallasi kutiseva, syyhyävä tai kuiva iho?

 

Kissan turkin tulisi olla puhdas ja ilmava ja tuntua pehmeältä ja sileältä, kun silität sitä. Jos havaitset punaisuutta, paakkuja, hilseilyä tai muita ärsytyksen merkkejä, kissallasi saattaa olla hoitoa vaativa ihosairaus. Tarkkaile, raapiiko tai nuoleeko se itseään enemmän tietyistä kohdista.

 

 

Mikä aiheuttaa kissan ihon kutinaa?

 

Kissasi kutisevalle ja kuivalle iholle saattaa olla monia syitä. Jos ihoärsytyksen merkkejä esiintyy, ota yhteys eläinlääkäriin, joka voi diagnosoida syynä olevan vaivan. Eläinlääkärisi saattaa suositella testejä, joilla iho-ongelman tarkka syy voidaan määrittää. Yleisiä syitä ovat muun muassa seuraavat:

 

Ruoka-aineintoleranssit

Kissan keho voi reagoida ruoassa oleviin tietyntyyppisiin proteiineihin.

Muut allergiat

Kissasi voi olla allerginen hengitetyille allergeeneille (kuten pölylle, siitepölylle, homeelle jne.). Jotkin kirppuhoidot voivat aiheuttaa kosketusallergioita.

Loiseläimet

Kirput, täit ja punkit saattavat aiheuttaa ihoärsytystä. Loiseläinten puremien synnyttämä ärsytys saa kissan raapimaan ja puremaan itseään, mikä vahingoittaa kissan ihoa.

Hormonitasapainon häiriöt

Tiettyjen hormonien liiallinen tai liian vähäinen määrä voi kasvattaa kissan alttiutta iho-ongelmille. Nämä häiriöt voivat viitata muihin vakaviin, taustalla piileviin ongelmiin, jotka on tunnistettava ja hoidettava.

Tulehdukset

Bakteeri-infektiot voivat aiheuttaa iho-ongelmia.

 

Kissan iho - ongelmien merkkejä

 

 

Jos omistat kissan, tiedät, kuinka paljon se näkee vaivaa pitääkseen turkkinsa puhtaana. Koska turkki näyttää ulkoisesti hyvältä, saattaa kestää jonkin aikaa, ennen kuin huomaat kissaa vaivaavan ihosairauden. Itse asiassa vasta jokin seuraavista oireista saattaa paljastaa ihoärsytyksen:

 
  • punaiset laikut, pilkut tai näppylät
  • ruvet, karsta tai paksuuntunut iho
  • kuivat, hilseilevät tai suomuiset ihoalueet
  • karvanlähtö
  • pahanhajuinen iho
  • kutina, raapiminen, lisääntynyt nuoleminen tai hankaaminen.

 

Mitä voin tehdä auttaakseni kissaani, kun sen iho kutisee ja se raapii itseään?

 

Tarkista kissasi ulkoloisten varalta

 

Tarkista kissasi turkki ja iho perusteellisesti ja tutki, onko sillä punkkeja, kirppuja, täitä tai muita loisia. Jos loisia esiintyy, ota yhteys eläinlääkäriisi ja noudata suositeltua hoitoa.

Mieti, onko kyseessä allergia

 

Jos kissallasi ei ole loiseläimiä ja se on muutenkin terve, iho-ongelmat saattavat johtua allergisesta reaktiosta johonkin ympäristötekijään, kuten siitepölyyn, pölyyn tai homeeseen. Reaktio voi johtaa allergiseen ihottumaan eli ihon tulehdukseen, minkä takia kissa saattaa nuolla tai raapia itseään ja menettää karvoja ja sen iho voi muuttua kuivaksi ja hilseileväksi.

Ruoki kissaasi hyvin

 

Vaikka kissasi iho-ongelman syy ei liittyisi ravintoon, erityisesti herkälle iholle kehitetty laadukas ruoka saattaa auttaa sitä. Valitse ruoka, joka sisältää laadukasta proteiinia, välttämättömiä rasvahappoja ja antioksidantteja. Ne ovat kaikki tärkeitä ravintoaineita, jotka auttavat kissaasi paranemaan ja suojaavat sen ihoa.

 

Keskustele eläinlääkärin kanssa

 

Iho-ongelmat voivat johtua monesta eri syystä, joita ovat esimerkiksi loiset, allergiat, hormonaalinen epätasapaino, bakteerit, tulehdukset ja stressi. Keskustele eläinlääkärin kanssa kissasi terveydestä ja hoitovaihtoehdoista ja kysy, voisiko ruoan vaihtaminen auttaa sitä.

 

anchor

Kissan hoito

ARTIKKELIT JA APUVÄLINEET

Lemmikki Info