Pelkäätkö, että leikkauttaminen muuttaa lemmikkiäsi?

Julkaisija Emma Milne
min luku

Kun kuulee ihmisten puhuvan kissojen ja koirien leikkauttamisesta, monet asiat voivat huolestuttaa omistajia. Olet ehkä kuullut, että kissojen ja koirien leikkauttaminen aiheuttaa muutoksia käyttäytymisessä, lihottaa niitä, saattaa muuttaa niiden turkkia tai jopa aiheuttaa virtsankarkailua. Tarkastellaanpa näitä asioita ja katsotaan, ovatko ne todella ongelma vai eivät.

Käyttäytyminen

Minulla oli kerran asiakas, joka raahattiin neuvontahuoneeseeni valtavan, kastroimattomat bokserinsa kanssa. Koira haisteli alapäätäni, virtsasi ympäri huonettani ja oli täysin hallitsematon. Kysyin häneltä, oliko hän koskaan harkinnut kastrointia, ja hän sanoi: ”Voi, mutta emme haluaisi muuttaa sen luonnetta!” Millaisia muutoksia käyttäytymisessä on nähtävissä?

 • Uros- ja naaraskissat ja -koirat ovat todennäköisesti vähemmän aggressiivisia leikkauttamisen jälkeen.

 • Etenkin urospuoliset eläimet vaeltavat paljon harvemmin etsimässä kumppania, joten ne viihtyvät enemmän kotioloissa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ne eivät todennäköisesti loukkaannu tai levitä tauteja, erityisesti kissojen tapauksessa.

 • Kastroimattomat uroskissat ja -koirat virtsaavat moniin paikkoihin merkitäkseen reviirinsä. Tämä voi olla ei-toivottua, jos se on sinun tai muiden ihmisten talossa. 

Olette varmasti samaa mieltä siitä, että nämä muutokset käyttäytymisessä ovat luultavasti kaikki melko tervetulleita!

Painonnousu ja lihavuus

Leikkauttamisen jälkeinen hormonitasojen muutos saa aineenvaihdunnan hieman hidastumaan. Tämä tarkoittaa, että elimistö polttaa vähemmän kaloreita, joten lemmikkieläimet voivat lihoa, jos emme ole varovaisia. MUTTA hyvä uutinen on se, että tästä ei tarvitse olla huolissaan. Seuraavaksi on muutamia vinkkejä sen välttämiseksi.

 • Säännölliset painotarkastukset. Leikkauttaminen tapahtuu yleensä noin 4–6 kuukauden iässä. Kun lemmikkisi kasvavat, on tärkeää punnita ne säännöllisesti. Voit seurata niiden kasvua, ja eläinlääkäri voi myös varmistaa, että ne ovat terveitä ja hoikkia. Kun tiedät, että ne ovat ihannepainossaan ennen leikkauttamista, olet vahvoilla.

 • Muista, että lemmikkisi paino tulee nousemaan leikkauttamisen jälkeen, jos se on vielä kasvuiässä. Pyydä eläinlääkäriäsi näyttämään, kuinka tarkistetaan Body Condition Score (BCS) -pisteet. Näin näet, onko niiden painonnousu terveellistä.

 • Ole valmis vaihtamaan niiden ruoka. Pelkkä ruoka-annosten pienentäminen voi olla vaarallista, koska proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita saatetaan antaa liian vähän. Lemmikkisi tuntee myös nälkää ja kerjää tai varastaa ruokaa todennäköisemmin. Keskustele eläinlääkärin kanssa vähäenergisemmästä, täyteläisemmästä ruoasta, kuten steriloidun/kastroidun kissan tai koiran ruoasta. Älä vaihda ruokaa keskustelematta eläinlääkärin kanssa, sillä jos lemmikkisi kasvaa, sinun on varmistettava, että se on kasvanut tarpeeksi, jotta voit vaihtaa ruokaa.

 • Lemmikkisi annoksen jakaminen pienempiin, useammin annettaviin aterioihin voi auttaa sitä tuntemaan olonsa kylläisemmäksi koko päivän ajan. Ihanteellinen määrä on 3–4 ateriaa koirille ja 6–8 ateriaa kissoille. Ajastimella varustettu ruokintalaite on hyvä apuväline, jos olet töissä. Märkäruoka sisältää enemmän vettä kuin kuivaruoka, joten se voi auttaa lemmikkiäsi tuntemaan olonsa kylläisemmäksi. Kokeile märkäruokaa tai katso, syökö lemmikkisi kuivamuonaa, johon on lisätty vettä. Tämä voi auttaa pitämään ne tyytyväisinä.

Turkin muutokset

Jotkut omistajat ovat todella huolissaan tästä. On itse asiassa melko harvinaista, että turkki muuttuu steriloinnin tai kastroinnin jälkeen. Joistakin spanieliroduista näyttää tulevan hieman pörröisempiä. Joillakin vaaleilla kissoilla, kuten siamilaisilla, saattaa kasvaa tumma turkki siihen kohtaan, josta niiden turkki leikataan leikkausta varten. Nämä muutokset ovat harvinaisia, ne ovat vain esteettisiä eivätkä aiheuta minkäänlaista ongelmaa kissalle tai koiralle. 

Virtsankarkailu

Naarashormonit auttavat pitämään koirien virtsarakon virkeänä ja toimivana. Koska sterilointi poistaa hormoneja, virtsankarkailua esiintyy joskus myöhemmin elämässä. Tämä ilmenee yleensä virtsan vuotamisena koirien nukkuessa tai niiden vaihtaessa asentoa. Se koskee vain noin 5 % nartuista, ja se on yleensä pahempi isommilla, pulleammilla tai vanhemmilla eläimillä. Saatavilla on lääkkeitä, jotka voivat auttaa, ja minusta syöpäriskin pieneneminen steriloinnin myötä tekee siitä silti kannattavaa.

Omistajana ja eläinlääkärinä olen sitä mieltä, että leikkauttamisen terveyshyödyt ovat paljon suuremmat kuin nämä pienet huolet. Voit lukea lisää näistä terveyshyödyistä artikkeleistamme koirien ja kissojen leikkauttamisesta.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Tohtori Emma Milne valmistui eläinlääkäriksi vuonna 1996. Hän työskenteli 12 vuotta pieneläinpraktiikassa ja seitsemän vuotta kliinisenä ravitsemusneuvojana. Hän on tunnettu eläinsuojelutyöstään, ja hän on kirjoittanut kymmenen kirjaa lemmikkieläimistä.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Mini with Chicken

  Hill's&#153; </cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Mini with Chicken (kana) on suunniteltu koirille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka pitää yllä hyvää lihaskuntoa ja tukee elimistön terveyttä. Sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Skin on suunniteltu ehkäisemään ihon kuivumista, hilseilyä ja kutinaa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>