Miksi ja milloin leikkauttaa koira tai koiranpentu?

Julkaisija Emma Milne
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Jotkut yleisimmistä kysymyksistä, joita eläinlääkäreiltä kysytään, koskevat leikkauttamista. Sanoista on myös melko paljon sekaannusta, joten puhutaan siitä ensin – kastrointi on tarkoitettu uroksille, sterilointi naaraille ja sana leikkauttaminen kattaa molemmat. Useimmiten ihmiset kysyvät: ”Milloin minun pitäisi leikkauttaa koirani?” ja ”Onko leikkauttamisesta mitään hyötyä?”

Koiran tai koiranpennun leikkauttamisen edut

Kaikkiin leikkauksiin liittyy pieni riski, joten ihmiset ovat luonnollisesti huolissaan siitä, että heidän lemmikkinsä joutuu leikkaukseen, jos se ei ole välttämätöntä. Leikkauttaminen uroksilla tarkoittaa molempien kivesten poistamista, kun taas naarailta poistetaan munasarjat ja joskus myös kohtu eläinlääkärin valinnan mukaan. Tämä voidaan tehdä vatsaan tehtävän viillon kautta tai avaimenreikäkirurgian eli laparoskopian avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että ne eivät ainoastaan voi saada pentuja, vaan se myös vaikuttaa niiden hormooneihin. Molemmista näistä on hyötyä koiralle ja sinulle, omistajalle.

Leikkauttamisen hyödyt ovat erilaiset molemmille sukupuolille, joten tarkastellaan ensin naaraita

Suurin hyöty narttujen steriloinnista on nisäkasvainten ennaltaehkäisy. Mitä aikaisemmin ne steriloidaan, sitä enemmän siitä on hyötyä. Steriloimattomien narttujen nisäkasvaimet ovat yleensä hyvin aggressiivisia ja leviävät nopeasti koko kehoon, joten niiden ennaltaehkäisy on ehdottomasti parempi vaihtoehto. Sterilointi ehkäisee myös kohdun tulehdusta, jota kutsutaan pyometraksi. Tämä voi olla hengenvaarallista, ja se vaatii lähes aina kohdunpoistoa. Tämä leikkaus on riskialttiimpi, koska eläin on sairas ja kohtu usein hyvin turvonnut ja tulehtunut.

Entä urokset? Testosteroni on voimakas hormoni, joka on vastuussa monista urosten käyttäytymismalleista. Se ohjaa käyttäytymistä, kuten kilpailemista asioista ja yhtä uroksille tärkeintä asiaa eli parittelua. Kastroimattomat uroskoirat käyttävät paljon aikaa naaraiden etsimiseen. Tämä tarkoittaa, että niitä voi olla vaikea hallita, ja ne saattavat paljon todennäköisemmin lähteä ulos omille teilleen, kadota kävelylenkeillä ja jättää sinut huomiotta, koska niillä on tärkeämpiä asioita mielessään. 

Ne myös virtsaavat todennäköisemmin ei-toivottuihin paikkoihin. Kastroinnista on siis hyötyä sinulle omistajana, sillä kastroidut koirat muistavat yleensä paremmin, ovat vähemmän aggressiivisia ja sosiaalisempia kotikoiria.

Kastroinnista on kuitenkin hyötyä myös koiralle. Kastrointi ehkäisee kivessyöpää, peräaukon ympärillä esiintyviä kasvaimia ja takapään tyriä. Kastroimattomat koirat ovat hyvin alttiita eturauhasen suurentumiselle myöhemmällä iällä, mikä voi aiheuttaa ulostamisongelmia ja epämukavuutta. Kastrointi estää tämän tapahtumisen.

Lopullinen päätös koiran leikkauttamisesta on tietenkin aina sinun. Eläinlääkäri on hyvä neuvonantaja, jos harkitset asiaa. Tässä on linkki artikkeleihin, jotka voivat auttaa sinua tämän päätöksen tekemisessä

Milloin koira kannattaa leikkauttaa?

Mielipiteet tästä vaihtelevat, joten keskustele eläinlääkärisi kanssa heidän käytännöistään ja keskustele koirasi sukupuolesta, rodusta ja temperamentista. Yleensä urokset voidaan kastroida noin viiden kuukauden iässä, mutta on olemassa pari poikkeusta. Jos sinulla on hyvin arka koira, jotkut käyttäytymisasiantuntijat suosittelevat odottamaan, kunnes koira on hieman kypsynyt ja tullut itsevarmemmaksi, jotta vältytään pelkoon liittyviltä ongelmilta. Lisäksi suuremmilla roduilla voi olla enemmän ortopedisiä ongelmia, jos ne leikkautetaan varhain, joten jotkut eläinlääkärit suosittelevat odottamaan 9–12 kuukauden ikään asti.

Nartut on parasta steriloida ennen ensimmäistä juoksuaikaansa, joten se tehdään yleensä noin 5–6 kuukauden iässä. Tämä tarkoittaa, että nisäkasvainten määrä vähenee mahdollisimman paljon. Näin vältetään myös ei-toivotut tiineydet, joita voi helposti tapahtua, jos juoksuaika jää huomaamatta. 

Ja lopuksi…

Eläinlääkärinä annan aina suosituksia, joita tekisin omille lemmikeilleni. Leikkautin molemmat kauniit koirani kuuden kuukauden ikäisinä, ja leikkauttaisin aina kaikki omistamani koirat. Uskon, että hyödyt ovat paljon suuremmat kuin riskit. Elin viisitoista ihanaa vuotta koirieni kanssa, ja tutkimukset osoittavat, että leikatut koirat elävät yleensä pidempään. Koirat ovat todella osa perhettä, joten jos haluat maksimoida aikasi parhaiden ystäviesi kanssa, suosittelen lämpimästi niiden leikkauttamista.

Meillä on myös muita artikkeleita kissojen steriloinnin hyödyistä, siitä, miten voit auttaa lemmikkiäsi prosessin läpi ja mitä muutoksia saatat nähdä sen jälkeen, jos olet kiinnostunut.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Tohtori Emma Milne valmistui eläinlääkäriksi vuonna 1996. Hän työskenteli 12 vuotta pieneläinpraktiikassa ja seitsemän vuotta kliinisenä ravitsemusneuvojana. Hän on tunnettu eläinsuojelutyöstään, ja hän on kirjoittanut kymmenen kirjaa lemmikkieläimistä.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »