Miksi ja milloin leikkauttaa kissa tai kissanpentu?

Julkaisija Emma Milne
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Jotkut yleisimmistä kysymyksistä, joita eläinlääkäreiltä kysytään, koskevat leikkauttamista. Sanoista on myös melko paljon sekaannusta, joten puhutaan siitä ensin – kastrointi on tarkoitettu uroksille, sterilointi naaraille ja sana leikkauttaminen kattaa molemmat. Useimmiten ihmiset kysyvät: ”Milloin minun pitäisi leikkauttaa kissani?” ja ”Onko leikkauttamisesta mitään hyötyä?”

Kissan tai kissanpennun leikkauttamisen edut.

Kaikkiin leikkauksiin liittyy pieni riski, joten ihmiset ovat luonnollisesti huolissaan siitä, että heidän lemmikkinsä joutuu leikkaukseen, jos se ei ole välttämätöntä. Urosten leikkauttaminen tarkoittaa molempien kivesten poistamista, kun taas naarailta poistetaan munasarjat ja joskus myös kohtu eläinlääkärin valinnan mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ne eivät ainoastaan voi saada pentuja, vaan se myös vaikuttaa niiden hormooneihin. Molemmista on hyötyä kissoille ja sinulle, omistajalle.

Kissat ovat luonteeltaan yksineläjiä, jotka haluavat elää ilman muita kissoja, mutta jos niitä ei ole leikkautettu, molemmat sukupuolet etsivät kumppania, jonka kanssa paritella. Kastroimattomat uroskissat ovat yleensä aggressiivisempia ihmisiä ja muita kissoja kohtaan, ja ne myös merkitsevät paljon todennäköisemmin reviiriään ja vaeltavat kauemmas. Kissat merkitsevät reviirinsä ruiskuttamalla virtsaa huonekaluille ja ympäri puutarhaa, ja useimmat omistajat pitävät tätä todella epämiellyttävänä.

Koska uroskissat tappelevat todennäköisemmin, niillä on suurempi riski sairastua joihinkin vakaviin tauteihin, kuten kissojen aidsiin (FIV), ja ne saavat myös todennäköisemmin taisteluhaavoja, jotka voivat johtaa ikäviin paiseisiin, jotka usein vaativat eläinlääkärikäyntiä. Koska kastroimattomat uroskissat vaeltavat kauempana, ne jäävät todennäköisemmin auton alle.

Myös naaraskissat hyötyvät steriloinnista. Tiettyinä vuodenaikoina naaraskissoilla on kiima-aika, elleivät ne tule tiineiksi. Eläinlääkärinä saan usein huolestuneita puheluita omistajilta, jotka kertovat, että heidän kissansa näyttää kärsivän kivuista, kiemurtelee lattialla ja ulvoo. Itse asiassa näin ne tekevät kiima-aikana. Sitä kutsutaan ”kutsumiseksi”, ja se voi olla hyvin dramaattista ja äänekästä!

Sterilointi lopettaa tämän käyttäytymisen kokonaan. Suosittu vanhanajan taru on, että kaikkien naaraskissojen pitäisi saada yksi pentue. Tämä ei pidä paikkaansa, ja muista, että sekä tiineys että synnytys aiheuttavat riskejä sekä emolle että pennuille. 

Myös naaraskissat saavat terveyshyötyjä steriloinnista. Ne sairastuvat harvemmin nisäkasvaimiin, ja se tarkoittaa myös, että ne eivät voi saada kohdun limakalvotulehdusta, joka voi olla hengenvaarallinen.

Milloin kissanpentu kannattaa leikkauttaa?

Ennen kissat leikkautettiin kuuden kuukauden ikäisinä, mutta tämä ajattelutapa on muuttunut viime vuosina. Koska useimmat kissat saavuttavat sukukypsyyden, mikä tarkoittaa, että ne voivat saada pentuja, noin neljän kuukauden iästä lähtien, omistajat voivat joutua yllättymään ei-toivotusta tiineydestä. Yleinen suositus on, että kissanpentu leikkautetaan neljän kuukauden iässä. Nämä yleiset suositukset voivat tietysti vaihdella hieman maittain, joten on aina parasta keskustella eläinlääkärisi kanssa ja noudattaa hänen neuvojaan. Muista, että koskaan ei ole liian myöhäistä leikkauttaa kissaa, joten jos et ole vielä tehnyt sitä, sinulla on vielä aikaa.

Leikkauttamisen jälkeen kissasi aineenvaihdunta voi hidastua, jolloin se on alttiimpi lihomaan. Keskustele eläinlääkärin kanssa siitä, tarvitseeko se sen jälkeen erilaista ruokaa tämän estämiseksi. On erittäin tärkeää, ettet vaihda ruokaa ilman eläinlääkärin neuvoja, jos kissasi vielä kasvaa.

Minulla on ollut vuosien varrella useita kissoja, enkä koskaan epäröisi leikkauttaa niitä. Uskon, että hyödyt ovat paljon suuremmat kuin riskit sekä niiden että minun näkökulmastani. On myös tärkeää muistaa, että maailmassa on paljon ei-toivottuja lemmikkejä, ja kissat voivat olla tuotteliaita lisääntyjiä. Ei-toivotut pentueet kärsivät todennäköisemmin, jos niille ei löydetä kotia. Kaikki tämä huomioiden voin eläinlääkärinä ja Stellaksi kutsutun ristisilmäisen, ei-toivotun koiranpennun omistajana sanoa, että suosittelen lämpimästi kissojen tai kissanpentujen leikkauttamista.

Meillä on myös muita artikkeleita koirien steriloinnin ja kastroinnin hyödyistä, siitä, miten voit auttaa lemmikkiäsi prosessin läpi ja mitä muutoksia saatat nähdä sen jälkeen, jos olet kiinnostunut.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Tohtori Emma Milne valmistui eläinlääkäriksi vuonna 1996. Hän työskenteli 12 vuotta pieneläinpraktiikassa ja seitsemän vuotta kliinisenä ravitsemusneuvojana. Hän on tunnettu eläinsuojelutyöstään, ja hän on kirjoittanut kymmenen kirjaa lemmikkieläimistä.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Science Plan™ Kitten with Turkey

  Pidä kissanpentusi tyytyväisenä Hill'sin™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Tender Chunks in Gravy with Turkey (kalkkuna) -annospussiruuan avulla. Jokainen annospussi sisältää täydellistä ravintoa, jossa vitamiinit ja mineraalit ovat juuri oikeassa suhteessa. Ruoka auttaa pitämään kissanpennun terveenä ja hyväkuntoisena. <BR><BR><B>Tärkeimmät vaikutukset</B> <LI>Äidinmaidostakin saatava tärkeä ravintoaine DHA auttaa kissanpentuja oppimaan ja kehittymään. <LI>Ainutlaatuinen immuunijärjestelmää tukeva koostumus sisältää tehokkaan yhdistelmän antioksidantteja ja vitamiineja, jotka yhdessä ylläpitävät pennun immuunijärjestelmää. <LI>Sisältää runsaasti E- ja C-vitamiineja. Terveydelle välttämättömät vitamiinit auttavat kissanpentua kehittämään vastustuskykyä. </LI>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Kitten Healthy Development™ Chicken

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken (kana) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Young Adult Cat Food with Tuna

  Edistyksellistä ravintoa, viisi tärkeää hyötyä terveydelle
  Buy Now »