Kissan ummetus: Merkit ja syyt

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Harmaa kissa, jolla on valkoista rinnassa, saa omistajaltaan päänrapsutuksia

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ihmisten tavoin myös kissat voivat ajoittain kärsiä ummetuksesta, eikä se ole miellyttävää. Vatsavaivoja tai suolisto-ongelmia voi olla vaikea havaita, varsinkin jos kissa käy tarpeillaan ulkona, mutta on olemassa joitakin merkkejä, joita voit tarkkailla.

Mitä on ummetus?

Ummetus on periaatteessa ripulin vastakohta. Uloste kuivuu, on kovaa ja ulostaminen on vaikeaa. Tämä voi olla hyvin epämiellyttävää, ja jos se jatkuu useita päiviä, kissat voivat tuntea olonsa todella huonovointiseksi ja kurjaksi.

Kissojen ummetuksen yleiset syyt

Kissat ovat yleensä melko vähän hoitoa vaativia lemmikkejä, mutta ummetusta voivat aiheuttaa monet asiat. Tutustutaanpa ummetusta aiheuttaviin asioihin ja siihen, miten voit havaita, milloin kyseessä on ongelma.

Nestehukka. Kissat ovat kehittyneet esi-isistään, jotka elivät kuumissa, aavikkotyyppisissä paikoissa, joten ne ovat erittäin hyviä varastoimaan vettä kehossaan. Tämän vuoksi ne eivät juo kovin paljon, mikä voi johtaa elimistön kuivumiseen ja kuivempiin ulosteisiin.

Tämä on vieläkin todennäköisempää tilanteissa, kuten usean kissan asuttamassa kodissa, jossa yksi kissa ei välttämättä pääse yhtä helposti käsiksi ruokaan ja veteen, koska sen lajitoverit kiusaavat sitä. Varmista, että kissasi pysyy nesteytettynä sijoittamalla useita vesiastioita ympäri taloa, jotta kissalla on vettä vapaasti saatavilla missä tahansa se liikkuukin. Varmista, että vesiastioita on vähintään yksi enemmän kotona asustavien kissojen lukumäärää kohden. 

Monet kissat syövät nykyään kuivaruokaa, mikä voi vähentää niiden normaalia vedensaantia. Märkäruoan, kuten pussi- ja säilykeruoan, syöttäminen on hyvä tapa varmistaa, että kissasi saa runsaasti nesteitä.

Karvojen nieleminen. Kissat pitävät turkkinsa hoitamisesta, ja ne käyttävät noin 30–40 % valveillaoloajastaan tähän tärkeään tehtävään. Jotkut kissat, jotka nielevät paljon karvoja, saattavat oksentaa muutaman karvapallon, mutta osa karvoista saattaa kulkea kokonaan ruoansulatuskanavan läpi ja tukkia sen.

Vammat ja kipu. Vammat, kuten lantion murtumat, voivat fyysisesti ahtauttaa paksusuolen toimintaa, jolloin kissan on vaikea ulostaa. Kun kissat vanhenevat ja niiden nivelet jäykistyvät, ne saattavat kokea kyykistymisen kivuliaaksi. He saattavat välttää tarpeillaan käymistä, jolloin uloste kuivuu liikaa.

Kasvaimet. Jotkin suolen alueella olevat kasvaimet voivat estää ulosteen kulun, joko painamalla suolta ulkopuolelta tai viemällä tilaa suolen sisältä.

Hermo-ongelmat. Suoliston sisältö siirtyy suolen päästä toiseen peristaltiikaksi kutsuttujen lihassupistusliikkeiden avulla. Se tapahtuu automaattisesti meidän sitä ajattelematta. Jotkin kissat kärsivät hermo-ongelmista, jotka saattavat estää suolen liikkeet. Jotkin kissarodut, kuten siamilaiset, ovat tähän alttiimpia tälle. Se voi aiheuttaa niin sanotun megakoolonin, eli paksusuolen muuttumisen hyvin löysäksi ja laajentuneeksi.

Muut sairaudet. Jotkin muut sairaudet, kuten munuaissairaudet, voivat aiheuttaa nestehukkaa, joka voi johtaa ummetukseen.

Lihavuus ja liikunnan puute. Lihavuus ja liikunnan puute voivat aiheuttaa ummetusta, koska liikunta stimuloi suolen liikkumista.

Mistä tiedät, milloin kissallasi on ummetusta?

Aina ei ole helppoa sanoa, toimiiko kissasi ruoansulatuselimistö niin kuin sen pitäisi. Oksentelu ja ripuli ovat ilmeisiä oireita, mutta ummetusta voi olla paljon vaikeampi havaita.

Asioita, joihin kiinnittää huomiota:

  1. Jos kissasi käy hiekkalaatikolla, tarkkaile muutoksia käyntitarpeiden tiheydessä ja ulosteen koostumuksessa. Jos huomaat, että sinun ei yhtäkkiä tarvitse tyhjentää hiekkalaatikkoa yhtä usein, tai jos uloste näyttää eri kokoiselta tai erinäköiseltä (kovalta tai murenevalta), se voi olla merkki siitä, että uloste ovat tukkeutumassa.

  2. Kiinnitä huomiota ponnisteluun tai ääntelyyn. Jos kissasi näyttää valittavan tai viettävän pitkään hiekkalaatikolla ilman tulosta, sinun on mentävä eläinlääkärille mahdollisimman pian. Tämä voi olla merkki ummetuksesta, johon on puututtava, mutta se voi olla myös merkki kystiitistä tai tukkeutuneesta virtsarakosta, jotka vaativat kiireellistä hoitoa.

  3. Kiinnitä huomiota kissaasi, joka ulostaa väärään paikkaan. Jos kissallasi on kipuja tai jos se kokee hiekkalaatikon käyttämisen vaikeaksi tai jos se ei halua mennä ulos tarpeilleen, sillä voi olla ummetusta.

  4. Yleinen huonovointisuus. Ummetus saa kissat tuntemaan olonsa kurjaksi, aivan kuten ihmistenkin kohdalla. Joskus ainoa merkki kissan ummetuksesta on se, että se näyttää huonovointiselta. Ne saattavat vaikuttaa vaisuilta ja olla kiinnostumattomia leikeistä tai seurasta.

Toivottavasti kissasi vatsa toimii ja kissasi pysyy tyytyväisenä, mutta jos olet joskus huolissasi mahdollisesta ongelmasta, käänny aina eläinlääkärin puoleen. On aina parempi tunnistaa ongelma aikaisessa vaiheessa ennen kuin se pahenee liikaa. Saattaa olla, että sinun tarvitsee vain vaihtaa kissasi ruokaa, jotta se saisi enemmän kuituja tai nestettä, mutta jos taustalla on jokin sairaus, mitä pikemmin se selviää, sen parempi.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA