Yleisiä ylipainoisen kissan ongelmia

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Oletko huolissasi siitä, kuinka pullea kissastasi on tullut? Ihmisten on helppo huomata lihoneensa, kun vaatteet alkavat kiristää, mutta kissan kohdalla sinun on tarkkailtava tiettyjä varoitusmerkkejä. Jos kissasi on pudotettava painoa, noudata näitä vinkkejä.

Ylipainoisen kissan tunnistaminen

Kun näet kissaasi päivittäin, ei ole aina helppoa huomata painon muutosta, varsinkin jos kyseessä on pitkäkarvainen rotu. Tästä syystä kissan painon seuraaminen koko sen elämän ajan on todella tärkeää. Jos huomaat kissasi painon kehittyvän jompaankumpaan suuntaan, on tärkeää hakea apua ennen kuin se on liian myöhäistä.

Myös kissasi laihtumiseen tulisi kiinnittää huomiota. Painon muutokset – kumpaan suuntaan tahansa – voivat johtua terveydentilasta. Kissan terveysongelmat voivat johtua myös sen painosta. Jos kissallasi on merkkejä terveysongelmista, keskustele asiasta eläinlääkärin kanssa. Eläinlääkäri voi määrittää, tarvitseeko kissasi pudottaa painoa terveytensä parantamiseksi ja onko sillä muita huolta aiheuttavia terveysongelmia.

Aktiivisuuden puute

Yksi merkki ylipainoisesta kissasta on sen aktiivisuuden väheneminen. Kun kissa on steriloitu tai kastroitu, sen aineenvaihdunta hidastuu, mikä tarkoittaa, että se on vähemmän aktiivinen ja tarvitsee siksi vähemmän kaloreita. Jos kaloreiden määrää ei säädetä oikein, kissa voi jatkaa lihomista ja tulla ylipainoiseksi.

Myös kissan ikä on otettava huomioon sen aktiivisuustasoa seuratessa. Iäkkäiden kissojen aktiivisuus tyypillisesti vähenee, ja siksi ne saattavat tarvita vähemmän ruokaa. Joskus lemmikkieläinten omistajat huomaavat vaihtaessaan kissansa ruokaa, että kissan aktiivisuus lisääntyy sen seurauksena.

Syötätkö liikaa?

Ensimmäinen askel kissan painonpudotuksessa on valvoa sen kulhoon laitettavan ruoan määrää. Valitse eläinlääkärin avustuksella täydellinen ja tasapainoinen ruoka, joka vastaa kissasi senhetkistä ikää ja ravitsemuksellisia tarpeita. (Kissojen tulisi myös välttää ihmisravintoa!)

Mietitkö, kuinka paljon antaa kissallesi ruokaa? Katso ensimmäiseksi ruokapakkauksen kääntöpuolelta valmistajan suositukset. Muutaman gramman ero voi olla kissalle suuri, joten suosittelemme punnitsemaan annokset keittiövaa'an avulla varmistaaksesi mahdollisimman tarkan määrän.

Kissasi päivittäinen ruoka-annos tulisi jakaa 4–6 ateriaan, jos mahdollista. Tämä tukee paremmin ruoansulatusta ja auttaa lemmikkiäsi tuntemaan olonsa kylläiseksi koko päivän ajan. Ajastimella varustetut ruokintalaitteet voivat olla todella käteviä, jos olet reissussa, ja ne voivat jopa ruokkia kissaasi nukkuessasi.

Keskustele tarkasta määrästä ja ruokkimistiheydestä eläinlääkärisi kanssa. Vaikka ruokapakkauksen kääntöpuolelta saat yleiskäsityksen ruoan määrästä, eläinlääkäri on viime kädessä paras henkilö määrittämään, minkä tyyppistä ruokaa ja kuinka paljon kissan tulisi syödä laihtuakseen tai säilyttääkseen terveellisen painonsa.

Kun tiedät oikeat ruokamäärät ja sopivan ruokinta-aikataulun, seuraava askel on sisällyttää kissasi rutiiniin kunnon liikuntaa, josta kissasi myös nauttii.

Auta lemmikkiäsi pudottamaan painoaan treenaamalla

Pelkkä ruokavalion muutos voi auttaa kissaa välttämään liikalihavuutta, mutta useimmat kissat tarvitsevat ruokavalion ja liikunnan yhdistelmää. Leikkiminen kissasi kanssa on hyvä tapa stimuloida sitä, saada se liikkumaan ja vahvistaa suhdettanne.

Kissat ovat luontaisia saalistajia, joten on tärkeää, että kissasi löytää leikkimielisiä tapoja hyödyntää tätä vaistoaan. Niin kissoille kuin omistajillekin voi olla hauskaa keksiä uusia ja luovia leikkejä, kuten piiloleikkejä tai esteratoja. Jos kotonasi ei ole yksinkertaisia esineitä, joilla kissasi olisi kiinnostunut leikkimään, muutama uusi lelu voi auttaa sitä innostumaan aktiivisemmasta toiminnasta. Tutustu listaan kissaleikeistä, jotka voivat auttaa sinua saamaan kissasi liikkumaan.

Aloita rohkaisemalla kissaasi leikkimään muutaman minuutin verran pari kertaa päivässä. Yritä seuraavien viikkojen aikana leikkiä useampia kertoja päivässä. Kissat haluavat luonnostaan leikkiä vain noin viisi minuuttia kerrallaan, joten on parempi järjestää useampia lyhyitä leikkihetkiä kuin yrittää väkisin pitkää maratonleikkiä. 

Kaikenlaisen aktiivisuuden lisääminen voi auttaa ylipainoista kissaasi laihtumaan ja ylläpitämään tervettä painoa. Kun kissasi syö oikein ja se liikkuu aktiivisemmin, sen elämänlaatu paranee, ja sitähän kaikki lemmikinomistajat toivovat rakkaille perheenjäsenilleen.

Terveen painon ylläpitäminen

Kissan painon pitäminen terveenä parantaa sen elämänlaatua ja voi myös auttaa sinua säästämään paljon rahaa. PFMA:n mukaan lemmikkieläinten omistajat käyttävät vuosittain miljoonia euroja liikalihavuuden aiheuttamien terveysongelmien hoitamiseen. Riippumatta siitä, onko kissasi jo lihava, osoittaako se vasta varoitusmerkkejä ylipainosta vai oletko vain yleisesti huolissasi sen mahdollisesta ylipainosta, koko perheesi hyötyy siitä, että ryhdyt toimiin kissasi ravinnon saannin ja aktiivisuuden suhteen.

Jotta kissasi paino pysyisi terveenä, muista seurata jatkuvasti sen aktiivisuutta, punnitse sen päivittäinen ruokamäärä ja pyydä eläinlääkäriäsi arvioimaan säännöllisesti sen paino ja ravitsemukselliset tarpeet. Kysy eläinlääkäriltäsi myös kissanruokaa, joka on erityisesti suunniteltu steriloiduille tai kastroiduille kissoille. Tällainen ruoka voi estää kissan aineenvaihdunnan hidastumista ja vähentää näin painonnousun mahdollisuutta.

Tietoja kirjoittajasta

Chrissie Klingerin henkilökuva

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger on kouluttaja, äiti ja lemmikkieläinten omistaja, jonka intohimona on terveellinen ja ympäristötietoinen elämäntapa.

 

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Feline Adult Optimal Care™ with Tuna

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna (tonnikala) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »