Kissan koliitti: Syyt, oireet ja hoito

min luku

Harmaa kissa, jolla on valkoista rinnassa, lepää omistajansa sylissä silmät suljettuina

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Oletko huomannut kissasi ponnistelevan käydessään tarpeillaan? Onko sillä ripulia, verta tai limaa ulosteessa? Jos näin on, kissasi saattaa kärsiä paksusuolen tulehduksesta eli koliitista. Tämä voi olla melko epämiellyttävää, ja koska mahdolliset syyt vaihtelevat lievistä vakaviin, on tärkeää yrittää havaita se ajoissa ja selvittää, mistä on kyse.

Kissojen koliitin syyt

Koliitti on yleisin alle viisivuotiailla kissoilla, mutta sitä voi esiintyä missä iässä tahansa. Yleisimpiä syitä ovat:

 • Ruokaan reagoiva enteropatia (FRE). Ruokaan reagoiva enteropatia on yksi niistä sairauksista, joita aiemmin kutsuttiin tulehdukselliseksi suolistosairaudeksi (IBD). Nykyään siitä käytetään yleisempää termiä, krooninen enteropatia (CE), yhdessä muiden sairauksien, kuten steroideihin reagoivan enteropatian kanssa. Kroonista enteropatiaa käytetään kuvaamaan mitä tahansa ruoansulatuskanavan kroonista häiriötä, tyypillisesti yli kolme viikkoa kestävää tilaa.
 • Ruoka-ainereaktiot. Allergiat ja intoleranssit tietyille elintarvikkeille voivat aiheuttaa paksusuolen tulehdusta. Tämä jatkuu todennäköisesti niin kauan, kunnes haitallinen ainesosa on poistettu ruokavaliosta.
 • Loiset.
 • Stressi. Stressaavat tapahtumat, kuten uusi vauva, matka hoitajan luo tai vain asuminen muiden kissojen kanssa, voivat aiheuttaa koliitin.
 • Suolen kasvaimet ja polyypit.
 • Infektiot.
 • Vieraiden esineiden nieleminen.

Koliitin merkit

Kuten mainittu, tavallisimpia koliitin merkkejä ovat veri ja lima ulosteessa. Myös ripulia saattaa esiintyä, tai saatat huomata, että kissasi ponnistelee tarpeilla käydessään tai viettää tavallista enemmän aikaa hiekkalaatikolla. Tämä johtuu siitä, että niillä on ulostamisen tarpeen tunne, vaikka tarvetta ei olisikaan. Jos huomaat kissasi ponnistelevan, on erittäin tärkeää hakeutua nopeasti eläinlääkärin vastaanotolle. Koliitti vaatii hoitoa, mutta ponnistelu voi olla merkki myös kystiitistä tai tukkeutuneesta virtsarakosta, ja ne ovat hätätilanteita.

Mahdolliset ruoansulatus- tai ulostusongelmat voivat olla hankalia havaita, jos kissa käy tarpeillaan ulkona. Jos paksusuolen tulehdus jatkuu jonkin aikaa (krooninen paksusuolen tulehdus), saatat huomata, että kissa laihtuu, on vaisu tai jättää syömättä. Lemmikkien suhteen on aina syytä tarkkailla niiden käytöstä. Jos tiedät, mikä on normaalia, huomaat pian, milloin jokin on pielessä.

Koliitin hoito

Koska koliittiin on paljon erilaisia syitä, sen hoito vaihtelee luonnollisesti sen mukaan, mistä on kyse. Monet tapaukset paranevat parissa päivässä, erityisesti jos syynä on ollut jokin sopimaton ruoka, mutta jos oireet jatkuvat yli 48 tuntia tai jos kissasi näyttää kärsivän kivuista, on syytä kääntyä eläinlääkäriin puoleen. Jos sinun on mahdollista ottaa ulostenäyte mukaan, eläinlääkäri voi haluta tutkia, onko koiralla matoja tai tulehduksia.

Hoitotoimenpiteet:

 

 • Ruoan muuttaminen. Koska monet paksusuolen tulehdustapaukset reagoivat ruokaan, eläinlääkäri saattaa määrätä kissallesi hyvin sulavaa ruokaa, jonka tarkoituksena on tukea suoliston nopeaa palautumista terveeksi. Nämä ruoat sisältävät usein hyviä prebioottien lähteitä, jotka ravitsevat suolistoa terveenä pitäviä bakteereja. Kissa saattaa tarvita tätä ruokaa vain rajoitetun ajan, mutta voit syöttää sitä myös pidemmällä aikavälillä, jos eläinlääkärin ja sinun mielestäsi se on hyvä valinta.

 • Joissakin koliittitapauksissa tarvitaan tulehduskipulääkkeitä. Steroidit ovat erittäin hyviä tulehduskipulääkkeitä, ja niitä voidaan käyttää vain muutaman päivän ajan tai tarvittaessa pidempään, jos tila on krooninen.

 • Jos eläinlääkäri epäilee, että kissallasi voi olla allergia tai intoleranssi, hän voi suositella ruokavaliokokeilua. Tämä tarkoittaa yleensä sellaista ruokaa, joka sisältää hydrolysoituja proteiineja, jotka eivät aiheuta kissallesi allergisia reaktioita. Eläinlääkäri saattaa myös ehdottaa proteiininlähdettä, jota kissasi ei ole ennen saanut, kuten ankkaa. Kissa saattaa joutua syömään tätä uutta ruokaa koko elämänsä ajan.

 • Antibiootteja voidaan antaa, jos eläinlääkäri on huolissaan antibiooteille reagoivasta enteropatiasta.

 • Jos kissallasi on matoja, eläinlääkäri hoitaa ne ja antaa neuvoja ennaltaehkäisystä.

 • Stressi on melko yleistä kissoille, varsinkin jos ne jakavat kodin muiden kissojen kanssa tai jos alueella on paljon naapurikissoja. Eläinlääkäri voi määrätä lääkkeitä stressin lievittämiseksi, mutta usein myös kotiympäristön muuttaminen ja esimerkiksi feromonidiffuusoreiden käyttäminen voivat auttaa suuresti.

 • Suolistossa olevat kasvaimet, polyypit ja vieraat esineet voivat vaatia kirurgisia toimenpiteitä.

Kissojen koliitti ei yleensä aiheuta suurta huolta, mutta on tärkeää tutkia asia siltä varalta, että oireet johtuisivat jostain vakavammasta ongelmasta. Eläinlääkärillä on parasta käydä varhaisessa vaiheessa sen sijaan, että ottaisit riskin ja kissasi sairastuisi vakavasti. Älä epäröi pyytää apua, jos sinulla on huolia!

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA