Koirien iho-ongelmat

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs


Koirien ihosairaudet voivat johtua monista asioista. Allergiat ovat yksi yleisimmistä iho-ongelmien syistä, ja ne voivat johtua monista eri asioista, kuten loisista, kuten kirpuista, ja elintarvikkeiden ainesosista. Atooppinen ihottuma on termi, jota käytetään allergioista, jotka johtuvat ympäristöön liittyvistä haittatekijöistä, kuten siitepölystä, pölypunkeista ja tietyistä kasveista.

Yliherkkyydet voivat aiheuttaa voimakasta kutinaa ja raapimista. Raapiminen aiheuttaa usein monia muita näkyviä merkkejä, kuten:

 • Karvanlähtö

 • Punainen, tulehtunut iho

 • Hilseily tai ruvet

 • Ihon liiallinen nuoleminen ja näykkiminen

 • Levottomuus ja katkonainen uni

Mitä voit tehdä auttaaksesi koiraasi iho-ongelmissa?

Eläinlääkäri voi auttaa sinua hoitamaan koirasi ihosairautta eri tavoin, kuten pistoksilla, suun kautta otettavilla lääkkeillä, ravitsemuksella, shampoilla, voiteilla, suihkeilla jne.

Jos eläinlääkäri on ottanut koepalan tai määrännyt lääkettä, noudata tarkasti hoito-ohjeita. Käytä suihkeita ja sumuttimia vain ohjeiden mukaan ja tarkkaile koiraasi tarkasti siltä varalta, että sairauden merkit toistuvat. Ota yhteyttä eläinlääkäriisi, jos sinulla on kysymyksiä tai ongelmia.

Ravitsemus


Ravitsemus voi auttaa koiria, joilla on ruoka-aineyliherkkyyksiä, ja tietyt ruoka-aineet voivat olla todella hyödyllisiä ihon toiminnan kannalta sekä tulehduksen ja kutinan vähentämisessä. Saatavilla on erilaisia ruokavaihtoehtoja, jotka on suunniteltu auttamaan iho-ongelmissa. Pyydä eläinlääkäriäsi suosittelemaan laadukasta, täysipainoista ja tasapainoista ruokaa, joka sopii koirasi tilan hoitoon.

Kirppujen torjunta

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet ennen kirppujen ilmaantumista voivat säästää sinut ja koirasi monelta epämukavuudelta. Kirppuja on mahdotonta hävittää kokonaan, sillä kaikki koirat kohtaavat niitä kävelylenkeillä ja puutarhassa. Realistisempi tavoite on kirppujen torjunta niiden elinkaaren kaikissa vaiheissa jollakin saatavilla olevilla erittäin tehokkailla paikallisesti käytettävillä tai suun kautta otettavilla tuotteilla. Eläinlääkäri voi suositella koirallesi sopivaa tuotetta ottaen huomioon myös muut kotitaloutesi lemmikit ja perheenjäsenesi.

Muista myös ympäristö kirppujen torjunnassa. Imurointi poistaa kirppujen munat matoista, mutta muista hävittää pölypussi viipymättä tai tyhjentää imurin pölysäiliö ulkona olevaan jäteastiaan. Koiran petivaatteet ja peitot, joiden päällä se mielellään makaa, kannattaa myös pestä. Eläinlääkäri voi myös suositella kotitalouskäyttöön sopivaa suihketta.

Punkit

Punkit levittävät borrelioosin kaltaisia tauteja, jotka voivat tarttua sekä ihmisiin että lemmikkieläimiin. Jos asut maaseudulla tai vierailet maaseudulla koirasi kanssa, sinun on tarkistettava koira säännöllisesti punkkien varalta.

Älä päästä koiraasi kulkemaan korkean ruohikon tai metsien läpi. Jos kuitenkin olet ollut kävelyllä tällaisilla alueilla, etsi koirasi iholta pieniä syylää muistuttavia kyhmyjä.

Nopea poistaminen voi estää punkin aiheuttaman sairauden leviämisen. Punkkia voi olla vaikea poistaa itse ilman, että osa siitä jää ihon alle. Sen sijaan on parasta viedä koira eläinlääkärille, joka pystyy poistamaan punkin kokonaan oikeilla välineillä.

TÄRKEÄÄ: Iho-ongelmiin voi olla monia syitä. Jos huomaat jotain mainitsemistamme merkeistä, kuten raapimista ja nuolemista, ota yhteys eläinlääkäriin. Perimmäisen syyn selvittäminen voi joskus olla pitkä prosessi, mutta mitä nopeammin käyt eläinlääkärissä, sitä nopeammin koirasi voi taas hyvin.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • Miten ruoka-aineyliherkkyydet voivat vaikuttaa koiraasi

  Dogs running Tutustu lemmikkien ruoka-aineyliherkkyyksien ja -intoleranssien varoitusmerkkeihin, oireisiin ja hoitoihin sekä niiden vaikutuksiin.
 • Pahoinvointisuus ja ripuli koiralla: onko aihetta hätään?

  Jos lemmikkisi on pahoinvoiva tai sillä on ripuli, ensimmäinen vaihe on lopettaa ruokinta ja antaa vain pieniä kulauksia vettä mahdollisimman usein.
 • Pennun painon tarkkailu

  Tiesitkö, että lihavaksi lemmikkieläimeksi määritellään lemmikkieläin, joka on vähintään 15 % prosenttia yli ihannepainonsa? Tämä tarkoittaa vain 330 grammaa pienelle koiralle, kuten chihuahualle, mutta yli 7,5 kiloa rottweilerille.
 • Onko koirasi hyvässä kunnossa?

  Dogs running Mistä tiedät, onko koirasi ylipainoinen? Ensinnäkin, eläinlääkäri punnitsee koirasi säännöllisissä tarkastuksissa. Eläinlääkärin tarkastusten välillä voit seurata painoa asettamalla kädet lemmikin kylkiluiden päälle katsoaksesi, onko ne vaikea tuntea. Jos näin on, koirasi on todennäköisesti ylipainoinen.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »