Miksi labradorit ovat aina nälkäisiä? Tutkimus kylläisyydestä

min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Sanotaan, että labradorinnoutajilla on aina nälkä ja että niiden vatsa tuntuu olevan pohjaton. Jotkut rodut, kuten labradorinnoutajat, ovat hyvin kiinnostuneita ruoasta, kun taas toiset rodut, kuten bordercollie, ovat ihmisläheisiä. Miksi labradorinnoutajat käyttävät aikaansa ruoan etsimiseen ja miksi ne ovat tämän vuoksi alttiimpia lihomiselle?

Labradorinnoutajasi nälkäisyyteen voi liittyä muutamia syitä, joten tutustutaanpa niihin.

Ovatko labradorit geneettisesti nälkäisempiä?

Vuonna 2016 Cell Metabolism -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että labradorinnoutajilla ja joillakin läheisesti sukua olevilla sileäkarvaisilla noutajilla on erityinen geenimutaatio, jota ei ole muilla koirilla. Tämä geenimutaatio vaikuttaa niiden ruokahaluunsa, lisää todennäköisyyttä rasvan varastoitumiseen ja tekee niistä alttiimpia lihavuudelle. Tutkimuksessa havaittiin myös, että tämä mutaatio oli yleisempi koirilla, jotka oli kasvatettu avustajakoiriksi lemmikkikoirien sijaan.

Kyseinen POMC-geeni liittyy myös ihmisten lihavuuteen ja kylläisyyden tunteeseen. Kylläisyydellä tarkoitetaan kylläisyyden tunnetta. Vaikuttaa siltä, että labradorinnoutajien mutaation vuoksi ne eivät tunne koskaan oloaan kylläiseksi ja etsivät ruokaa jatkuvasti.

Muut nälän syyt, jotka sinun tulisi sulkea pois

Jos koirasi vaikuttaa jatkuvasti nälkäiseltä, se ei välttämättä johdu vain sen geeneistä. Kun koirasi katsoo sinua anelevilla silmillään, voi olla todella helppoa antaa periksi, mutta siitä voi tulla hyvin epäterveellinen kierre. Ylipainoisista pennuista tulee ylipainoisia aikuisia koiria, ja ne voivat kärsiä lihavuudesta koko elämänsä ajan. Jos sinulla on labradorinnoutaja, on hyvä olla kurinalainen heti alusta alkaen ruoan ja ateriointikäyttäytymisen suhteen.

Pyydä eläinlääkäriäsi tarkistamaan lemmikkisi Body Condition Score (BCS) -pisteet. Näin voit varmistaa, että koirasi paino on ihanteellinen sen kokoon, rotuun ja ikään nähden. Koiran pitämisellä hoikkana on monia terveyshyötyjä.

Vältä huonoja ruokintatottumuksia koiran kanssa

Luo hyvät ruokintatavat. Ruokaa kerjäävistä koirista voi tulla todellinen riesa ruokailujen aikana, ja tapaa voi olla vaikea katkaista, kun se on kerran juurtunut. Ne saattavat vaikuttaa nälkäisiltä, mutta ne vain esittävät, koska tietävät sen toimivan. Varmista, että kaikki perheenjäsenet, myös vierailijat, tietävät, että koiran ruokkiminen pöydästä ei ole sallittua.

Punnitse koirasi ruoka-annokset ollaksesi varma oikeasta määrästä. Jos labradorinnoutajasi tai muu koirasi vaikuttaa nälkäiseltä päivän aikana, jaa päivittäinen annos kolmeen tai neljään ateriaan. Jos tämä ei auta, keskustele eläinlääkärin kanssa siitä, voisiko täyteläisempi, vähäkalorisempi ruoka auttaa nälän lievittämisessä.

Koiran loiset

Varmista, että koirasi madotuskuuri on ajan tasalla. Vaikka voimakkaat matotartunnat eivät ole nykyään kovin yleisiä, madot voivat silti olla ongelma, varsinkin jos ahne koirasi tapaa maistella kaikenlaista epämiellyttävää kävelylenkillä. Matojen takia nälkäiset koirat eivät liho, vaan saattavat jopa laihtua.

Lääketieteelliset tekijät

Labradorinnoutajat ovat alttiimpia tietyille sairauksille, mikä saattaa myös lisätä liikalihavuuden ongelmaa. Kyynärpää- ja lonkkaongelmat ovat rodulle melko yleisiä, ja jos koirasi ei pysty liikkumaan, se tarvitsee vähemmän kaloreita. Ortopedisten ongelmien vuoksi on erityisen tärkeää pitää ne hoikkina, jotta niveliin kohdistuva rasitus pysyy mahdollisimman vähäisenä.

Labradorinnoutajat ovat myös alttiita kilpirauhasen vajaatoiminnalle. Kilpirauhanen säätelee aineenvaihduntaa, joten tästä vaivasta kärsivät koirat ovat yleensä vaisuja, nälkäisiä ja alttiita painonnousulle. Jos eläinlääkäri epäilee kilpirauhasen vajaatoimintaa, hänen on tehtävä tiettyjä verikokeita sen varmistamiseksi tai poissulkemiseksi.

Yhteenvetona

Vaikka labradorinnoutajallasi saattaa olla geneettinen syy nälkäisyyteen, on silti todella tärkeää, että valvot sen painoa. Lihavuus on erittäin huonoksi koiran terveydelle, ja sen on todistettu lyhentävän koiran elinikää. Jos haluat viettää mahdollisimman paljon aikaa nelijalkaisen ystäväsi kanssa, pysy lujana äläkä anna periksi isoille, aneleville silmille!

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA