Kuinka punnita koirasi kotona

min luku

Terveenpainoinen wizsla jahtaa keltaista tennispalloa ulkona nurmikolla.

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Painon seuraaminen koiran koko eliniän ajan on hyvä tapa, joka kannattaa omaksua heti alusta alkaen. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit punnita koirasi kotona ja miksi se on tärkeää

Miksi koiran punnitseminen on tärkeää?

Hoikat eläimet elävät pidempään ja niillä on pienempi riski sairastua painoon liittyviin terveysongelmiin. Painon tarkkailu auttaa siis antamaan sinulle mahdollisimman paljon elinaikaa nelijalkaisen ystäväsi kanssa ja auttaa sinua varmistamaan, että sen elämänlaatu pysyy korkeana.

Painon muutokset molempiin suuntiin voivat olla varhaisia merkkejä sairaudesta, joten jos pystyt havaitsemaan painonnousun tai -laskun varhaisessa vaiheessa, voit puuttua mahdollisiin terveysongelmiin mahdollisimman nopeasti. Jos hankit koiran pentuna, painon seuranta on tärkeää, jotta voit seurata, kasvaako koira terveellä vauhdilla.

Mikä on koiralle hyvä paino?

Koiran ihannepaino riippuu eri tekijöistä, kuten rodusta tai iästä. Eläinlääkäri osaa kertoa sinulle koiran terveen painon ja kuntoluokituksen, jota kutsutaan Body Condition Score -pisteiksi (BCS). Tämä tarkoittaa koiran kehon visuaalista arviointi, jonka avulla voidaan nopeasti tunnistaa ylipainon merkit (tai laihtumisen merkit).

Pentujen on tietysti tarkoitus lihoa kasvaessaan, mutta on tärkeää, etteivät ne lihoa liikaa. Hoikista pennuista tulee yleensä hoikkia aikuisia, kun taas ylipainoiset pennut ovat alttiita ylipainolle myös aikuisena. Eläinlääkäriltä saat kasvutaulukon, jonka avulla voit seurata pennun painoa ja varmistaa, että se kasvaa terveellä vauhdilla.

Kuinka punnita koirasi kotona

Pennut tulisi punnita mieluiten kahden viikon välein, kun taas aikuiset koirat voidaan punnita kerran kuukaudessa. Voit punnita koirasi kotona kahdella eri tavalla:

  • Jos koirasi on tarpeeksi pieni, aseta se suoraan kylpyhuoneen vaa'allesi. Herkkupalan pitäminen kädessä auttaa koiraa pysymään paikallaan. Varmista, että koiran jalat tai peppu eivät roiku vaa'an reunan yli ja kosketa lattiaa (hännällä ei luultavasti ole suurta merkitystä). Jos ne ovat pieniä, nuoria ja liian rimpuilevia, voit laittaa ne koiran tai kissan kantokoppaan ja punnita ne siinä ja sitten punnita kopan uudelleen ilman koiraa. Ero näiden kahden välillä on koiran paino. Muista vain, ettet poista kantokopasta vuodevaatteita tai muita esineitä ennen kuin punnitset sen uudelleen.

  • Pidä koiraa sylissäsi ja punnitse itsesi ja koirasi yhdessä. Asetu ensin itse vaa'alle ja merkitse painosi muistiin. Sillä ei ole väliä, oletko pukeissa vai et, mutta on luultavasti parempi pukeutua! Nosta sitten koira syliisi ja nouse takaisin vaa'alle. Saat koirasi painon vähentämällä sinun painosi yhteispainostanne. Yksinkertaista!

    Ota koira syliisi vain, jos koirasi on tarpeeksi kevyt ja pystys nostamaan sen helposti ylös loukkaamatta itseäsi! Ota myös huomioon, että syliin nostaminen on monille koirille epätavallista ja se voi olla hyvin stressaavaa. Tee tämä vain, jos koirasi on rauhallinen ja rentoutunut sylissä pidettäessä. Jos ne joutuvat paniikkiin ja alkavat rimpuilla, joko jompikumpi tai molemmat voivat loukkaantua.

Koiran punnitseminen eläinlääkärillä

Jos koirasi on liian rimpuileva, painava tai stressaantunut punnitaksesi sen turvallisesti kotona, muista, että voi punnita sen myös eläinlääkäriasemalla. Useimmat eläinlääkärit ovat valmiita punnitsemaan koirasi aina halutessasi, yleensä myös ilmaiseksi. Nämä säännölliset eläinlääkärikäynnit ovat helppo tapa punnita koira isolla vaa'alla ja sen lisäksi käynnit luovat myönteisen yhteyden klinikan ja koirasi välille. Jos koirasi käy usein eläinlääkärissä, eikä käynneillä tapahdu mitään epämiellyttävää, vaan se vain pääsee tervehtimään kaikkia ja saa ehkä herkkuja hoitajalta, se menee mielellään eläinlääkäriin myös silloin, kun se on sairas tai tarvitsee rokotuksia.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA