Ensimmäiset kolme kuukautta

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Dog image

 


Uusi koiranpentusi: Ensimmäiset kolme kuukautta

 

Kaikki koiranpennut kehittyvät rodusta riippumatta samalla tavoin - ne käyvät läpi samat kehitysvaiheet pennusta täysikasvuiseksi. Sinua varmasti kiinnostaa, mitä eri kehitysvaiheissa tapahtuu, ja on myös tärkeää tietää mihin pentu missäkin elämänvaiheessa pystyy.

Vaikka kaikki koiranpennut noudattavat samaa kehityksen kaavaa, sen nopeus voi vaihdella rodusta riippuen. Yleisesti ottaen pienikokoiset rodut kehittyvät nopeammin ja saavuttavat täysikasvuisuuden ennen ensimmäistä ikävuotta. Isokokoisilla koirilla voi kulua jopa 18 kuukautta kunnes ne ovat täysin kehittyneitä.

 

Ensimmäiset kaksi viikkoa

Aivan kuten ihmisvauvakin, koiranpentu vain nukkuu ja imee maitoa ensimmäisten päivien aikana. Se pystyy kyllä ryömimään, ja jos sillä on kylmä, se hakeutuu muiden pentueen jäsenten tai emonsa lämpöön. 10-14 päivän ikäisenä pennun silmät avautuvat, mutta ensimmäisten viikkojen aikana sen näkökyky on vielä heikko.

Kolmas viikko

Hampaat alkavat puhjeta ja pentu oppii kävelemään ja juomaan. Kolmannen viikon loppupuolella hajuaisti alkaa kehittyä. Pennun kasvattajan pitäisi altistaa pentua vähäiselle rasitukselle, mutta siitä ei kannata huolestua liikaa. Se, että pennun nostaa käsissään ilmaan tai syliin ja pitää sitä eri asennoissa, määritellään lieväksi rasitukseksii. Näin pentu tottuu ihmisen käsittelyyn ja sen on helpompi selvitä elämässä myöhemmin.

Viikot 3-12: Sosiaalistaminen

Tämä on ratkaisevan tärkeää aikaa koiranpennullesi. Jotta siitä kasvaisi iloinen, terve ja tasapainoinen lemmikki, sen täytyy tutustua ihmisiin, toisiin koiriin ja ympäristöönsä.

Ensimmäinen vaihe - viikot 3-5: Koiranpentu alkaa reagoida koviin ääniin, mikä on hyödyllistä emolle, kun se murahtaa pennulle, ettei enää halua imettää tätä. Neljään viikkoon mennessä pennun kuulo-, näkö- ja hajuaisti toimivat jo tehokkaammin. Se haukkuu, heiluttaa häntäänsä ja leikkii näykkimällä muiden pentueen jäsenten kanssa. Se alkaa myös syödä kiinteää ruokaa ja jättää petialueensa käydäkseen tarpeillaan. 4-5 viikon ikäisenä se jo jahtaa asioita ja leikkii itsekseen - se paljastaa myös hampaansa, murisee ja kantaa tavaroita suussaan.

Toinen vaihe - viikot 5-8: Pennun kasvot alkavat muuttua ilmeikkäämmiksi ja sen korvat ja silmät toimivat paremmin yhteistyössä. Se liittyy muiden pentujen leikkeihin mukaan ja seitsemänteen viikkoon mennessä se on valmis lähtemään uuteen kotiinsa. Kahdeksannen viikon loppuun mennessä se on utelias ja halukas tutkimaan ja kokeilemaan kaikkea, joskin siitä samalla näkyy varautuneisuuden merkkejä.

Viimeisellä viikolla ennen koiranpennun tuomista kotiisi, sitä pitäisi viedä usein pois emonsa ja pentueensa luota ihmisten pariin, niin lasten kuin aikuistenkin. Sen pitäisi saada huomiota vähintään viisi minuuttia päivässä.

Viikkojen 6-8 aikana : koiranpentu alkaa sopeutua kotiisi ja perheeseesi, ja se saa kokea uuden kotinsa näkymiä, ääniä ja hajuja. Sisäsiisteyttä aletaan opettaa heti, kun pentu astuu ensi kertaa kotisi kynnyksen yli.

Kolmas vaihe - viikot 8-12: Uusi koiranpentusi kokee hyvin voimakasta halua miellyttää, kun se arvioi asemaansa uudessa perheessään. Ala opettaa sitä leikkimään ihmisten kanssa ja vähentämään näykkimistä.

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy Food with Lamb and Rice

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Lamb & Rice (lammas ja riisi) on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppy Food with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken (kana) on suunniteltu tukemaan suurten rotujen pentujen luuston kehitystä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen mineraalitason.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Food Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Savoyry Chicken on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy with Chicken -koiranruoka

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Chicken (kana) on suunniteltu edistämään koiranpennun liikkuvuutta ja vahvistamaan immuunijärjestelmää. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja kalaöljystä saatavaa DHA:ta.