Verta koiran virtsassa: miten toimia?

Kirjoittaja
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Koiranomistajana saatat joskus törmätä tilanteeseen, jossa koirasi virtsassa on verta. Vaikka näky voi olla pelottava, vaiva on usein hoidettavissa. Syynä voi olla tavanomainen virtsatietulehdus tai hyvälaatuinen eturauhasongelma.

Hematuria on lääketieteellinen nimi koiran verivirtsaisuudelle. Syynä on usein virtsateiden ärtyminen tai tulehdus, joka voi käsittää ylemmät tai alemmat virtsatiet. Eläinlääkärin on arvioitava tilanne veren alkuperän selvittämiseksi ja sopivien hoitosuositusten antamiseksi koirallesi.

Tässä muutamia koiran verivirtsaisuuden tavallisia syitä, ohjeita siihen, mitä tehdä vaivan ilmaantuessa, sekä hoitoja, joita eläinlääkärisi saattaa suositella.

Ylempiin virtsateihin liittyvät syyt

Kuten ihmisellä, koiran ylemmät virtsatiet sisältävät kaksi munuaista. Tästä virtsateiden osasta peräisin oleva veri liittyy yleensä munuaisiin. Ylempien virtsateiden verenvuodon syitä ovat mm:

 • Idiopaattinen renaalinen hematuria: Virtsassa oleva veri, joka on peräisin munuaisista, mutta syytä ei tunneta. Syynä voi olla lääkitys, tulehdus tai immuunijärjestelmän häiriö. Tätä pidetään yleensä hyvänlaatuisena vaivana, johon vaikuttaa perimä.
 • Munuaistulehdus: Jos koiran pissassa on verta, syynä voi olla tulehdus yhdessä tai molemmissa koiran munuaisista.
 • Munuaiskivet: Munuaiskivet ovat harvinaisia, mutta niitä voi esiintyä yhdessä tai molemmissa koiran munuaisista ja ne voivat aiheuttaa verta virtsassa.
 • Munuaissyöpä: Munuaissyöpä on harvinainen, mutta voi myös olla koirien verivirtsaisuuden syynä. Syöpä voi jäädä munuaiseen tai levitä muualle elimistöön.
 • Munuaisten telangiektasia: Joillain koirilla, kuten welsh corgeilla, on geneettinen taipumus tähän äkilliseen munuaisten verisuonten laajenemiseen, joka voi johtaa verivirtsaisuuteen.

Iloinen welsh corgi pembroke -koira makaa vihreällä nurmikolla

Alempien virtsateiden vaivat

Alempiin virtsateihin kuuluvat rakko sekä virtsaputki, jonka kautta virtsa pääsee virtsarakosta ulos. Tämän alueen verenvuoto voi johtua mm. seuraavista:

 • Virtsarakon tulehdus: Alempien virtsateiden tulehdus (UTI) on selvästi yleisin koiran verivirtsaisuuden aiheuttaja. Tulehdus voi johtua ihoallergiasta, virtsaputken, vulvan tai esinahan anatomiasta tai steriloidun nartun hormoniperäisistä pidätysvaikeuksista.
 • Virtsakivet: Näitä voi muodostua monista syistä, kuten perimän, ravinnon tai kroonisen tulehduksen seurauksena.
 • Virtsarakon syöpä: Koirien virtsarakon syöpä muistuttaa usein rakkotulehdusta ja voi aiheuttaa tarpeiden tekemistä sisälle, virtsaamisvaikeuksia ja verivirtsaisuutta.
 • Eturauhasongelmat: Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu ja eturauhastulehdus ovat leikkaamattomien uroskoirien yleisimpiä eturauhasongelmia.

Sekä ylempiin että alempiin virtsateihin vaikuttavia verivirtsaisuuden syitä ovat mm. rakon repeämä, joka voi olla seurausta auton kolhaisusta tai toisen koiran hyökkäyksestä, veren hyytymishäiriö sekä verisuonitulehdus.

Diagnosointi ja hoito

Jos huomaat koirasi virtsaavan verta, varaa eläinlääkäriaika mahdollisimman pian. Ensimmäistä kertaa verta virtsaava koira tulisi nyrkkisääntönä viedä eläinlääkärille vuorokauden kuluessa.

Eläinlääkärikäynnin yhteydessä eläinlääkäri tutkii koirasi virtsaa ja yrittää selvittää verivirtsaisuuden syyn. Eläinlääkäri saattaa suositella virtsan bakteeriviljelyä selvittääkseen, voiko verisyys johtua bakteereista. Myös verikokeet, röntgenkuvaus tai ultraäänikuvaus ovat mahdollisia.

Hoito riippuu verisyyden taustasyystä. Jos ongelma on bakteeriperäinen, eläinlääkäri voi määrätä lemmikillesi antibiootteja. Hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun ja eturauhasen neoplasian hoidoksi suositellaan todennäköisimmin sterilointia. Eläinlääkäri saattaa ehdottaa myös leikkausta, jos verisyyden havaitaan johtuvan virtsakivistä tai tietyistä muista ongelmista. Eläinlääkärit määräävät usein tulehdusta ehkäiseviä tai kipulääkkeitä koiran olon helpottamiseksi.

Eläinlääkäri saattaa suositella myös muutoksia ruokavalioon. Ravinnolla on tärkeä rooli koirien virtsatieongelmien hoidossa. Märkäruoat voivat auttaa laimentamaan virtsaa ja tietyt ruoat voivat ehkäistä virtsakivien muodostumista ja parantaa virtsan pH-arvoa.

Tulevien virtsatieongelmien ehkäiseminen

Säännölliset eläinlääkärikäynnit ovat paras tapa ehkäistä verivirtsaisuutta ja muita virtsatieongelmia. Eläinlääkäri osaa kertoa, jos koirallasi on alttiutta virtsatievaivoihin. Tällöin eläinlääkäri voi testata koirasi virtsan säännöllisesti hyvän terveydentilan varmistamiseksi.

Ja vaikka on helppoa päästää koira pihalle hoitamaan tarpeensa yksin, lemmikinomistajan on tärkeää myös tarkkailla koiran virtsaamistottumuksia silloin tällöin. Verivirtsaisuuden tapaisen ongelman huomiotta jättäminen voi johtaa vakaviin seurauksiin. Olet koirasi terveyden ensisijainen vartija, joten tarkkaavaisuus ja eläinlääkärille puhuminen ovat tärkeitä. Antamalla rakkautta ja huomiota voit auttaa edistämään koirasi onnellisuutta ja terveyttä.

Contributor Bio

Patty Khuly

Patty Khuly

 

Tri Patty Khuly on valmistunut kiitettävin arvosanoin sekä Wellesley Collegesta että University of Pennsylvanian eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta. Hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi Wharton School of Businessin arvostetusta VMD/MBA-kaksoistutkinto-ohjelmasta. Nykyään hän on Floridan Miamissa sijaitsevan Sunset Animal Clinicin ylpeä omistaja. Ei siinä kuitenkaan kaikki. Tri K. on kirja- ja musiikkinörtti, innokas kutoja, hot yoga -fanaatikko, epätoivoinen lenkkeilijä ja kyltymätön ruokafriikki. Hän asuu Etelä-Miamissa kolmen koiran, lukemattomien kissojen, kahden rescue-vuohen ja hulvattoman kanaparven kanssa.

 

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • Ihon ongelmat, RUUANSULATUSKANAVAN ONGELMAT
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »