Koiran steriloinnin tai kastroinnin edut

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Koiran sterilointi tai kastrointi (koiran leikkauttaminen) on monissa maissa yleinen tapa. Useat asiantuntijat ajattelevat, että vastuullisen lemmikinomistajan olisi leikkautettava koiransa, mikäli ei aio teettää sillä pentuja.

Tässä on lyhyt tietopaketti koiran steriloinnista:

Narttukoirien sterilointi ja uroskoirien kastrointi hoituu kirurgisella toimenpiteellä, joka poistaa koiran lisääntymiskyvyn. Yleensä toimenpide tarkoittaa munasarjojen ja kohdun tai kivesten poistoa. Joitakin muitankin vaihtoehtoja on (kuten uroskoiran vasektomia), mutta ne ovat varsin harvinaisia. Toimenpide suoritetaan aina yleisnukutuksessa. Sen jälkeen on varauduttava lyhyeen toipilasaikaan, jolloin koira tarvitsee erityistä hoitoa. Sterilointiin ja kastrointiin liittyy joitakin sivuvaikutuksia, joista kerrotaan edempänä.

Leikkauttamista harkittaessa huomioitavia asioita:

Koiran leikkauttaminen on merkittävä päätös, ja suurin osa omistajista punnitseekin toimenpiteen etuja ja haittoja ennen päätöksen tekoa. Eläinlääkäri on paras henkilö neuvomaan, mikä ratkaisu on sopivin sekä koirasi että oman elämäntyylisi kannalta. Jos lemmikkisi esimerkiksi on paljon muiden koirien seurassa, juoksee vapaana koirapuistossa ja käy hoidossa, se kannattaa steriloida ei-toivottujen tiineyksien ehkäisemiseksi.

Steriloinnin ja kastroinnin edut

Narttukoirat: Narttukoirille koituu steriloinnista huomattavia etuja etenkin, jos sterilointi suoritetaan ennen ensimmäistä tai toista kiima-aikaa. Sterilointi ehkäisee yllättävät ja ei-toivotut tiineydet. Lisäksi steriloiduilla koirilla esiintyy huomattavasti vähemmän nisäsyöpää, ja kohdun täydellinen poisto eliminoi sekä kohtusyöpäriskin että vaaran sairastua mahdollisesti hengenvaaralliseen pyometraan eli kohdun märkäkertymään.

Eläinsuojat ovat jo liian täysiä, ja suunnittelemattomista tiineyksistä syntyneet pennut päätyvät usein suojiin. Kaikki tämä huomioon ottaen tuntuukin siltä, että pentujen teettäminen on paras jättää vastuuntuntoisten henkilöiden huoleksi: he varmistavat jo etukäteen, että suunniteltu poikue pääsee rakastaviin, elinikäisiin koteihin.

Uroskoirat: Myös uroskoirat hyötyvät kastroinnista. Ikä ei ole uroskoirien kohdalla yhtä merkittävä tekijä. Kastroiduilla uroksilla on silti pienempi riski kärsiä kivesten ja eturauhasten sairauksista. Monilla leikkaamattomilla koirilla esiintyy ei-toivottua käytöstä hormonien takia: ne voivat esimerkiksi pyrkiä parittelemaan tai vaellella ympäriinsä. Tämä on vaaraksi, jos koira kuljeskelee teiden lähettyvillä tai kaukana kotoaan narttukoiraa etsimässä.

Steriloinnin aiheuttamat muutokset

Kuten eläinlääkäri voi sinulle kertoa, steriloidun tai kastroidun koiran kehossa tapahtuu monia muutoksia. Muutokset ovat yleensä ilmeisempiä uroskoirilla. Leikkaaminen ei muuta koirasi persoonallisuutta, mutta se muuttaa todennäköisesti sukupuolihormonien ohjaamia käyttäytymismalleja. Monet omistajat ilmoittavat myös, että koira on leikkauksen jälkeen rauhallisempi.

Edellä mainittujen hormonaalisten muutosten lisäksi odotettavissa voi olla aineenvaihduntaan liittyviä muutoksia. Hidastunut aineenvaihdunta voi johtaa herkempään lihomiseen steriloinnin tai kastroinnin jälkeen. Siksi on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota lemmikin ravitsemustarpeisiin, jotta siitä ei tule ylipainoista. Leikkauttamisen jälkeen suositellaan, että koiraa aletaan ruokkia erityisravinnolla, kuten Hill’s™ VetEssentials NeuteredDog -ravinnolla.

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.