Syyt koiran korvien kutinalle

min luku

Kultainennoutaja on kuvattu hetkeä ennen kuin se ottaa kiinni heitetyn pallon. Koiran huomio on täysin keskittynyt palloon

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Sekä kutina että korvien kipeytyminen ovat melko epämiellyttäviä tunteita. Tähän voimme varmasti itsekin samaistua. Korvaongelmat ovat yleisiä koirilla, ja jatkuva raapiminen ja pään ravistelu voi tehdä sinut ja koirasi hieman hulluiksi. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miksi koirasi korvat saattavat kutista ja mitä voit tehdä, jotta saatte molemmat hieman helpotusta.

Yleiset syyt koirien korvien ärsytykseen

 1. Loiset.  Kaikki koirat saavat loisia eri aikoina elämässään. Se on väistämätön osa koiran elämää ja hauskoja kävelylenkkejä. Kirput ovat yleisimpiä loisia, ja niillä on taipumus oleskella mieluiten pään, kaulan ja takapään alueella. Jos koirasi ravistelee päätään tai raapii itseään, kirput ovat ensimmäinen asia, joka on syytä sulkea pois.

  Koirat voivat saada myös korvapunkkeja ja toisenlaisia punkkeja, syyhypunkkeja. Molemmat näistä voivat aiheuttaa voimakasta ärsytystä korvassa, ja jos kyseessä on syyhypunkki, myös korvalehden alueella.

  Myös punkit voivat olla suuri ongelma erityisesti lämpimämmissä ilmastoissa ja tietyissä ympäristöissä, kuten niityillä ja metsissä. Punkit ovat opportunisteja ja odottavat, että koira kävelee aluskasvun ohi voidakseen kiivetä koiraan. Tämä tarkoittaa sitä, että pää ja korvat ovat ne paikat, joihin ne yleisimmin ilmestyvät.

 2. Vierasesineet.  On yllättävän yleistä, että korvaan jää vierasesineitä, kuten ruohon siemeniä. Koirat, joilla on karvaiset, roikkuvat korvat, kuten spanielit, ovat tämän todennäköisimpiä uhreja, mutta se voi tapahtua mille tahansa koiralle. Näin voi olla käynyt erityisesti silloin, jos koirasi alkaa yhtäkkiä ravistaa päätään tai raapia korviaan kävelyn jälkeen.

   

 3. Atooppinen ihottuma (atopia). Atopia on allergia ympäristöllisille tekijöille, kuten siitepölylle, kasveille ja pölypunkeille. Se aiheuttaa kutinaa monissa kehon osissa, myös korvissa. Jotkin rodut, kuten labradorinnoutaja, kultainennoutaja, bokseri ja westie, ovat alttiimpia kuin toiset.

 4. Infektio. Sekä bakteeri- että hiivatulehdukset voivat aiheuttaa kivuliaan tulehduksen ja kutinan korvissa. Jos koirallasi on korvatulehdus, saatat huomata epämiellyttävää hajua tai vuotoa toisesta tai molemmista korvista.

   

 5. Ruoka-aineallergia. Aivan kuten atopiassa, myös koirien allergiat voivat aiheuttaa iho-oireita, kuten korvien kutinaa, sekä ruoansulatuskanavan häiriöitä, kuten ripulia.

 6. Chiarin epämuodostuma/syringomyelia (CM/SM). Vaikka tämä on harvinaista koirilla yleensä, se on yleistymässä joillakin roduilla, erityisesti cavalierkingcharlesinspanielilla. Se on kallon koon ja aivojen välinen epäsuhta, ja se voi aiheuttaa kivuliaita päänsärkyjä ja muita oireita. Jotkut näistä koirista näyttävät raapivan pakkomielteisesti korviaan ja kaulaansa, mutta kyse ei ole itse asiassa ihon ärsytyksestä, vaan neurologisesta häiriöstä. Jos sinulla on cavalier eikä eläinlääkäri löydä syytä korvan tai ihon ärsytykseen, kannattaa ehkä harkita, voisiko CM/SM olla syynä.

Miten voit vähentää koirasi stressiä?

Voit tehdä joitakin asioita, joilla voit yrittää ehkäistä korvaongelmia jo alun perin:

 • Jos koirallasi on hyvin karvaiset korvat, voit pitää karvat lyhyinä, erityisesti kesäkuukausina, jolloin ruohon siemenet ovat ongelma. Yritä ottaa tavaksi tarkistaa koirasi korvat ja tassut jokaisen kävelyn jälkeen, jotta voit varmistaa, ettei turkissa ole siemeniä. Jos näet siemenen menevän korvakäytävään, käy eläinlääkärissä, jotta se voidaan poistaa oikeilla välineillä.

 • Jos koirasi on innokas uimari, se voi saada enemmän korvaongelmia kosteuden vuoksi. Jos voit varovasti kuivata korvat vanulla jokaisen uinnin jälkeen, se voi auttaa.

 • Pidä ennaltaehkäisevä loistorjunta ajan tasalla.

Jos koirallasi alkaa esiintyä merkkejä korvien ärsytyksestä, on parasta käydä eläinlääkärissä. Hoito vaihtelee suuresti riippuen juurisyystä. On parasta hakeutua nopeasti hoitoon, sillä vierasesineet ja infektiot voivat nopeasti muuttua varsin vakaviksi ja uhata koiran kuuloa. On parempi olla varuillaan kuin katua, ja mitä nopeammin aloitat hoidon, sitä parempi.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA