Iho- ja ruoka-aineyliherkkyydet koirilla

 

Raapiiko koira itseään?

 

 

Jos huomaat, että koirasi iho kutisee tai se raapii, nuolee tai hinkkaa itseään tavallista enemmän, se saattaa kärsiä ihovaivoista. Tarkista ihoalueet, jotka näyttävät olevan ongelmallisimpia. Tässä on lueteltu joitakin yleisimpiä koirien iho-ongelmien oireita:

  • punaiset laikut, pilkut tai näppylät
  • ruvet, karsta tai paksuuntunut iho
  • hilseilevät tai suomuiset ihoalueet
  • kutina, raapiminen, nuoleminen tai hankaaminen
  • karvanlähtö
  • pahanhajuinen iho.

Jos huomaat koirallasi näitä ihosairauksien oireita, vie se eläinlääkärille perinpohjaista tarkastusta varten.

 

Koiran ihosairauksien syyt

 

Allergiat ympäristötekijöille


Koirien ihosairaudet johtuvat joskus ympäristötekijöistä. Koiran ihoallergiat esiintyvät yleensä tietyissä kohdissa, mukaan lukien: kasvot, korvat, tassut, hännän tyvi, olkapäiden alapuolinen alue ja nivuset. Allergiat puhkeavat yleensä 3 kuukauden — 6 vuoden iässä. Muista kysyä eläinlääkäriltäsi, pitäisikö koirallesi tehdä allergiatesti.
Allergisoivia ympäristötekijöitä ovat mm. siitepöly, homeitiöt ja pölypunkit. Nämä allergeenit leviävät ilman välityksellä, ja niitä saattaa esiintyä ympäri vuoden lukuun ottamatta siitepölyä, jota on ilmassa keväisin. Koiran iho on oleellinen suoja allergeenejä vastaan, ja se pitää pennun terveenä. Siksi koiran ihonhoito on erittäin tärkeää.
Koiran ihoallergiat ovat usein kroonisia ja vaativat elinikäistä hoitoa. Siihen sisältyy kylvetys kutinaa ehkäisevällä shampoolla, joka rauhoittaa ihoa. Myös ravinnolla on elintärkeä rooli koiran ihon terveyden ylläpidossa. Ärsytystä saattaa lieventää vaihtaminen koiranruokaan, joka on kehitetty edistämään ihon terveyttä.

Loiseläimet ja kirput

 

Kirput, täit ja punkit saattavat aiheuttaa koirille ihoärsytystä. Loiseläinten puremien synnyttämä ärsytys saa koiran raapimaan ja puremaan itseään, mikä vahingoittaa koiran ihoa. Jotkin koirat ovat erityisen herkkiä loiseläinten puremille, jolloin jopa yksi kirpunpurema saattaa aiheuttaa pennulle epämukavan olon.

Tulehdukset

Yleiskunnon laskun lailla myös bakteeri- ja sieni-infektiot voivat aiheuttaa koirallesi iho-ongelmia. Tulehdukset voivat aiheutua monista syistä, allergeenit mukaan lukien. Avoimet haavat ja viillot ovat kaikkein alttiimpia tulehduksille, ja ne ovat suurin uhka koirasi iholle ja yleisterveydelle. Ota yhteys eläinlääkäriisi, jos epäilet, että koirallasi on ihotulehdus.

Ruoka-aineallergiat

Samoin kuin ihmiset, myös koirat saattavat kehittää ruoka-aineallergian reaktiona joillekin koiranruoan sisältämille proteiineille. Eläinlääkäri voi suorittaa allergiatestin määrittääkseen, onko koiralla ruoka-aineallergioita, ja suositella koiranruokaa, joka on kehitetty helpottamaan ruoka-aineyliherkkyyksistä aiheutuvia ongelmia. 

 

Koiran ihon terveyden tukeminen

Jos epäilet, että koirallasi on iho-ongelma, ota ensin yhteys eläinlääkäriin. Hän voi auttaa määrittämään ihoärsytyksen syyn ja valitsemaan parhaan hoidon. Hoitosuositus saattaa sisältää yhden tai kaikki seuraavista: 

 

Lääkitys

voi auttaa ihon infektioiden ja vaikean kutinan hoidossa.

Ravitsemus

Voi auttaa rauhoittamaan herkkää ihoa. Se voi myös auttaa pääsemään ongelman ytimeen auttamalla tunnistamaan vaivojen syyn (esimerkiksi tietyn ruoka-aineyliherkkyyden). Runsaasti välttämättömiä rasvahappoja sisältävä ruoka tukee ihon terveyttä ja saa turkin kiiltämään.

Lisäravinteet

Voivat auttaa koiraasi saamaan rasvahappoja tai muita ravintoaineita, joita tarvitaan paranemisprosessissa.

 

Keskustele eläinlääkärin kanssa
 

Koiran ihon terveys on elintärkeää sen yleisterveyden kannalta. Oikea kylvetys, säännölliset turkin ja ihon tarkistukset ja vuosittaiset eläinlääkärikäynnit ovat erinomainen tapa ehkäistä iho-ongelmia ja pitää koira onnellisena ja terveenä. Muista myös kysyä eläinlääkäriltäsi Hill'sin Food Sensitivity- ja Skin Care -koiranruoista ja -makupaloista saadaksesi tietää, onko jokin niistä hyvä valinta koirasi ihon terveyden hoitoon.

 

Oman koiran hoito

ARTIKKELIT JA APUVÄLINEET

Lemmikki Info