Vitamiinit

Published by
Min. lukemista

Vitamiinit voidaan jakaa kahteen ryhmään, vesi- ja rasvaliukoisiin. Lisäksi on olemassa vitamiinin kaltaisia aineita, jotka eivät kuitenkaan sovi ominaisuuksiltaan kumpaankaan em. ryhmään.

 
RASVALIUKOISET VITAMIINIT VESILIUKOISET VITAMIINIT VITAMIININ KALTAISET AINEET
A-vitamiini B-vitamiinien ryhmä L-karnitiini
D-vitamiini Tiamiini (B1) Karotenoidit
E-vitamiini Riboflaviini (B2) Flavonoidit
K-vitamiini Niasiini  
  Pyridoksiini (B6)  
  Pantoteenihappo  
  Foolihappo  
  Kobalamiini (B12)  
  Biotiini  
  Koliini  
  C-vitamiini  

Aineella on oltava viisi erityistä ominaisuutta ollakseen vitamiini:

 • Rasvasta, proteiineista ja hiilihydraateista eroava orgaaninen yhdiste.
 • Osa ruokaa.
 • Välttämätön pieninä määrinä normaalia fysiologista toimintaa varten.
 • Puutteen on aiheutettava puutosoireita.
 • Keho ei voi valmistaa riittäviä määriä ylläpitämään normaaleja fysiologisia toimintoja.

Tarkempaa tietoa vitamiineista

A-VITAMIINI

A-vitamiinia tarvitaan:

 • normaaliin näkökykyyn
 • terveeseen turkkiin
 • terveeseen ihoon
 • terveisiin limakalvoihin
 • terveisiin hampaisiin

 

D-VITAMIINI

D-vitamiinin pääasiallinen tehtävä liittyy kalsiumiin ja fosforiin ja se muun muassa:

 • edistää suoliston absorptiota ja liikkumista
 • edistää retentiota ja varastoitumista luihin

 

E-VITAMIINI

E-vitamiinia on eri muodoissa. Sen aktiivisin muoto on alfatokoferoli. Alfatokoferoli toimii:

 • tehokkaana biologisena antioksidanttina
 • auttaa säilyttämään solukalvoja ehjinä

Elimistö tuottaa haitallisia vapaita radikaaleja (oksidantteja), jotka vahingoittavat soluja normaalin aineenvaihdunnan sivutuotteina. Vapaat radikaalit heikentävät immuunijärjestelmää, kiihdyttävät ikääntymistä ja ne ovat merkittäviä tekijöitä myös monien eri tautien synnyssä. Biologisesti aktiiviset antioksidantit, joista E-vitamiini on yksi merkittävimmistä, voivat suojata elimistöä vapaiden radikaalien haitallisilta vaikutuksilta, jos antioksidanttitasot ovat tarpeeksi korkeat.

K-VITAMIINI

K-vitamiinia valmistavat suoliston bakteerit, ja se säätelee monien veren hyytymistekijöiden muodostusta.

B-VITAMIINIEN RYHMÄ

Kullakin B-vitamiinilla on omat erityistehtävänsä, mutta yleisesti ne:

 • toimivat entsyymien komponentteina,
 • toimivat kofaktoreina aineenvaihduntaprosesseissa.

 

C-VITAMIINI

Koska terveiden kissojen ja koirien elimistö voi valmistaa C-vitamiinia glukoosista, se ei ole teknisesti katsottuna välttämätön vitamiini. Viimeisimmissä tutkimuksissa painopiste on kuitenkin siirtynyt puutostilan ehkäisystä sairauksien hoitoon ja ehkäisyyn.

C-vitamiinilla on tärkeä osa vastustuskyvyn ylläpidossa. C-vitamiini voi edesauttaa rasituksesta palautumista liikunnan jälkeen.

L-KARNITIINI

L-karnitiini on tunnetuin vitamiinin kaltainen yhdiste. Se on kaikkien eläinsolujen luonnollinen ainesosa. Sen pääasiallinen tehtävä on edesauttaa rasvan muuntamista energiaksi. L-karnitiini kuljettaa rasvahappoja mitokondrion sisäkalvon läpi (solun voimalaitos), jolloin ne hapettuvat ja muuttuvat energiaksi.

Iän myötä mitokondrioiden teho vähenee, jolloin vapaiden radikaalien määrä kasvaa. L-karnitiini parantaa mitokondrioiden tehokkuutta ja mitokondriot pysyvät pidempään toimintakuntoisina. Maksa, luusto ja sydänlihas varastoivat 95-98 % elimistön L-karnitiinista.

L-karnitiinin on osoitettu auttavan ylipainoisia kissoja pudottamaan painoa.

KAROTENOIDIT

Karotenoideiksi kutsutulla ryhmällä väriaineita on myös vitamiinin kaltaisia toimintoja. Yli 600 erilaista yhdistettä luokitellaan karotenoideiksi, mutta vähemmän kuin 10 % niistä voidaan muuntaa A-vitamiiniksi. Karotenoideja on runsaasti oransseissa ja vihreissä kasviksissa. Karotenoidit toimivat antioksidantteina.

Squash eli myskikurpitsa Herne Parsakaali Kurpitsa Porkkana

 

FLAVONOIDIT

Flavonoidit ovat toinen ryhmä pigmenttejä (punainen, sininen ja keltainen), joilla on vitamiinien kaltaisia toimintoja. Niitä on värillisten hedelmien ja kasvisten kuoressa. Flavonoideilla on C-vitamiinia säästävä vaikutus ja tukevat antioksidanttijärjestelmää.

Keltainen kesäkurpitsa Paprika Munakoiso Tomaatti Tummat viinirypäleet

Liittyvät artikkelit

 • Miksi antioksidantit ovat tärkeitä

  Dogs running Hill's, lemmikin ruoka, tuotteet, jälleenmyyjät, koiranpentu, kissa, koira, kissanpentu, ruoka, Science Plan, Prescriptio Diet, koostumus, kuivaruoka, säilyke
 • Proteiinit

  Dogs running Proteiinit syntyvät, kun aminohapot muodostavat pitkiä aminohappoketjuja. Aminohappoketjuista muodostuu kolmiulotteisia lankavyyhtejä muistuttavia rakenteita.
 • Mineraalit eli kivennäisaineet

  Dogs running Nisäkkäille välttämättömiä kivennäisaineita uskotaan olevan vähintään 18. Kivennäisaineet jaetaan makromineraaleihin, joita tarvitaan enemmän kuin mikromineraaleja eli hivenaineita.
 • Uskomaton tiede lemmikkisi mikrobiomin takana

  Opi, mikä on lemmikin mikrobiomi, miten se vaikuttaa lemmikkisi suolistoon ja yleiseen terveyteen ja miksi ravitsemus on tärkeää terveiden mikrobiomien ylläpitämiselle.

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Mini with Chicken

  Hill's&#153; </cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Mini with Chicken (kana) on suunniteltu koirille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka pitää yllä hyvää lihaskuntoa ja tukee elimistön terveyttä. Sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Skin on suunniteltu ehkäisemään ihon kuivumista, hilseilyä ja kutinaa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>