Aloita uusivuosi näillä lupauksilla lemmikkisi kanssa

Näin vuoden lopulla monilla on tapana tehdä listaa asioista ja tavoista joita he haluaisivat aloittaa (tai lopettaa) ajatuksenaan parantaa terveyttä ja onnellisuutta. Mikä jottei tähän listaan voisi lisätä myös oman lemmikin hyvinvointia lisäävät lupaukset?

Ehdottomasti paras tapa on tehdä yhteiset uudenvuodenlupaukset sinulle ja lemmikillesi. Kuka olisikaan parempi kuin koirasi varmistamaan, että nouset aamu-aikaiseen sängystä aamulenkille, tai kissasi, joka huolehtii että muistat ottaa piristävät iltapäiväunet.

Tässä on muutama idea tavoista, jotka auttavat sinua ja lemmikkiäsi pysymään terveenä ja onnellisena seuraavat 12 kuukautta ja vielä paljon pidempäänkin!

Liikunta

Liikunnan lisääminen on tyypillisesti yleisin uudenvuodenlupaus. Näin sen pitäisi olla lemmikkienkin kohdalla. Ulkoilu edistää koirasi (ja kissasi) hyvinvointia monella tavalla, esimerkiksi mm. parantamalla ruoansulatusta sekä ketteryyttä. Lemmikin ohella saat myös itse liikuntaa. Mikäli lenkkeily ei ole sinun juttusi, reipas kävely on aivan yhtä hyväksi. Tee sitä mikä sopii parhaiten sinulle ja lemmikillesi. Tutustukaa uusiin alueisiin ja katuihin, käykää uusissa puistoissa tai ulkoilualueilla. Mikäli lemmikkisi on sisäkissa, lisää liikuntaa sisällä leikittämällä sitä uusilla leluilla ja erilaisilla jahtaus- ja piiloutumisleikeillä. Voit tehdä leluja myös itse ja auttaa samalla kehittämään se motorisia taitoja.

striped tabby cat playing with pink plush bird toy

Syö terveellisesti

Toinen tyypillinen uudenvuodenlupaus liittyy terveellisempään syömiseen. Näillä lupauksilla on myös helposti tapana unohtua nopeasti. Ei ole salaisuus että terveellisesti syöminen on hyväksi sinulle, mutta aivan yhtä tärkeää myös lemmikillesi. Vältä antamasta lemmikillesi herkkupaloja pöydästä. Tällä pääset jo pitkälle. Pieni herkkupala saattaa vaikuttaa mitättömältä sinulle, mutta tarkoittaa energiamäärältään kokonaista ateriaa lemmikillesi.

Ennen kuin uudistat lemmikkisi ruokailun täysin, kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa. Eri lemmikeillä on hyvin erilaiset tarpeet, kuten omistajillansakin. Ravinnon vaihtaminen toiseen ei aina mene kovin sujuvasti. Ole maltillinen, kuten omankin ruokailutapojen kohdalla.

beagle dog on leash stopping to sniff yellow flowers

Vähennä stressiä

Lemmikin silittely madaltaa tutkitusti stressitasoja ja verenpainetta. Mutta tiesitkö, että joskus pelkkä lemmikin katselukin lievittää stressiä? Sinun ei siis tarvitse edes koskea niihin, vaan pelkkä katselukin riittää. Akvaariokalojen tuijottelu ajaa myös saman asian. Tiedät varmasti sen mielihyvän ja rakkauden tunteen, jonka koet kun katselet lemmikkiäsi makoilemassa lempipaikassassaan. Niin suuri on lemmikin läsnäolon tuoma voima.

Voit lisätä mindfulness-hetkiä myös lemmikinhoitorutiineihisi. Seuraavan kerran kun koirasi pysähtyy haistelemaan kukkasia lenkillä ollessanne, sen sijaan että hoputtaisit sitä eteenpäin, anna sen haistella rauhassa, vedä syvään henkeä ja nauti joutilaasta hetkestä kaikessa rauhassa.

Tapaa uusia ihmisiä (ja eläimiä)

Mikäli sinä ja lemmikkisi tapaatte viihtyä vain kotosalla, voisi sosiaalinen media olla yksi keino tutustua uusiin ihmisiin ja lemmikkeihin. Erilaiset lemmikki-ryhmät ovat helppo tapa saada kontakti uusiin tuttavuuksiin.

Tarvitsetko kannustinta kotoa poistumiseen? Aloita kävely. Kuten jo aikaisemmin todettiin, kävelemisellä on paljon erilaisia terveysvaikutuksia sinulle ja lemmikillesi, mutta se tekee hyvää myös sosiaaliselle elämälle. Lemmikki on helppo syy aloittaa keskustelu, vaikka olisitkin menossa vain hakemaan kahvia lähikaupasta. Voit myös katsoa, onko alueesi lähin lemmikkien turvakoti järjestämässä kävelytapahtumia. Niissä on helppo tavata ihmisiä ja osallistua samalla hyväntekeväisyyteen.

Opettele jotain uutta

Uusi vuosi on hyvä hetki opetella jotain uutta; tee sama päätös koirasikin puolesta. Samalla kun varaat aikaa jonkun uuden asian opetteluun, voisit varata aikaa myös jonkin uuden tempun opetteluun koirasi kanssa. Jos päätät varata paikan valokuvauskurssille, voisit samalla ilmoittautua koirankoulutus-kurssille. Vaikka lemmikkisi olisikin jo ikääntynyt, se ei tarkoita etteikö se voisi oppia uusia temppuja. Tekemällä lupauksen autat lemmikkiäsi oppimaan uutta ja saat itsekin motivaatiota uuden oppimiseen.

Uudenvuodenlupaukset on helpompi pitää silloin, kun niihin saa tukea joka motivoi jatkamaan. Tuen antajan ei tarvitse olla toinen ihminen, vaan se voi hyvin olla lemmikkisi joka hyötyy samalla tekemistäsi lupauksista ja on mukana jakamassa palkintoja. Onnea uudenvuodenlupausten tekoon ja ennen kaikkea niiden pitämiseen, niin tänä vuonna kuin tulevinakin vuosina!

Kirjoittajan Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien on kirjailija, äiti ja kahden venäjänsinisen omistaja. Hänen juttujaan voit lukea seuraavista julkaisuista: What to Expect Word of Mom, xoJane, Fit Pregnancy ja Care.com, joissa hän kirjoittaa lemmikeistä ja perhe-elämästä. Voit myös seurata häntä Instagramissa ja Twitterissä @brovelliobrien.