Löytöeläimet: hyödyllistä tietoa

Julkaisija Jean Marie Bauhaus
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Löytöeläintalo voi olla pelottava paikka. Siellä voi olla paljon lemmikkejä, jotka kaikki kaipaavat rakkautta ja hyvää kotia – jotka voisit niille tarjota – ja sinusta saattaa tuntua, että lemmikki on adoptoitava saman tien. Niin paljon kuin saatatkin haluta viedä kaikki eläimet kotiisi saman tien, oikean lemmikin valinta on tärkeä prosessi, jota ei tulisi kiiruhtaa. Seuraavaksi kerromme, miksi ei ole välttämättä hyvä idea tuoda lemmikkiä kotiin heti ensimmäisen löytöeläintalossa käynnin jälkeen.

Adoptiokatumuksen välttäminen

Woman petting a dog on red leash at shelter.Löytöeläintalossa on helppo langeta ansaan ja päättää ottaa joko söpöin tai surullisimmalta näyttävä kissa tai koira. Ensimmäinen vaihtoehto ei ole kuitenkaan välttämättä paras valinta. Lemmikin omistaminen on suuri vastuu. Sitoudut hoitamaan eläintä sen loppuelämän ajan. Se on suuri sitoumus sekä ajallisesti että taloudellisesti, mutta lisäksi se tarkoittaa eläimen mahdollisten tunne- tai käytösongelmien hoitamista. Eläimen impulsiivinen adoptointi voi johtaa katumukseen, jos valitsemallasi lemmikillä onkin terveys- tai käytösongelmia, joiden käsittelyyn et ole valmis. Saatat jopa päätyä harkitsemaan eläimen palauttamista löytöeläintaloon ainoana vaihtoehtona.

Oikean lemmikin valinta

Saatat olla innokas saamaan uuden kainalokaverin, mutta oikean lemmikin valinta on pitkäkestoinen prosessi, johon tarvitaan taustatutkimusta ja huolellista suunnittelua. Tästä huolimatta löytöeläimen adoptiossa on hyvä muistaa joustavuus ja avoin mieli. Olet esimerkiksi saattanut ajatella tiettyä rotua, mutta huomaatkin ihastuvasi toisenrotuiseen tai sekarotuiseen eläimeen. Tässä on joitakin vinkkejä, joiden avulla voit tuoda kotiin parhaan lemmikin sinulle ja perheellesi.

Pohdi, mitä etsit lemmikissä

Oikean lemmikin valinta alkaa jo ennen kuin käyt löytöeläintalossa. On tärkeää pohtia joitakin kriteerejä. Tarvitsetko koiran, joka tulee toimeen lasten kanssa? Etsitkö treenikumppania pitkille kävelylenkeille tai retkeilyyn vai kainalokaveria, jolle kelpaa rauhallinenkin tahti? Jos adoptoit kissan, haluatko sen seurailevan sinua paikasta toiseen kuin pentu vai viettävän aikaansa mieluummin itsenäisemmin? Päätä, minkätyyppinen eläin sopii parhaiten persoonaasi, elämäntapoihisi ja perhedynamiikkaasi.

Tunne rajoituksesi

Pitkään kodittomana ollut eläin saattaa herättää myötätuntosi, mutta on tärkeää kysyä, miksi eläintä ei ole saatu adoptoitua. Jos lemmikillä on erityisiä tarpeita, sen adoptointiin voi mennä neljä kertaa enemmän aikaa tavallisiin lemmikkeihin verrattuna, Petfinder laskee. Tällaiset lemmikit vaativat usein erityistä hoitoa, joka voi tulla kalliiksi ja raskaaksi omistajilleen. Jos sinulla on varaa ja halua ryhtyä sellaiseen haasteeseen, hienoa! Ole kuitenkin rehellinen itsellesi. Ellet pysty antamaan eläimelle sen tarvitsemaa hoitoa, väkisin yrittäminen ei tee hyvää teille kummallekaan. Silloin on paras siirtyä eteenpäin ilman tunnontuskia. Monet löytöeläintalot pyrkivät parhaansa mukaan kertomaan eläimen mahdollisista erityistarpeista, jotta voit päättää, voitko tarjota sille hyvän kodin. Vaikka löytöeläintalot haluavatkin lemmikeilleen uudet omistajat, niiden ensisijainen tavoite on kuitenkin varmistaa hyvä, rakastava loppuelämän koti. Älä siis lannistu, jos heistä lemmikki sopisi paremmin toisenlaiseen ympäristöön.

Varaudu käymään löytöeläintalossa useita kertoja

Jos varaudut jo etukäteen ajatukseen, että ensimmäinen käyntisi löytöeläintalossa on vain tiedustelukäynti, et tunne painetta adoptoida lemmikkiä saman tien. Ei haittaa, ellei mikään silloin näkemistäsi lemmikeistä tunnu vetävän puoleensa. Voit odottaa, kunnes löydät eläimen, jonka tiedät varmasti haluavasi. Jos olet huolissasi siitä, että joku muu perhe ehtii adoptoida valitsemasi lemmikin sillä välin, kun pohdit asiaa, voit pyytää löytöeläinyhdistystä varaamaan kissan tai koiran alustavasti. Moni yhdistys suostuu siihen, koska ne tietävät, että eläimen adoptointi on suuri päätös, jota ei pidä tehdä liian kevyesti tai kiireessä. Ne saattavat suostua varaamaan eläimen vaikkapa 24 tai 48 tunniksi, jotta voit harkita asiaa rauhassa löytöeläintalon tunnemyrskyjen ulkopuolella. Harkinta-aikana muut mahdolliset perheet voivat käydä katsomassa lemmikkiä ja laittaa nimensä varauslistalle, jos muutatkin mielesi. Varauksen voimassaoloajan olet kuitenkin ensisijainen adoptoija.

 

Woman in blue checkered shirt holds fluffy cat over her right shoulder.Tutustu mahdolliseen lemmikkiin

Käymällä löytöeläintalossa useita kertoja pystyt tutustumaan adoptoitaviksi harkitsemiisi eläimiin ja määrittämään paremmin, sopivatko ne sinulle. Esitä kysymyksiä löytöeläintalon työntekijöille ja vapaaehtoisille, jotka ovat viettäneet aikaa eläimen kanssa. Selvitä mahdollisimman paljon lemmikin aikaisemmasta elämästä, sen terveyshistoria mukaan lukien.

Jos sinulla on lapsia tai jos suunnittelet lasten saantia tulevaisuudessa, voi olla hyvä ajatus antaa heidän viettää aikaa lemmikin kanssa ja katsoa, miten kaikki tulevat toimeen keskenään. Ellei sinulla ole vielä omia lapsia, voit kysyä sukulaiselta tai ystävältä, voisivatko hänen lapsensa tulla mukaan – kannattaa kuitenkin olla valmis siihen, että lapset saattavat haluta omankin lemmikin!

Jos harkitset koiran adoptointia ja kotonasi on jo koira, useimmat löytöeläintalot antavat ottaa mukaan oman koiran, jotta voit tarkkailla niiden vuorovaikutusta. Sekin on hyvä testi, jolla voit määrittää, olisiko koiran adoptointi hyvä ratkaisu perheellesi. Kannattaa varoa koiran adoptointia pelkästään söpöyden vuoksi, jos sitten joudutkin huomaamaan, ettei se tule toimeen nykyisen koirasi kanssa.

Kodittoman eläimen adoptointi on palkitseva prosessi, mutta lemmikin ottamista ei kannata kiiruhtaa, sillä se voi aiheuttaa turhaa stressiä sekä sinulle että eläimelle. Jos et odota löytäväsi lemmikkiä saman tien, pystyt tekemään onnistuneen adoption edellyttämän pohjatyön ja olemaan todellinen sankari apua tarvitsevalle lemmikille.

Tietoja kirjoittajasta

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus on lemmikinomistaja, lemmikkibloggaaja ja kirjailija Tulsasta, Oklahomasta, jossa hänen kirjoitustyötään yleensä valvoo sylillinen karvaturreja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • Kissa vai koira: kumpi sopii minulle paremmin?

  Lue lisää kissojen ja koirien tärkeimmistä eroista esimerkiksi kustannusten ja tilavaatimusten suhteen Nämä tiedot voivat auttaa sinua päättämään, kumpi lemmikki sopii sinulle paremmin.
 • Lemmikin adoptointi: perusasiat

  Tutustu lemmin adoptoinnin perusasioihin, kuten mistä lähteä liikkeelle ja mitä kannattaa pohtia, jotta löydät itsellesi parhaiten sopivan lemmikin.
 • Miten valita paras nimi koiralle ja kissalle

  Löytöeläinkeskukset auttavat hylättyjä ja kodittomia eläimiä sekä vähentävät lemmikkien tarpeetonta lopettamista. Lue lisää löytöeläinkodeista ja siitä, miten voit osallistua auttamiseen.
 • Proteiinit

  Dogs running Proteiinit syntyvät, kun aminohapot muodostavat pitkiä aminohappoketjuja. Aminohappoketjuista muodostuu kolmiulotteisia lankavyyhtejä muistuttavia rakenteita.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.