Mitä kissojen gastroenteriitistä tulee tietää

min luku

Harmaa kissa makaa omistajansa sylissä silmät sirrillään nauttien rapsutuksista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Termi "gastroenteriitti" tarkoittaa yksinkertaisesti vatsan ja suoliston tulehdusta. Yleensä on melko selvää, että kissasi kärsii suolistotulehduksesta, jos se on huonovointinen tai sen uloste on vetistä, pehmeää tai veristä. Vaikka ripulia voi olla vaikea havaita, jos kissasi käy ulkona tarpeillaan, oksentelu sen sijaan on yleensä hyvin havaittavissa, koska se yllättää kissan yhtä hyvin kuin sinutkin.

Kuten voit kuvitella, maha-suolitulehdus on kissoille melko epämiellyttävä asia. Gastroenteriitti voi olla akuutti (äkillinen ja lyhytkestoinen) tai krooninen, eli se voi kestää yli kaksi tai kolme viikkoa. Näitä pidempiä tapauksia kutsutaan kroonisiksi enteropatioiksi (CE), joista yleisin on ruokaan reagoiva enteropatia (FRE). Kroonisia suolistosairauksia kutsutaan joskus myös tulehdukselliseksi suolistosairaudeksi (IBD).

Tässä artikkelissa tarkastelemme kissojen akuutin gastroenteriitin yleisiä syitä. Akuutti gastroenteriitti ei aina tarvitse eläinlääkärillä käyntiä, sillä monet tapaukset parantuvat itsestään, mutta joskus on kuitenkin tarpeen hakea apua. Tässä artikkelissa tarkastelemme yleisimpiä syitä ja neuvomme, mitä voit tehdä auttaaksesi huonovointista lemmikkiäsi.

Akuutin gastroenteriitin yleiset syyt

 1. Sopimaton ruokavalio. Koirat syövät usein sopimattomia asioita, mutta myös kissat voivat syyllistyä tähän. Monet kissat varastavat salaa ruokaa keittiön tasoilta tai saattavat syödä omituisia otuksia, jotka eivät sovi niiden vatsalle. Tällaiset ongelmat ratkeavat yleensä melko nopeasti itsestään. Näin voi käydä myös, jos olet vaihtanut kissasi ruokaa hiljattain, mutta et ole siirtynyt uuteen ruokaan vaiheittain usean päivän aikana.

 2. Virusinfektiot voivat aiheuttaa akuutin gastroenteriitin lähes kaikille eläimille, myös kissoille. Tämä on vain yksi syy pitää kissan rokotukset ajan tasalla.

 3. Loiset, etenkin jos niitä on paljon, voivat olla ongelmallisia suolistolle. Keskustele eläinlääkärisi kanssa varmistaaksesi, että loistorjunta on kissasi elämäntapaan nähden riittävää. Esimerkiksi ulkokissat, jotka metsästävät ja syövät saaliitaan, saattavat tarvita madotusta useammin kuin kotikissa.

   

 4. Ruoka-aineallergiat. Kyse voi olla todellisista allergioista tai intoleransseista.

 5. Muut lääketieteelliset ongelmat. Gastroenteriitti voi johtua muista sairauksista, kuten munuaisten vajaatoiminnasta tai kilpirauhasen liikatoiminnasta.

Pitäisikö kissan gastroenteriitistä huolestua?

Tähän kysymykseen ei ole yhtä ainutta vastausta. Kaikki riippuu kissasi elämänvaiheesta, mahdollisista muista ongelmista ja siitä, kuinka vakava maha-suolikanavan tulehdus on. Kuten sanottu, monet tapaukset korjaantuvat itsestään, joten jos kissasi on ollut hieman huonovointinen päivän ajan, voit todennäköisesti odottaa 24–48 tuntia ja katsoa, korjaantuuko tilanne. Jos ruoansulatuskanavan häiriöt jatkuvat yli 48 tuntia, sinun on kuitenkin mentävä eläinlääkärille.

Yksi suurimmista huolenaiheista on erityisesti oksentelusta, mutta myös ripulista johtuva nestehukka. Jos kissasi oksentaa hyvin usein, näyttää kärsivän kivuista tai on alakuloinen ja toimeton, hakeudu välittömästi eläinlääkärin hoitoon. Yksinkertainen testi nestehukan toteamiseksi on ihon nipistystesti. Kun vedät hyvin nesteytetyn eläimen niskanahkaa varovasti ylöspäin ja päästät siitä irti, se palautuu paikalleen. Jos kissasi kärsii pienestä nestehukasta, iho palaa hitaammin paikoilleen. Vaikeassa nestehukassa iho jää koholle.

Jos kissasi paranee itsestään, mutta huomaat, että sillä on säännöllisesti pahoinvointikohtauksia, sinun on syytä käydä eläinlääkärillä varmistamassa, voiko taustalla olla jokin piilevä syy.

Jos kissasi tarvitsee eläinlääkärin hoitoa, pyri viemään mukanasi ulostenäyte. Eläinlääkäri voi testata näytteestä loisten, infektioiden ja esimerkiksi veren esiintymisen. Alkuvaiheen kliinisestä tutkimuksesta riippuen eläinlääkäri voi:

 1. Määrätä kissallesi muutaman päivän ajan hyvin sulavaa, laadukasta ruoansulatusta tukevaa ruokaa, joka auttaa suolistoa paranemaan.

 2. Hoitaa kaikki löydetyt lois- tai bakteeritaudit.

 3. Tehdä verikokeita muiden sairauksien poissulkemiseksi.

 4. Jos kissa kärsii nestehukasta, se voi joutua jäämään sairaalaan suonensisäistä nesteytystä ja tukihoitoa varten.

 5. Jos gastroenteriitin oireet muuttuvat kroonisiksi tai toistuviksi, joissakin tapauksissa voidaan tarvita röntgen- ja kuvantamistutkimuksia ja jopa koepaloja.

Tunnet kissasi paremmin kuin kukaan muu. Jos sinulla on huolenaiheita, älä epäröi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. On aina parempi katsoa kuin katua terveyteen liittyvissä asioissa, sillä mitä nopeammin saat apua, sitä parempi.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA