Mikä on paras sohvakangas tai huonekalumateriaali kissatalouksiin?

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Olet aloittamassa sisustamisen, mutta kissanomistajana tiedät myös, millaista jälkeä terävät kynnet voivat tehdä uuden sohvan, kahvipöydän tai nojatuolin pinnalle. Älä huoli – voit yhä sijoittaa hienoihin kalusteisiin, kunhan mietit valintojasi hieman tarkemmin.

Mitkä sohvakankaat tai huonekalumateriaalit sitten sopivat parhaiten kissatalouksiin ja mitkä pitäisi unohtaa saman tien? Tässä tärkeää tietoa suurten ostopäätösten tueksi.

Mitkä ovat parhaat sohvat kissanomistajille?

Kissat ovat synnynnäisiä raapijoita. Raapiminen on kissaeläimille vaisto, joka juontaa juurensa villieläinajoilta. Toisaalta kissat ovat myös mukavuudenhaluisia ja viettävät mieluusti paljon aikaa uudella sohvallasi. Sinun ei kuitenkaan ole pakko kietoa huonekalujasi alumiinifolioon, joka yhtenä harvoista pinnoista on kissoille niin epämieluisa, etteivät ne raavi sitä. Valitse sen sijaan jokin näistä hyvännäköisistä ja kissatalouksiin sopivista materiaaleista:

 • Mikrokuitu
 • Tekomokkanahka
 • Denim
 • Synteettinen polyesteri, raion, nailon tai akryyli

Näistä mikrokuitu on mainio valinta, koska se on materiaalina mukava ja tyylikäs, mutta myös kestävä. Mikrokuitu kestää myös pientä raapimista, jos kissasi päättäisikin kokeilla sitä tassullaan.

Keinomokka ja muut synteettiset materiaalit eivät enää ole epämuodikkaassa maineessa ja ovat itse asiassa nyt suositumpia kuin koskaan - kiitos trendien kehityksen ja kankaiden pintatuntuman parannusten. Architectural Digest neuvoo kissanomistajia panostamaan ”tiukkaneuloksisiin” kankaisiin ja välttämään ”väljä- tai silmukkaneuloksisia verhoiluja”, kuten pellavaa ja villaa. Miksi? Koska muuten on vaarana, että kissasi näkee pienet lenkit ja langanpäät leluina.

Sama nyrkkisääntö pätee myös nojatuoleihin, ruokailutuolien pehmusteisiin ja lattiapäällysteisiin. Kissat eivät ole kranttuja. Tilaisuuden tullen kissat raapivat kaikkia silmiinsä osuvia huonekaluja.

Kitten sitting on a sofa with rips and tears from a cat's scratch

Mikä on paras huonekalumateriaali kissatalouksiin?

Jos olet hankkimassa verhoilemattomia kalusteita, kuten ruokailuryhmää tai kahvipöytää, harkitse synteettisistä materiaaleista tai käsitellystä puusta valmistettuja sileäpintaisia valintoja, joihin kissa ei pääse upottamaan kynsiään. Osa kissoista näkee puiset huonekalujen jalat pieninä puina, jotka soveltuvat täydellisesti kynsien trimmaamiseen. Ajan ja kärsivällisyyden myötä voit kuitenkin opettaa kissasi ohjaamaan vaistonsa raapimispuuhun, korostaa Australian Queenslandin RSPCA-eläinsuojelujärjestö. Voit jopa houkutella kissoja itse tekemälläsi kiipeilypuulla.

Mitä materiaaleja tulisi välttää?

Kun olet hankkimassa huonekaluja tai muita kodin irtaimistoa, vältä nukkakankaan, puuvillan, tweedin ja silkin tapaisia kankaita, joihin kissan on helppo tarttua kynsillään. Nämä ovat monikäyttöisiä ja mahtavia kankaita, mutta ne on viisainta varata tavaroihin, joihin kissasi ei pääse käsiksi.

On myös kaksi muuta materiaalia, joita kissanomistajan kannattaa ehdottomasti välttää:

1. Sisal

Sisal on agaavekasvi, jonka lehdistä valmistetaan mm. mattoja, vaatteita ja koreja. Kestävien kuitujensa vuoksi se on myös suosittu kissan raapimispuiden ja lelujen materiaali. Ennen kuin ostat kauniin sisalmaton, mieti kuitenkin hetki kissaasi, joka näkee matossa vain uuden raapimisalustan.

Uusi mattosi on silppuna ennen kuin huomaatkaan. Siitä ei tietenkään pidä syyttää kissaa, joka tuntee vetoa näihin luonnonkuituihin. Säästä sisal kissantarvikkeiden materiaaliksi.

2. Nahka

Nahkahuonekalut ovat tyylikkäitä, pehmeitä ja kestäviä. Eläinten hajut ja karvat eivät myöskään tartu nahkaan kovin herkästi, joten se on haluttu sisustustekstiili. Nahka ei kuitenkaan ole paras sohvamateriaali kissatalouksiin. Se on turhan helppo kohde kissan kynsille.

Nahka naarmuuntuu herkästi, eikä kerran kynsitty materiaali koskaan palaa täysin ennalleen. Nahkahuonekaluja voi korjata, mutta kyseessä on Furniture Clinicin nahankorjauseksperttien mukaan yleensä kahdeksanvaiheinen prosessi. Kaiken vaivannäön jälkeenkään lopputulos ei aivan vastaa alkuperäistä.

Voit sekä hankkia kotiisi kauniita asioita että pitää lemmikkejä. Keskeistä on miettiä kodin hankinnat fiksusti. Kun suosit materiaaleja, joita kissat eivät raavi yhtä todennäköisesti, ja tarjoat erilaisia sallittuja ja haluttavia raapimiskohteita, voit elää harmoniassa kissakämppistesi kanssa kauniisti sisustetussa kodissa.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O’Brien on toimittaja, äiti ja pitkäaikainen kissanomistaja, jonka kaksi venäjänsinistä ovat talon valtiaat. Hänen tekstejään ovat julkaisseet myös Care.com, What to Expect sekä Fit Pregnancy, joille hän kirjoittaa lemmikeistä, raskaudesta ja perhe-elämästä. Hän on löydettävissä ja seurattavissa Instagramissa ja Twitterissä tunnuksella @brovelliobrien.

LIITTYVÄT ARTIKKELIT

LIITTYVÄT TUOTTEET

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.