"Hymyä!" Miten otat täydellisen kuvan kissastasi

 

Jokainen kissa on ainutlaatuinen ja omistajansa silmissä kaunein maanpäällä oleva eläin. Ja juuri näin sen pitääkin olla. Mutta miten vangita valokuvaan juuri se ilme ja persoonallisuus, joka tekee kissastasi erityisen? Onneksi nykyisin on saatavilla digitaalikameroita, jotka tekevät tehtävästä helpomman kuin koskaan… Tekniikka, jolla saat otettua kissastasi hienon kuvan, muistuttaa paljon sitä tapaa, miten kuvaisit mitä tahansa villieläintä - ääretöntä kärsivällisyyttä; joustavuutta valaistuksen ja valotuksen suhteen; eläimen tunnetilan huomiointia; ja useampaakin useampaa otosta! Digitaalikameralla kuvatessa ei haittaa kuinka monta kuvaa otat, voit räpsiä kuvia sydämesi pohjasta - mitä enemmän kuvia otat, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada juuri se täydellinen kuva. Tästä huolimatta on hyvä olla valmistautunut kuvauksiin, joten tässä sinulle muutamia harkinnan arvoisia vinkkejä.

Pysy tarkkana

Ennen kuin edes otat kameran esille kuvataksesi kissaasi, mieti, millaisen otoksen oikeasti haluat. Onko se kuva siitä, miten kissasi valtaa koko sohvan nukkuessaan? Tai se miten se hyppii gasellin lailla lattialta kirjahyllyn päälle? Jos sinulla on tietty tavoite, ajoita kuvaushetkesi sen mukaisesti ja odota oikeaa hetkeä. Tarkennus on myös tärkeä, jotta saisit otettua mahdollisimman tarkan kuvan. Muista, että kameran automaattinen tarkennus toimii parhaiten, jos tähtäät kiinteään kohteeseen (kuten silmään tai kaulapantaan) etkä pörröiseen turkkiin. Jos kissasi liikkuu ja etäisyys kameraan muuttuu, muista tarkentaa aina uudelleen, jotta saisit oikealla hetkellä kuvasta neulanterävän.

Ole kärsivällinen

Kissasi ei ymmärrä, että yrität ottaa siitä kuvaa - siksi se ei tottele käskyjäsi kuten "pysy paikoillasi juuri siinä" tai "liiku vähän vasemmalle". Sinun täytyy siis vain odottaa, että kissasi poseeraa täydellisesti silloin, kun se niin haluaa. Anna sen rentoutua, äläkä hätyytä sitä. Jos haluat kissasi katsovan kameraan, kokeile pitää sen lempilelua kameran yläpuolella, jotta saisit kissan huomion kiinnittymään itseesi.

Valaise oikein

Yleisenä sääntönä voidaan pitää, että salamalla kuvaaminen ja eläimet eivät sovi hyvin yhteen. Jotkut kissat säikähtävät äkkinäistä kirkasta valoa, ja salama näyttää myös haalistavan eläimen turkin eri sävyt. Luonnonvalo - joko ulkona tai ikkunasta sisään tullessaan - on paljon vähemmän "traumaattista" kissalle ja toistaa värit paremmin kuvissa. Jos valoa ei ole aivan riittävästi, digitaalikuvauksen etuna on se, että voit aina keinotekoisesti valaista kuvaa jälkikäteen koneellasi.

Valmistaudu

Ennen kuin alat kuvata, varmista, että kamerassasi on sopiva objektiivi/linssi ja kamera on asetettu oikeanlaiseen kuvaustilaan. Jos käytössäsi on järjestelmäkameraahaluat ehkä käyttää zoom-/teleobjektiivia, jolla voit ottaa yksityiskohtaisia lähikuvia etäämmältä. Koska eläimet ovat nopeita liikkeissään, aseta kameraan lyhyt valotusaika, jolloin kamera ottaa kuvan mahdollisimman lyhyellä viiveellä. Muussa tapauksessa kuvista saattaa tulla epätarkkoja ja sumeita esimerkiksi kissan liikuttaessa päätään. Valitse järjestelmäkamerassa "Aika-automatiikka (Shutter Priority, Tv, S)"-asetus ja lyhyt laukaisuviive - 1/200 sekunnissa tai nopeampi - ja anna kameran säätää itse valotusaika. Jos käytät "point & shoot"-pokkarikameraa, valitse "urheiluasetus", joka on ohjelmoitu kuvaamaan nopeasti liikkuvia kohteita. Jos kamerassasi on mahdollisuus ottaa kuvia jatkuvalla syötöllä, valitse tämäkin asetus lisäksi - voit onnistua ottamaan kokonaisen sarjan upeita kuvia liikkuvasta kissastasi.

Asettele oikein

Hyvä kuva ei synny vain tähtäämällä kameralla kohteeseen. Harkitse kaikki elementit, joiden haluat olevan kuvassa kissasi lisäksi. Millainen taustasta tulee? Sohva, puu pihallasi, kissasi raapimapuuTai ehkä haluat keskittyä ainoastaan lemmikkiisi. Jos voit asettaa kamerasi laajakulma-asentoon (aukon f-luku mahd. pieni, noin 4.0 tai vähemmän), voit luoda kuvaan hyvin taiteellisen vaikutelman syväterävyyden avulla, joka häivyttää kuvan taustalla olevat elementit ja tarkentaa etummaiset. Mieti kuvakulmia. Haluatko ikuistaa kissasi mietteliään näköisenä kuvaamalla sivulta, katselemassa kaukaisuuteen kuvaamalla takaapäin tai haluatko, että se katsoo suoraan kohti kameraa? Mene kissan tasolle lattialle - tämä antaa sinulle paremman perspektiivin kuin ylhäältä päin kuvaaminen ja lisäksi auttaa kissaasi rentoutumaan.

Ota kaikki mukaan

Ota rohkeasti myös ihmisiä mukaan kuvaan. Kuvasta tulee paljon erityisempi, kun siinä on myös muita rakkaita mukana. Joskus jopa yksinkertaisesti kissaa silittävän käden ottaminen mukaan kuvaan tuo oikeanlaisen tunnelatauksen tilanteeseen. Se voi olla myös "ovela" tapa pitää yliaktiivinen kissa rauhallisena juuri sen ajan, minkä tarvitset kuvan ottamiseen! Katso, miten ihminen ja kissa toimivat toistensa kanssa. Jos olet onnekas, saatat saada talteen juuri sen täydellisen, herkän hetken, jolloin molemmat katsovat toisiaan oikealla tavalla tai kun kissa rentoutuu ja näyttää hymyilevän onnellisena.

Lopuksi, kaikista paras vinkki…

Jos et onnistu heti ensimmäisellä kerralla, jatka yrittämistä. Mitä paremmin kissasi tottuu kameran edessä olemiseen, sitä enemmän se oppii olemaan huomioimatta kameraa ja käyttäytyy tilanteessa luonnollisesti.

Ja juuri silloin saat otettua kuvan, joka sulattaa sydämesi joka kerta kun katsot sitä!