Peräpäätään laahaava koira ja anaalirauhasongelmien tunnistaminen

Inilathala ni
min basahin

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Yllätit koirasi hankaamasta takamustaan suosikkimattoosi ja nyt ihmettelet, mistä käytös johtuu ja miten sen saisi loppumaan. Oli kyse sitten laahaamisesta tai jatkuvasta peräpään nuolemisesta, on todennäköistä, että koirasi anaalirauhaset kaipaavat huomiota. Et välttämättä ole kovin innokas kiinnittämään paljoa huomiota juuri tähän koirasi osaan, mutta koirien anaalirauhasongelmat ovat verrattain yleisiä ja usein myös laahausongelmien syy.

Koirasi anaalirauhaset

Kaksi koiraa katsoo laituria pitkin kohti vettä

Koirasi peräsuolen sisällä on kaksi pussia, yksi lihasseinämän kummallakin puolella, kertoo The Spruce. Pussit täyttyvät asteittain niiden sisällä olevien talirauhasten (samat rauhaset, jotka vastaavat pesemättömien hiusten rasvoittumisesta) eritteistä.

Näiden anaalirauhasten ainoa tunnettu käyttötarkoitus liittyy koirien väliseen viestintään: niitä koirat haistelevat tervehtiessään toisiaan. Niistä myös vapautuu hajua koiran ulostaessa, ja ne saattavat helpottaa lemmikkisi kakkaustoimitusta. Normaalisti toimiessaan nämä rauhaset tyhjenevät koiran tehdessä tarpeensa.

Koirien anaalirauhasongelmat

Valitettavasti kaikki ei aina toimi niin kuin pitäisi. Pehmeät tai pienet ulosteet eivät tuota riittävästi painetta pussien tyhjentämiseksi. Jos rauhaset täyttyvät, ne tekevät koirasi olon epämukavaksi ja koira alkaa etsiä helpotusta lattiaa pitkin laahautumisesta. Näissä tapauksissa anaalirauhasten sanotaan tukkeutuneen, kertoo Preventive Vet.

Tukkeutuneet anaalirauhaset saattavat epämukavuuden lisäksi aiheuttaa antibioottihoitoa vaativia tulehduksia ja paiseita, ellei niihin puututa ajoissa. Jos märkivät rauhaset puhkeavat, niiden korjaaminen voi vaatia leikkausta ja koirasi saattaa tarvita kipulääkkeitä toipumisen tueksi.

Anaalirauhasten tyhjentäminen

Anaalirauhasongelmista kärsivä koira saattaa tarvita ihmisen apua saadakseen helpotusta oloonsa. Tukkeutuneet anaalirauhaset tulee tyhjentää käsin eläinlääkärin tai eläintenhoitajan toimesta. Myös sopivan koulutuksen saanut trimmaaja voi suorittaa tyhjennyksen osana trimmausta, mutta jos havaitset ongelmia, vie koira aina eläinlääkärille trimmaajan sijaan.

Koiran anaalirauhasten tyhjentäminen käsin merkitsee yleensä hansikkaan peittämän sormen työntämistä peräsuoleen, rauhasen löytämistä ja sen tyhjentämistä hellävaraisesti puristamalla. Jos tukkeutuneet anaalirauhaset osoittautuvat toistuvaksi ongelmaksi, käsintyhjennystä saatetaan tarvita säännöllisin väliajoin. Voit tehdä tämän koirallesi kotioloissa, mutta toimitus on parasta opetella ammattilaisen ohjauksessa ennen kuin kokeilet sitä yksin. Jos koira säikähtää tai tuntee olonsa epämukavaksi, se saattaa näykkäistä tai lähteä karkuun. Toimituksen äklöys saattaa myös olla riittävä syy jättää se ammattilaisten hoidettavaksi.

Mistä koirien anaalirauhasongelmat johtuvat?

Jokea katselevan jackrussellinterrierin peräpää, taustalla epätarkkana näkyviä ihmisiä.Huonolaatuiset ulosteet voivat vaikuttaa anaalirauhasten tukkeutumiseen, Petfinder sanoo. Ummetus tai ripuli saattavat johtaa ulosteisiin, jotka eivät riitä tyhjentämään rauhaspusseja. Syy voi olla myös perinnöllisissä anaalirauhasten epämuodostumissa. Preventive Vet lisää, että hiivatulehduksen tapaiset krooniset ihosairaudet, iho- tai ruoka-aineallergiat tai punkit voivat myös lisätä kroonisten anaalirauhasongelmien todennäköisyyttä.

Muita tekijöitä ovat kilpirauhasen vajaatoiminta ja liikalihavuus. Syynä voi olla myös kasvain, vaikka tämä on harvinaisempaa. On myös mahdollista, että tarpeeton anaalirauhasten tyhjennys esimerkiksi trimmaajan toimesta saattaa aiheuttaa arpeutumista, joka estää rauhasia tyhjenemästä itsestään. Jos tämä saattaa olla ongelmana oman koirasi suhteen, ota asia puheeksi trimmaajan kanssa varmistaaksesi, ettei koirasi rauhasia tyhjennetä tarpeettomasti jokaisella käynnillä, mistä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tukkeutuneiden tai tulehtuneiden anaalirauhasten oireet

Vaikka peräpään laahaaminen voi olla merkki anaalirauhasongelmista, taustalla voi olla myös muita syitä, kuten loisia tai ruoansulatusvaivoja. Tai sitten koiralla on vain kutiseva kankku. Yleensä tukkeutuneista anaalirauhasista kärsivä koira laahaa takamustaan pidempään kuin vain kerran tai pari ja usein myös nuolee peräpäätään. Punoitus tai turvotus peräaukon ympärillä kertovat tulehtumassa olevista rauhasista, samoin veri tai visva koiran ulosteessa tai matossa laahaamisen jäljiltä.

Milloin on syytä käydä eläinlääkärillä

Jos epäilet koirasi kärsivän anaalirauhasten tukkeutumisesta, kysy eläinlääkäriltäsi, onko koira syytä tuoda vastaanotolle. Jos kuitenkin havaitset punoitusta tai turvotusta tai koirasi peräaukkoa ympäröivä iho alkaa näyttää puhkeamista lähestyvältä finniltä, rauhanen on todennäköisesti tulehtunut tai alkanut märkiä ja eläinlääkärin apu on tarpeen mahdollisimman pian. Revennyt paise vaatii välitöntä hoitoa vahinkojen minimoimiseksi ja koiran kipujen helpottamiseksi.

Ota yhteyttä eläinlääkäriin myös, jos koirasi anaalirauhaset tukkeutuvat toistuvasti. Näin voit selvittää, onko ongelman takana jokin piilevä syy, kuten kasvain tai kilpirauhasongelma.

Näin voit auttaa koiraasi

Tässä muutama toimenpide, joiden avulla voit ehkäistä tai harventaa koirasi anaalirauhasongelmia:

 • Varmista, että koira saa ravinnostaan riittävästi kuitua terveiden ulosteiden tuottamiseksi. Kysy eläinlääkäriltäsi lemmikin ruokavaliosta, joka on koostettu ruoansulatusta ja terveitä ulosteita silmällä pitäen.
 • Jos koirasi on ylipainoinen, pyydä eläinlääkäriltä vihjeitä terveen painon saavuttamiseen ja ylläpitämiseen.
 • Tee yhteistyötä eläinlääkärin kanssa mahdollisten piilevien syiden, kuten ruoka-aineallergian tai -intoleranssin tunnistamiseksi ja hoitamiseksi tai hallitsemiseksi.
 • Eläinlääkärin suostumuksella voit lisätä koirasi ruokavalioon myös kalaöljyä, jonka tulehdusta estävät ominaisuudet saattavat Preventive Vetin mukaan helpottaa tukkeutuneiden rauhasten ärtymistä. Eläinlääkäri voi myös suositella ravintoa, johon on lisätty kalaöljyä.
 • Muista myös varmistaa trimmaajalta, ettei koirasi anaalirauhasia tyhjennetä tarpeettomasti.

Vaikka anaalirauhasongelmien ajatteleminen ei ole mieluisaa, ne ovat sen verran yleisiä, että niihin kannattaa varautua. Niinpä kun seuraavan kerran näet koirasi laahaavan peräpäätään tai nuolevan sitä, pidä tilannetta tarkasti silmällä. Koirasi ei ehkä osaa pukea kiitollisuuttaan sanoiksi, mutta tuomasi helpotus on taatusti tervetullutta.

Contributor Bio

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

 

         

 

mga kaugnay na artikulo

 • Koirien pyoderma: Mitä sinun pitää tietää

  Lue, miltä koirien pyoderma näyttää, mistä se johtuu ja miten ravitsemus ja koiran ruoka voivat vaikuttaa tulehduksen ehkäisyyn ja hoitoon.
 • Koiran liiallinen kutina: Mahdolliset syyt

  A happy Golden Retriever is caught mid-stride as it trots across the garden with a ball in its mouth. Its owner runs behind to catch up Ymmärrä koiran liiallisen kutinan mahdolliset syyt ja miten niihin puututaan. Etsi helpotusta koirallesi Hill's Pet UK:n asiantuntijoiden neuvojen avulla.
 • Syyt koiran korvien kutinalle

  A Golden Retriever is captured at the moment before catching a ball that has been thrown. The dog's attention is wholly focussed on the ball Selvitä, miksi koirasi korvat saattavat kutista ja miten voit auttaa. Vieraile Hill's Pet UK:ssa saadaksesi lisää asiantuntijaneuvoja koirasi korvien terveyden hoitoon.
 • Pennun painon tarkkailu

  Tiesitkö, että lihavaksi lemmikkieläimeksi määritellään lemmikkieläin, joka on vähintään 15 % prosenttia yli ihannepainonsa? Tämä tarkoittaa vain 330 grammaa pienelle koiralle, kuten chihuahualle, mutta yli 7,5 kiloa rottweilerille.

Kaugnay na Mga Produkto