Koirien ihosyöpä: Oireet, diagnoosi ja varhainen toteaminen

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Tiedät varmasti ihmisten ihosyövästä, mutta voivatko myös koirat saada ihosyövän? Miltä ihosyöpä näyttää koiralla? Koirille voi kehittyä useita erilaisia ihosyöpätyyppejä, ja kuten ihmisillä, jokaiseen voi liittyä erilaisia oireita. Onneksi useimmat koirien ihokasvaimet ovat hyvänlaatuisia ja ne vaihtelevat rasvakasvaimista (lipoomista) talikystiin.

Voivatko koirat saada ihosyövän?

Kyllä. Royal Veterinary Collegen mukaan koirilla voi esiintyä erilaisia ihosyöpätyyppejä. Näihin kuuluvat:

  • Syöttösolukasvaimet. Koirien yleisimmät kasvaimet, syöttösolukasvaimet, vaikuttavat syöttösoluiksi kutsuttuun valkosolutyyppiin, joka voi aiheuttaa syöpäkasvaimia iholla tai sen alla.
  • Karsinooma. Tämä syöpä voi vaikuttaa erilaisiin ihosoluihin, ja se tunnetaan solutyypin mukaan. Esimerkkejä näistä ovat tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä.
  • Melanooma. Tämä syöpä vaikuttaa pigmenttisoluihin, jotka määräävät koiran ihon värin.
  • Lymfooma. Tämä syöpä saa alkunsa imusuonistosta, ja kun se vaikuttaa ihoon, sitä kutsutaan iholymfoomaksi.

Vaikka ei olekaan olemassa selvää vastausta siihen, mikä aiheuttaa joillekin koirille ihosyövän, Blue Cross listaa seuraavia riskitekijöitä:

  • Auringolle altistuminen ja auringonpolttamat.
  • Tietyn ihoalueen pakonomainen nuoleminen. 
  • Genetiikka ja rotu.

Blue Crossin mukaan koirilla, joilla on vaalea iho, ohut turkki tai vähän karvoitusta, on suurin riski sairastua ihosyöpään. Jotkin rodut sairastuvat myös todennäköisemmin tiettyihin syöpätyyppeihin kuin toiset. Esimerkiksi beaglet, bokserit ja bulldoggit ovat PDSA:nmukaan suurimmassa vaarassa sairastua syöttösolukasvaimiin.

Samoin hyvänlaatuiset kasvaimet ovat yleisempiä joillakin roduilla; Labradorinnoutajat ovat alttiimpia lipoomille, kun taas villakoirat ovat erityisen alttiita kystien muodostumiselle. Syöpä voi kuitenkin koskettaa mitä tahansa koirarotua, ja joitakin syöpäkasvaimia voidaan erehtyä pitämään hyvänlaatuisina. Tästä syystä on tärkeää pysyä valppaana ja keskustella eläinlääkärin kanssa kaikista koiran ihossa tapahtuvista muutoksista.

Miltä ihosyöpä näyttää koirilla?

Voivatko koirat saada ihosyövän? Kyllä. Miltä ihosyöpä näyttää koiralla? Blue Crossin mukaan ihosyövällä voi olla monia eri muotoja, jotka vaihtelevat kyhmyistä ja kuhmuista rupiin ja syyliin. Merkit tai kasvu voivat myös vaihdella väriltään. 

Esimerkiksi useimmat ihosyöpätyypit näyttävät ihossa olevilta kyhmyiltä, ja niissä voi kasvaa karvaa tai ei. Pahanlaatuinen melanooma voi kuitenkin näkyä mustana tai ruskeana läiskänä, ja se voi olla koholla, kuten luomi, tai se voi olla tasainen. Kutaaninen lymfooma voi taas näkyä punaisina, hilseilevinä iholaikkuina, jotka muistuttavat sieni-infektiota. Sekä kutaaninen lymfooma että pahanlaatuinen melanooma voivat johtaa nopeasti kuolemaan, ja ne on diagnosoitava ja hoidettava nopeasti.

Jos löydät koiraltasi kyhmyn, tuleeko sinun huolestua? Yleisenä nyrkkisääntönä mikä tahansa kyhmy koiran iholla voi olla syy huolenaiheeseen, varsinkin jos se on uusi tai nopeasti kasvava. Sinulla on tapana silittää koiraasi aina samasta kohdasta. Eräänä päivänä huomaat kuitenkin pienen kyhmyn. Myöhemmin huomaat, että se on kasvanut. Tämä voi olla merkki ongelmasta. Huomaa kuitenkin, että jotkut syövät voivat olla kiinteitä ja toiset pehmeitä, joten kasvu ei ole aina luotettava merkki. 

Toinen varottava merkki on ihomuutoksen vuotaminen tai märkiminen ilman syytä. Koira ei välttämättä ole siitä huolissaan, joten sen ahdistuksen taso ei yleensä ole luotettava merkki syöpäkasvaimesta.

Koirien ihosyövän diagnosointi

Kun viet ihostaan oireilevan koiran eläinlääkärille, koiralta otetaan todennäköisesti neulanäyte. Ihomuutoksesta otetaan solunäyte samanlaisella neulalla, joita käytetään esimerkiksi rokotuksissa. Eläinlääkäri tutkii sitten solut mikroskoopilla tai lähettää näytteen patologian asiantuntijalle. Joskus muutama solu ei riitä diagnoosiin, vaan eläinlääkäri voi joutua ottamaan koirasta koepalan tai poistamaan koko ihomuutoksen kirurgisesti ja lähettämään sen testattavaksi. Tämä on tarkin tapa saada diagnoosi.

Muotokuva tunnistamattomasta miespuolisesta eläinlääkäristä tutkimassa valkoista labradorinnoutajaa eläinlääkäriklinikalla

Koirien ihosyövän hoito

Koiran syöpädiagnoosin saaminen ei ole koskaan helppoa. Kaikkien tunteiden lisäksi mietit todennäköisesti myös tulevia vaiheita. Mitä hoitoa on saatavilla? Miten voit parhaiten tukea koiraasi?? 

Onneksi monet koirien ihosyöpätyypit voidaan parantaa kirurgisella poistolla. Jos syöpä on aggressiivinen tai se on levinnyt muihin kehon osiin (etäpesäkkeiksi), eläinlääkäri voi suositella myös kemoterapiaa tai sädehoitoa. On tärkeää keskustella avoimesti eläinlääkärin kanssa, jotta ymmärrät kaikki käytettävissä olevat hoitovaihtoehdot.

Varhainen havaitseminen on avainasemassa

Vaikka koirien ihosyöpää ei ole mahdollista ehkäistä kokonaan, varhainen havaitseminen voi auttaa koiraasi toipumaan nopeammin ja mahdollisesti elämään pidempään. Seurataksesi koirasi terveydentilaa silittele sitä perusteellisesti vähintään kerran viikossa etsien epäilyttäviä kyhmyjä, kuoppia tai muita merkkejä. Se on erinomainen tilaisuus antaa koirallesi hierontaa! Jos vanhemmilla koirilla on paljon kyhmyjä, pidä taulukkoa tai kaaviota niiden sijainnista ja koosta. Näin huomaat nopeasti, jos jokin alkaa kasvaa nopeasti.

Pyydä eläinlääkäriä tarkistamaan mahdolliset uudet kyhmyt tai merkit. Joskus voi olla vaikeaa löytää pieni kyhmy eläinlääkärin vastaanotolla, joten voit joko ajaa turkin kyhmyn ympäriltä tai ympyröidä sen kynällä löytääksesi sen paremmin.

Voivatko koirat saada ihosyövän? Vaikka koirat voivat saada ihosyövän, muista kuitenkin, että useimmat koirien ihosyövät ovat hoidettavissa. Tärkeintä on tarkkailla koiraa säännöllisesti ja ottaa mahdolliset huolenaiheet viipymättä esille eläinlääkärin kanssa.

Tietoja kirjoittajasta

Tri Karen Louis

Tri Karen Louis

Tri Karen Louis oli valmistumassa tohtoriksi molekyylisolubiologiasta ja vaihtoi eläinlääketieteeseen. Hän valmistui Illinoisin yliopistosta ja on toiminut eläinlääkärinä lähes 20 vuotta. Hän omistaa pieneläinklinikan Missourissa lähellä St. Louisia, jossa hän tekee kotikäyntejä ja hoitaa omaa stressitöntä klinikkaansa. Kirjailija ja palkittu luontokuvaaja pelastaa vanhoja koiria paikallisista turvakodeista ja pitää niistä huolta niiden viimeisinä vuosina.