Koiranpennun kuiva iho: Merkit, ja syyt ja hoitokeinot

min luku

Keltainen labradorinnoutajan pentu istuu omistajansa vieressä iloisesti kieli ulkona

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Pennun saaminen perheeseen on jännittävää aikaa kaikille, mutta se voi myös tuoda omistajille uusia huolenaiheita kaikkien muiden kokemusten lisäksi. Oletko esimerkiksi huomannut, että pennullasi on kuiva iho tai hilseileviä laikkuja? Tämä saattaa olla erityisen helposti huomattavissa, jos pentusi on tummanvärinen tai jos hilse näkyy tummalla sängyllä, jolla pentu on maannut.

Kuivan ihon merkit pennuilla

Uuden tulokkaan kohdalla olemme yleensä hyvin herkkiä ja valppaita pienimpienkin ongelmien suhteen. Tämä on hienoa, koska tarkkaavaisimmat omistajat ovat niitä, jotka huomaavat jo varhaisessa vaiheessa, kun asiat eivät ole kunnossa, ja pääsevät hoidon suhteen asioiden edelle.

Kuten voit kuvitella, pennun kuivasta ihosta selvin merkki on turkissa oleva hilse. Pentu kannattaa totuttaa hellävaraiseen käsittelyyn jo pienestä pitäen. Näin voit tunnustella käsilläsi niiden vartaloa, erotella karvoja muutamista kohdista ja tarkistaa niiden ihon kunnon muutaman kerran viikossa. Voit myös totuttaa ne esimerkiksi tassujen kuivattamiseen tai korvien ja hampaiden tarkistamiseen. Jos pentu totutetaan käsittelyyn jo nuoresta pitäen positiivisella tavalla ja palkitsemalla, se voi todella tuottaa tulosta myöhemmässä vaiheessa ja auttaa myös eläinlääkärintarkastuksissa.

Joillakin pennuilla, joilla on lyhyt tai tumma turkki, hilseen muodostuminen voi olla hyvin ilmeistä. Pitkäkarvaisten tai hyvin vaaleiden koirien ihoa on kuitenkin tarkasteltava.

Hilsettä saattaa kertyä joihinkin paikkoihin enemmän kuin toisiin, kuten kaulalle tai hännän tyven seudulle. Tämä voi johtua siitä, että ne ovat paikkoja, joihin pennun on vaikeampi yltää hoitaessaan turkkiaan.

Saatat myös huomata, että pentusi raapii enemmän. Tämä johtuu siitä, että kuiva iho voi olla varsin ärsyttävää ja aiheuttaa kutinaa.

Pentujen kuivan ihon syyt ja hoito

Pennulla voi olla kuiva iho kahdesta syystä:

  1. Se on normaalia pennuille. Pennuilla on yleensä hieman kuivempi iho kuin aikuisilla koirilla, koska niiden ihon talirauhaset ovat vasta kehittymässä. Nämä rauhaset erittävät iholle ja turkkiin luonnollisia öljyjä, jotka auttavat pitämään ne kosteina ja terveinä. Jos pentusi ei rapsuttele itseään koko ajan ja vaikuttaa muuten hyväkuntoiselta, voit kokeilla harjata sen turkkia muutaman kerran viikossa. Tämä auttaa poistamaan kuollutta ihoa ja stimuloi myös öljyjä tuottavia rauhasia.

  2. Loiset. Pennut voivat saada loisia, kuten punkkeja, täitä tai kirppuja, emoistaan ja ympäristöstään. Jotkin loiset aiheuttavat voimakasta kutinaa, ja siitä seuraava raapiminen aiheuttaa hilseilevän ihon. Jotkut loiset, joita kutsutaan hilsepunkeiksi (Cheyletiella), näyttävät hilseeltä. Jos katsot tarkkaan, voit nähdä hilseen liikkuvan, mistä johtuu punkin nimi. On tärkeää huomata, että jos joku perheenjäsenesi kärsii kutiavasta ihosta samaan aikaan kuin pentusi, voi olla mahdollista, että hilsepunkki on levinnyt koiranpennusta ihmiseen tai päinvastoin, joten sinun kannattaa tarkistaa asia eläinlääkäriltä ja käydä myös lääkärissä.

Avun hakeminen

Pentusi käy toivottavasti säännöllisesti eläinlääkärissä punnituksessa, rokotuksissa ja niin edelleen. Voit soittaa eläinlääkärille etukäteen ja pyytää ihon tarkastusta seuraavan käynnin yhteydessä, jos pennun tilanne ei vaikuta liian huolestuttavalta. Jos pentu vaikuttaa ärtyneeltä, raapii paljon tai menettää karvojaan ja sillä on kaljuuntuvia laikkuja tai rupia, eläinlääkärin käynti on ehdottomasti tarpeen.

Keskustele myös eläinlääkärin kanssa siitä, miten pentua kannattaa ruokkia. Oikeanlainen ravitsemus on todella tärkeää kasvun aikana, ja erikokoisilla pennuilla on erilaiset tarpeet. Kasvatus on kovaa työtä, ja jos ravinto on huonoa, iho ja turkki kärsivät usein ensimmäisinä. Ruokkimalla korkealaatuista, täysipainoista ja tasapainoista pennunruokaa alusta alkaen tarjoat pennulle hyvät lähtökohdat.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA