Miten stressi voi vaikuttaa koirasi fyysiseen terveyteen

min luku

Saksanpaimenkoira saa puistossa huomiota omistajiltaan

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Elämme nykyään yhä kiireisempää elämää. Sanaa "stressi" käytetään paljon ihmisten kohdalla, mutta stressi voi olla yhtä suuri ongelma myös koirille. Se voi aiheuttaa monia terveysongelmia lyhyellä ja pitkällä aikavälillä, mm. ruoansulatuskanavan häiriöitä, kuten ripulia ja paksusuolentulehdusta. Jos huomaat koirasi ulosteessa muutoksia, kuten limaa tai verta, tai huomaat, että koiralla on jatkuvasti ripulijaksoja, stressi voi olla tähän osasyynä. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mikä aiheuttaa koirille stressiä, mitä vaikutuksia sillä voi olla ja mitä asialle voidaan tehdä.

Koirien stressin syyt

Monet asiat voivat aiheuttaa koirille stressiä. Yleisimmät niistä ovat:

  • Eroahdistus.

  • Oleskelu kenneleissä.

  • Uusi vauva tai sukulaisia tulossa kylään.

  • Sinun lähtö lomalle. Jopa matkalaukkujen pakkaamisen näkeminen voi aiheuttaa stressiä.

  • Traumaattinen tapahtuma, kuten tappelu toisen koiran kanssa.

  • Äänien pelko kuten ilotulitteet.

  • Rotu. Jotkin koirarodut ovat erityisen alttiita stressille.

  • Emon stressi. Tiineenä olevan koiran trauma tai stressi voi vaikuttaa siihen, kuinka todennäköisesti pennut kärsivät stressistä elämässään.

Stressille alttiit koirarodut

Stressiä voi esiintyä kaikilla roduilla tai risteytyksillä, mutta jotkut koirarodut näyttävät olevan selvästi ahdistuneempia ja stressaantuneempia. Käytännön kokemuksen mukaan kyseessä ovat yleensä pienemmät rodut ja sylikoirat, kuten cavalierkingcharlesinspanielit, cockersinspanielit ja bichon frisé, mutta myös isommat rodut, kuten bordercollie ja saksanpaimenkoira, voivat kärsiä stressistä.

Miten stressi vaikuttaa koiran kehoon ja terveyteen?

Yllättävää kyllä, stressi on itse asiassa välttämätöntä elämälle! Stressireaktio auttaa meitä selviytymään vaikeina aikoina. Akuutti stressi, kuten pelästyminen pimeässä kävellessä, aiheuttaa adrenaliinin vapautumisen. Tämä auttaa sinua valmistautumaan taisteluun tai pakenemaan. Krooninen tai pitkäaikainen stressi on kuitenkin hieman eri asia. Kun olemme pitkään stressaantuneita, stressi aiheuttaa steroidihormonien vapautumista. Steroidit ovat elintärkeitä pieninä määrinä ja erinomaisia tulehduskipulääkkeitä. Ne vaikuttavat kuitenkin myös immuunijärjestelmän toimintaan. Ajan mittaan jatkuva steroidien vapautuminen heikentää immuunijärjestelmää ja altistaa kehon infektioille, puhumattakaan monista muista haitallisista vaikutuksista.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että suoliston, aivojen ja immuunijärjestelmän välillä on erittäin tärkeä yhteys. Jos eläin on stressaantunut, ahdistunut tai masentunut, suolisto on yksi ensimmäisistä järjestelmistä, joka osoittaa oireita. Se voi aiheuttaa kaikenlaisia ruoansulatuskanavan häiriöitä, kuten oksentelua, ripulia, paksusuolentulehdusta ja liiallisia ilmavaivoja, jotka eivät ole miellyttäviä vaivoja kenenkään kannalta.

Pidemmällä aikavälillä stressi voi aiheuttaa velttoutta ja energian puutetta, huonoa turkin laatua, iho-ongelmia ja ruokahaluttomuutta sekä altistaa elimistön infektioille, kuten jo mainittu.

Miten voit vähentää koirasi stressiä?

Ennaltaehkäisy on aina paras hoito, joten yritä hankkia koira, joka ei todennäköisesti stressaannu alun alkaenkaan! Perhekodeissa kasvaneet, hyvin sosiaalistuneet ja tottuneet koirat, joiden emot ovat rauhallisia, ovat paljon todennäköisemmin tasapainoisia yksilöitä myös myöhemmin elämässään.

Jos olet ottanut koiran etkä tiedä sen taustaa, mutta se kärsii stressistä, keskustele siitä eläinlääkärisi kanssa. On olemassa lääkkeitä ja feromonidiffuusoreita, jotka voivat auttaa, samoin kuin hyvän käyttäytymisasiantuntijan tapaaminen. Voit myös tehdä kotona pieniä muutoksia, jotka auttavat koiraasi tuntemaan olonsa rennommaksi.

Tämän lisäksi on joitakin ruokia, jotka voivat auttaa stressin kanssa. Hyvin sulava, tasapainoinen täysiravinto edistää ruoansulatuskanavan terveyttä ja auttaa varmasti, jos koirallasi on suolistoon liittyviä stressin merkkejä, mutta on myös ruokia, jotka sisältävät luonnollisia lisäaineita, joiden on osoitettu vähentävän stressiä.

Koirien stressiin voi olla monia syitä ja sillä voi olla monia vaikutuksia, mutta älä huoli – mitä enemmän tiedämme näistä erityisistä eläimistä, sitä enemmän meillä on keinoja auttaa niitä. Jos koira tuntuu olevan ahdistunut tai kärsivän stressistä, keskustele eläinlääkärin kanssa. Mitä nopeammin alat etsiä syitä, sitä nopeammin voit auttaa koiraasi tuntemaan olonsa tyytyväisemmäksi.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA