Kuinka antaa tabletti koirallesi Hyödyllisiä vinkkejä ja menetelmiä

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Tabletin antaminen koiralle voi joskus olla haastavaa. Koiran omistajana on kuitenkin tärkeää oppia, miten koiran saa ottamaan tabletit, ja onneksi se on useimmissa tapauksissa melko yksinkertaista. Miten voit tehdä siitä sujuvampaa? Lue lisää oppiaksesi muutamia eläinlääkärin hyväksymiä niksejä.

Kuinka antaa tabletti koirallesi: Lihapullamenetelmä

Small black and white dog licks a pill from a human hand.

Useimmat koirat vastustavat tablettimuotoisten lääkkeiden ottamista yksinkertaisesti siksi, että ne eivät pidä tabletin mausta. Tämän vuoksi voit mukauttaa "lusikallinen sokeria" -temppua nelijalkaiselle ystävällesi sopivaksi.

Jos eläinlääkäri antaa luvan lääkkeen antamiseen ruoan kanssa, voit piilottaa kapselin tai tabletin herkkupalan sekaan. Käytä purkkiruokaa, keitettyä vähärasvaista lihaa, juustoa, maapähkinävoita tai mitä tahansa muuta muotoiltavaa ruokaa, josta koirasi pitää, ja muotoile siitä pallo, jonka sisälle piilotat tabletin. Eläinlääkäriltä tai paikalliselta lemmikkikauppiaalta voit myös hankkia erikoisvalmisteisia koiran herkkuja, jotka on suunniteltu erityisesti tablettien piilottamiseen.

Koiranruokasäilykkeet tai kypsennetty vähärasvainen liha sopivat erinomaisesti tablettien antamiseen koirallesi, sillä maapähkinävoin kaltaiset herkut saattavat vaikeuttaa koirasi painonhallintaa. Huomaa kuitenkin, että raakaa lihaa ei suositella käytettäväksi, koska siihen liittyy terveysongelmien, kuten salmonellan, riski.

Monet koirat ottavat herkkupalan iloisesti vastaan, joten tämä on yksinkertaisin tapa antaa suun kautta otettava tabletti useimmille koirille. Skeptisemmille koirille voi kuitenkin olla tarpeen antaa ensimmäinen herkkupala ilman tablettia niiden luottamuksen ansaitsemiseksi, ja antaa tabletti sitten myöhemmin.

Jos ruoka ei ole vaihtoehto

Jos et saa piilotettua tablettia tarkkavainuiselta koiraltasi tai jos tablettia ei voida ottaa ruoan kanssa, saatat joutua ottamaan asiat omiin käsiisi – kirjaimellisesti. Käytä seuraavia vaiheita ohjeena:

  1. Aloita tarjoamalla ensimmäisillä yrityksillä tabletin sijasta herkkua. Erityisen ahdistuneiden koirien kohdalla toistuva harjoittelu herkkupalalla ja runsas kehuminen auttaa niitä herkistymään pillerikokemukselle.

  2. Seiso koiran vieressä ja varmista, että molemmat katsotte samaan suuntaan. Ota sitten herkku hallitsevaan käteesi.

  3. Aseta ei-hallitseva kätesi koiran yläleuan päälle, peukalo toiselle puolelle ja muut sormet toiselle puolelle, ja vedä hallitsevalla kädelläsi alaleukaa alaspäin. Sinulla on myös herkkupala tässä kädessä. Koiran suu aukeaa alaleuan laskeutuessa alaspäin, joten vältä avaamasta koiran suuta vetämällä ylöspäin.

  4. Tarjoa herkkua asettamalla se kielen tyvelle. Sinun on väliaikaisesti irrotettava kätesi alaleuasta, jotta voit työntää herkun kielen takaosaa kohti, joten sinun on oltava nopea. Kätesi on siis hetkellisesti koirasi suussa, joten on olemassa riski, että koirasi voi purra sinua toimenpiteen aikana. Ole varovainen! Kun annat koirallesi tällä tavoin herkkuja, se rentoutuu ja oppii, ettei kokemus ole kauhea ja että pieni yhteistyö on sen etu. Riippuen siitä, kuinka haastavia nämä ensimmäiset vaiheet ovat, voit vapaasti toistaa vaiheita herkkujen – tai jopa tavallisen koiranruoan – avulla, jotta koirasi oppii ottamaan tabletin hankaluuksitta.

  5. Kun koirasi on oppinut "avaa leuka ja saat herkkua" -menetelmän, on aika vaihtaa tabletti herkun tilalle. Jos mahdollista, aseta tabletti kielen takaosaan, mieluiten kielen tyvelle.

  6. Anna aina paljon sanallista kiitosta ja herkkupaloja, kun koirasi on ottanut lääkityksen onnistuneesti.

Koska tämä tekniikka vaatii hieman enemmän taitoa, voit pyytää eläinlääkäriäsi näyttämään mallia, ennen kuin yrität itse. Kun olet onnistuneesti laittanut tabletin koiran suuhun, tee parhaasi pitääksesi koiran suu suljettuna asettamalla hallitseva kätesi nopeasti takaisin alaleuan päälle saadaksesi koirasi lempeästi hallintaan. Puhaltaminen koiran nenään ja sen kurkun pehmeä silittäminen kannustavat nielemiseen. Useimmat koirat nuolevat nenäänsä sen jälkeen, kun ovat nielleet tabletin. Jos et ole varma koirasi käytöksestä, pidä sitä hetken aikaa silmällä, jotta näet, sylkevätkö ne ulos mitään.

Muut lääkemuodot

Jos et vieläkään saa koiraasi ottamaan tablettiaan, voi olla tarpeen käyttää muita lääkemuotoja. Eläinlääkäri voi esimerkiksi määrätä nestemäisiä lääkkeitä. Nestemäiset lääkkeet voidaan antaa ruiskulla (tai lääkkeen mukana tulevalla pipetillä) koiran suun takaosaan työntämällä ruiskun kärki lähelle takahampaiden kumpaakin puolta. Poskipussi on toinen hyvä paikka, johon nestemäisiä lääkkeitä voidaan annostella. Merckin eläinlääkärin käsikirjassa kerrotaan, että koiran pään pitäminen osittain ylöspäin voi auttaa estämään roiskeita - tämä on erityisen tärkeä vinkki, kun opit, miten koira saadaan ottamaan pilleri.

Jos sinulla on vaikeuksia lääkkeiden antamisessa, on tärkeää keskustella siitä avoimesti eläinlääkärisi kanssa, jotta hän voi auttaa koirasi hoitosuunnitelman mukauttamisessa mahdollisemman rennoksi ja turvalliseksi. Vaikka eläinlääkäri ei voisikaan määrätä erilaista lääkemuotoa, hänellä voi olla antaa sinulle hyviä vinkkejä ja neuvoja.

Jos olet aiemmin kamppaillut koirasi lääkkeiden kanssa, nämä ohjeet voivat auttaa sinua ymmärtämään, miten antaa tabletit koirallesi.

Tietoja kirjoittajasta

Tri Laci Schaible

Tri Laci Schaible

Laci Schaible (DVM, MSL, CVJ) on pieneläinlääkäri ja eläinlääketieteellisten artikkeleiden kirjoittaja. Hän on voittanut lukuisia palkintoja sitoutumisestaan lemmikkieläinten omistajien koulutukseen, ja häntä pidetään johtavana eläinlääketieteellisen etälääketieteen asiantuntijana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet