Mitä minun pitäisi tehdä ylipainoisen koirani kanssa?

Juuri niin kuin sinä ja minä, koirallekin saattaa kertyä epätoivottuja kiloja. Valitettavasti ylipaino vaikuttaa myös koiran terveyteen ja odotettuun elinikään. Ylipaino altistaa koiraa sairauksille, kuten sokeritaudille, keuhko- ja sydänongelmille, ihosairauksille ja niveltulehduksille. Koirasi pitäminen ihannepainoisena ja hyvässä kunnossa on tärkeä osa sen koko terveyttä.

Mitä pitää varoa

Koska koiria on niin monen kokoisia ja näköisiä, voi olla vaikeaa määritellä onko omasi ylipainoinen. Kun silität sen kylkeä, sinun tulisi pystyä tuntemaan sen kylkiluut, mutta niiden ei tulisi olla näkyvissä. Kun se jännittää ruumistaan (esimerkiksi hypätessä) kylkiluiden tulisi näkyä. Ja kun katsot koiraasi ylhäältä, sillä tulisi olla selkeästi erottuva vyötärö sen lantion etupuolella. Jotkut vahvat, lihaksikkaammat lajit voivat kätkeä ylipainoa melko helposti. Eläinlääkärisi osaa tehdä tarkan arvion koirasi painosta ja fyysisestä kunnosta ja määritellä jos se on ylipainoinen ja mistä syystä.

Miksi koira on ylipainoinen?

Useimmat koirat ovat ylipainoisia liian ruokkimisen takia ja on todella helppoa ymmärtää miksi. Niitä koulutetaan ruokapalkkioiden avulla ja opimme nopeasti miten iloiseksi koirat tulevat kun he saavat ruokapalkkioita. Valitettavasti koirasi vain täytyy oppia elämään vähemmällä jos se aikoo pysyä kunnossa.

Vinkkejä

YEläinlääkäriasemallasi saat tietoa ja apua terveellisen ruokavalion määrittämisessä ylipainoiselle koiralle mutta näiden neuvojen pitäisi myös tuottaa hyviä tuloksia:

  • Jos täytät koirasi kulhon joka kerta kun se on tyhjä tai ruokit sitä useammin kuin kahdesti päivässä, sinun pitäisi vähentää ruuan määrää. Käytä hyväksi annosteluun ruokapussien ruokkimisohjeita .
  • Koirasi epäilemättä rakastaa ruokapöytäsi antimia, mutta tämä ei ole koiran kannalta terveellinen tapa saada tarvittavat kalorit. Ruokkiminen pöydästä voi johtaa myös kohtuuttomaan kerjäämiseen.
  • Käytä herkkupaloja kohtuudella. Ne on tehty erittäin maukkaiksi ja se tarkoittaa ylimääräisiä kaloreita. Jos annat liikaa, joudut pian taistelemaan ylläpitääksesi kontrollin annosten suhteen.
  • Koirat tapaavat tietää mistä seuraava herkkupala on tulossa. Mikäli on tarpeen, pyydä etteivät naapurisi tai perheenjäsenesi jakelisi herkkuja koirallesi.
  • Varmista, että koirasi tekee muutaman kunnon lenkin joka päivä, tämä auttaa pitämään sen aineenvaihdunnan vilkkaana ja ruokahalun vähäisenä.
  • Koirasi saattaa tarvita erityistä painonhallintaruokaa. Vaikka se söisikin mieluummin vanhaa ruokaansa, älä anna periksi. Muista, että koira pärjää useita päiviä ilman ruokaa. Kun sille tulee nälkä, se lopulta suostuu syömään uutta ruokaa.

Eläinlääkärit ja ravintoneuvojat ovat asiantuntijoita lemmikin ravitsemisessa ja sinun pitäisi konsultoida heitä ennen kuin teet muutoksia koirasi ruokavalioon. He myös vahvistavat onko koirasi ylipainoinen ja suosittelevat sopivia toimintatapoja niin että koirasi pysyy varmasti terveenä ja tyytyväisenä.