Mitä minun pitäisi tehdä ylipainoiselle koiralleni?

$authorText
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Aivan kuten ihmisetkin, koiratkin voivat lihoa helposti. Valitettavasti ylipainoisten koirien elinikä lyhenee ja ne elävät onnettomammin. Ne ovat myös alttiimpia useille sairauksille, kuten diabetekselle, ihosairauksille ja niveltulehdukselle. Koiran pitäminen hoikkana ja hyväkuntoisena on siis tärkeä osa sen yleisen fyysisen terveyden kannalta, kuten myös leikkiminen, kävelylenkit ja yhteiset hetket.

Kysy eläinlääkäriltäsi neuvoa koirasi painosta. Ylipaino on nykyään todella yleistä, ja eläinlääkäri auttaa sinua mielellään saamaan ylipainoisen koirasi takaisin terveen tielle.

Ylipainoiset koirat – mihin kiinnittää huomiota

Koska koirien koko ja ruumiinmuoto vaihtelevat niin paljon, voi olla vaikeaa määritellä, ovatko ne ylipainoisia. Kun silität niitä, niiden kylkiluiden, lapaluiden ja lonkkaluiden pitäisi olla melko helposti tunnettavissa. Kun ne ojentavat vartaloaan, esimerkiksi hyppiessään, kylkiluiden tulisi näkyä. Kun katsot koiraa ylhäältä päin, sillä pitäisi olla erottuva vyötärö lantion edessä.

Joidenkin leveämpien ja lihaksikkaampien rotujen ylipaino voi olla vaikeammin nähtävissä. Eläinlääkäri voi arvioida koirasi painon ja fyysisen kunnon sekä määrittää, onko lemmikkisi ylipainoinen ja mistä syystä.

Useimmat koirat ovat ylipainoisia liiallisen ruokinnan vuoksi, ja on helppo ymmärtää, miksi. Kuinka iloiseksi tietyt herkut tekevätkään koirasi, ja niitä koulutetaan usein ruoan avulla.

Keskustele eläinlääkärisi kanssa painonhallintaan sopivasta ravinnosta

Pelkästään ruoan vähentäminen voi olla vaarallista, sillä saatat antaa koirallesi liian vähän tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja tai proteiineja. Koirasi voi myös tuntea nälkää ja se saattaa alkaa kerjätä ruokaa. Eläinlääkäri voi suositella koirallesi täyteläisempää ja vähäkalorista, tasapanoista ruokaa, jolla varmistetaan tehokas painonpudotus. Jotkin painoa pudottavat ruokavaliot sisältävät jopa erityisiä ainesosia, jotka muuttavat koiran aineenvaihduntaa rasvaa varastoivasta rasvaa polttavaksi.

Vinkkejä koiran painonhallintaan 

Eläinlääkärisi auttaa sinua laatimaan terveellisen ruokintaohjelman ylipainoiselle koirallesi. Nämä vinkit voivat myös auttaa:

 • Muista, että ruokapakkausten ruokintaohjeet vastaavat koiran ihannepainoa, mutta se ei välttämättä ole koirasi nykyinen paino! Kysy eläinlääkäriltäsi, jos et ole varma, onko koirasi ihannepainossa.
 • Koiran päivittäisen ruoka-annoksen jakaminen kolmeen tai neljään ateriaan voi auttaa koiraa tuntemaan olonsa kylläisemmäksi koko päivän ajan. Muista, että pennut tarvitsevat aluksi neljä ateriaa päivässä riippumatta siitä, ovatko ne ihannepainoisia vai eivät.
 • Koirasi rakastaa epäilemättä ruokapöytäsi herkkuja, mutta ne voivat nopeasti lisätä liikakaloreita ja painonnousua. Herkkupalojen antaminen ruokapöydästä voi myös johtaa liialliseen kerjäämiseen.
 • Varovasti herkkujen kanssa. Useimmat herkut on suunniteltu erityisen maukkaiksi, mutta ne sisältävät myös ylimääräisiä kaloreita. Muista, että myös herkkujen sisältämät kalorit tulee laskea koiran päivittäiseen kalorimäärään, ja niiden osuus saisi olla enintään 10 % päivittäisestä kokonaiskalorimäärästä.
 • Koirilla on tapana tunnistaa herkkujen antajat! Pyydä siis naapureita ja perheenjäseniä olemaan antamatta herkkuja.
 • Tarjoa koirallesi vähintään kaksi kunnon kävelylenkkiä päivässä. Tämä auttaa pitämään niiden aineenvaihdunnan vilkkaana ja ruokahalun kurissa.
 • Koirasi saattaa tarvita erityistä painonhallintaan tarkoitettua ruokaa. Vaikka koira pitäisikin enemmän vanhasta ruoasta, ole kärsivällinen, sillä se kyllä tottuu pian uuteen ruokaan. Varmista, että koirallasi on aina runsaasti raikasta vettä saatavilla.

Eläinlääkäri on lemmikkieläinten ravitsemuksen asiantuntija, joten kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi ennen kuin teet koiran ruokintasuunnitelmaan muutoksia. Pyydä seuraavalla käyntikerralla ilmaista painotarkastusta varmistaaksesi, onko koirasi ylipainoinen. Jos näin on, eläinlääkäri suosittelee sinulle parhaita ratkaisuja koirasi pitämiseksi terveenä ja onnellisena.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »