Miten koirasi voi olla avuksi painonpudotuksessasi

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ylipaino tai lihavuus on nykyään suuri ongelma niin ihmisille kuin eläimillekin. Noin 40 prosenttia eurooppalaisista kissoista ja koirista on ylipainoisia tai lihavia. Kiireisen elämän myötä painomme nousee helposti vähitellen. Painonpudotukseen tai painon ylläpitoon tarkoitetut elintarvikkeet voivat auttaa koiran painon pudottamisessa, mutta liikunta on sen lisäksi todella tärkeää teille molemmille.

Onko sinulla henkilökohtainen laihtumistavoite? Jos näin on, olet luultavasti kuullut, että paras tapa pitää kiinni tavoitteistasi on löytää painonpudotuksessa sinua tukeva kumppani. Koirasi voi olla täydellinen kumppani kuntoiluun, varsinkin jos silläkin on tarvetta pudottaa hieman painoa. Mietitkö, miltä terveen koiran pitäisi ylipäätään näyttää? Lue tästä, mitä sinun tarvitsee tietää koiran kanssa kuntoilusta.

Merkkejä siitä, että koirasi on ylipainoinen

Jos olet huomannut koirasi olleen viime aikoina vähemmän aktiivinen, se voi olla merkki sen ylipainosta tai energian puutteesta. Muita merkkejä koiran ylipainosta ovat hengenahdistus, hihnan tai kaulapannan löysäämisen tarve ja se, ettei koiran kylkiluiden takana ole enää näkyvissä selvää "vyötäröä". Sinun tulisi kuitenkin aina keskustella eläinlääkärisi kanssa siitä, mikä on terveellinen paino koirallesi. Älä luota internetin tai ystäväsi neuvoihin siitä, pitäisikö lemmikkisi laihduttaa.

Koiran ylipainoon voi olla monia syitä. PDSA toteaa, että joihinkin terveysongelmiin, kuten sydänsairauksiin, voi liittyä varovaisuutta liikunnan suhteen. Tämä huomioon ottaen sinun on aina puhuttava eläinlääkärin kanssa ennen kuin ryhdyt laatimaan laihdutussuunnitelmaa. Sairaan eläimen vääränlainen ruokinta voi olla vaarallista, ja mitä nopeammin terveysongelmat diagnosoidaan, sitä parempi. Syistä riippumatta eläinlääkäri on aina paras henkilö määrittelemään sopivimmat toimintatavat.

Jos koirasi on vielä terveen painon rajoissa tai vasta alkanut lihoa, on paras aika toimia heti! Kun koirasta tulee ylipainoinen tai lihava, jotkin ylipainoon liittyvät terveysongelmat voivat olla peruuttamattomia, ja painonnousun ehkäiseminen on aina helpompaa kuin laihduttaminen jälkikäteen.

PDSA:n arvion mukaan lähes puolet brittiläisistä koirista on ylipainoisia, mikä aiheuttaa niille riskin sairastua seuraavanlaisiin terveysongelmiin:

 • Nivelongelmat.
 • Hengitysongelmat. 
 • Iho-ongelmat. 
 • Munuaissairaudet.
 • Sydänsairaudet.
 • Diabetes.
 • Lyhentynyt elinajanodote.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että säännöllisen kunto-ohjelman luominen voi auttaa nelijalkaista ystävääsi elämään pidempään ja onnellisemmin. Pari kiloa ylipainoa ei ehkä tunnu sinusta paljolta, mutta pienemmille koirille se voi olla sama kuin 10 kiloa sinulle. Koiran painoa ei kannata miettiä kilogrammoina, vaan pikemminkin sen kehon kunnon pisteinä. Tämä on tarkempi tapa selvittää, onko koirasi ylipainoinen, ja siinä otetaan huomioon myös rotutyyppien väliset erot. Pyydä eläinlääkäriäsi tai hoitajaa näyttämään, miten koirasi kehon kunto arvioidaan.

Vaikka koirasi ei näyttäisikään ylipainoiselta ja vaikuttaisi olevan edelleen melko aktiivinen, on hyvä varmistaa sen painon terveellisyys ennen kuin aloitatte yhteisen liikuntarutiinin. Voitte myös tarkistaa eläinlääkärisi kanssa koirallesi antamasi ruoan tyypin, määrän ja ruokkimistiheyden.

Ota koirasi mukaan painonpudotusohjelmaasi

Koiran ottaminen mukaan painonpudotusohjelmaan voi auttaa lisäämään motivaatiotasi omien terveystavoitteidesi saavuttamiseksi. Koiraystävällisen liikuntarutiinin laatimiseen vaadittava lisävaiva saattaa kannustaa sinua suunnittelemaan treenin etukäteen, kun sinun on keksittävä paikkoja ja aktiviteetteja, joihin voit mennä koirasi kanssa yhdessä. Kun liikunta on aikataulutettua, siitä voi tulla kiinteämpi osa elämääsi ja sinun on todennäköisemmin helpompi noudattaa rutiinia. Ajan myötä koirasi oppii liikuntarutiinisi ja vinkkaa sinulle, kun on aika lähteä polttamaan kaloreita.

Koiran kanssa liikkumisen hyödyt

Net Doctor ja muut terveys- ja kuntoasiantuntijat korostavat treenikaverin tärkeyttä motivaation ylläpitämiseksi, mutta tämän kaverin ei tarvitse olla ihminen! Koiran kanssa vietetyllä ajalla on kokonaisvaltaisia hyötyjä, paljon muitakin kuin vain painonpudotukseen liittyvät edut. Patient.infon mukaan koirilla on niin hyvä vaikutus meihin, että ne toimivat terapia- ja palveluseläiminä ihmisille, joilla on monenlaisia fyysisiä ja emotionaalisia terveystarpeita, kuten ahdistusta, traumaperäistä stressihäiriötä (PTSD) ja leikkauksen jälkeistä kuntoutusta. Olipa koirasi palveluskoira tai vain lemmikki, se on elinikäinen kumppanisi. Kun panostat laihduttamiseen ja parempaan syömiseen, voit olla energisempi ja terveempi lemmikkieläimen omistaja, ja tämä voi olla valtava henkilökohtainen motivaattori sinulle.

Chihuahua kävelee radalla omistajansa kanssa

Juokseminen ja liikkuminen on vain yksi leikin muoto koirallesi, ja kun lisäät tätä leikkiaikaa, sekä sinä että lemmikkisi poltatte kaloreita. Leikkiajan lisäämisellä on toinenkin etu: stressitasojen aleneminen. Stressi vapauttaa kortisolihormonia, joka on yhteydessä vatsarasvan lisääntymiseen, toteaa University College London. Stressin vähentäminen voi auttaa sinua ehkäisemään painonnousua, ennen kuin painosi on edes alkanut nousta.

Lisää rutiineihisi ylimääräinen päivittäinen kävelylenkki, tee takapihallesi esterata tai liity lähiseutusi lemmikkieläinten leikkiryhmään. Minkä tahansa liikuntamuodon valitsetkaan, yhdessä vietetty leikkiaika johtaa sekä sinun että koirasi parempaan yleisterveyteen.

Pidä huolta

Keskustele aina eläinlääkärin kanssa, ennen kuin aloitat uuden liikuntaohjelman koirasi kanssa. Jos koirasi on huonokuntoinen tai erittäin ylipainoinen, saattaa olla, että sinun on lisättävä sen aktiivisuutta hyvin vähitellen. Muista, että vaikka koirat rakastavat juoksemista, ne eivät välttämättä nauti kilometrikaupalla juoksemisesta. Koirille on todella tärkeää välillä pysähtyä, haistella ja tutkia. Lenkit ilman hihnaa tarjoavat luonnollista liikuntaa ja ovat koirille paljon mielenkiintoisempia. Kävely on myös hyvä tapa polttaa kaloreita.

Keskustele eläinlääkärisi kanssa ruokailutottumusten parantamisesta ja terveellisistä välipaloista, joita voitte nauttia yhdessä koirasi kanssa. Sinun ja koirasi tulisi myös lisätä veden saantia ja pysyä nesteytettynä, erityisesti lämpimällä säällä. Jos stressi tai tylsyys saa sinut napostelemaan, anna koirallesi purulelu, ennen kuin menet jääkaapille, ja kokeile juosta lemmikkisi kanssa tunnin ajan naposteluhimosi unohtamiseksi.

Sitoutuminen laihduttamiseen ja syömään paremmin (ja koiran saaminen tekemään samoin) voi aluksi olla vaikeaa, mutta lemmikkisi ottaminen mukaan painonpudotukseen tekee hommasta paljon hauskempaa ja tarkoituksenmukaisempaa. Kun nautit kävely- ja juoksulenkeistä sekä muista aktiviteeteistä lemmikkisi kanssa, huomaat pian tuloksia kummankin kunnossa!

Contributor Bio

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

 

Chrissie Klinger on lemmikkieläinten omistaja, joka nauttii kodin jakamisesta karvalastensa, kahden lapsensa ja miehensä kanssa. Chrissie viettää mielellään aikaa perheenjäsentensä kanssa, kun hän ei opeta, kirjoita tai bloggaa. Hän pyrkii kirjoittamaan artikkeleita, jotka auttavat lemmikinomistajia elämään aktiivisempaa ja mielekkäämpää elämää lemmikkiensä kanssa.

 

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • Miksi koirani laihtuu?

  A Wizsla is captured mid-air as it leaps to catch a yellow tennis ball. The dog is clearly active and of healthy weight Tutustu koirasi painonpudotuksen yleisiin syihin ja siihen, milloin kannattaa hakea apua. Lue lisää Hill's Petiltä koirien terveydestä ja tutustu asiantuntijoiden neuvoihin.
 • Miten saada koiran paino nousemaan

  black schnauzer purple collar Terve paino on avainasemassa, jotta lemmikkisi voi elää pitkän ja terveen elämän. Selvitä, miten voit auttaa koiraasi saavuttamaan terveellisemmän painon Hill's Petin neuvojen avulla.
 • Miksi labradorit ovat aina nälkäisiä? Tutkimus kylläisyydestä

  A yellow labrador with a white face sits at its owners side by the dinner table, waiting for food and enjoying the attention of a hand on its head Tutustu labradorinnoutajasi kyltymättömän ruokahalun taustalla olevaan tutkimukseen ja siihen, mistä se voi johtua. Lue lisää lemmikkisi ravitsemustarpeista Hill's Petiltä.
 • Kuinka punnita koirasi kotona

  A Wizsla of healthy weight is captured catching a yellow tennis ball during an outdoors exercise session on the grass. Selvitä parhaat menetelmät koiran punnitsemiseen kotona ilman erikoisvälineitä. Hill's Petiltä löydät lisää vinkkejä koirasi terveyden ylläpitämiseksi.

Aiheeseen liittyvät tuotteet