Koirien pyoderma: Mitä sinun pitää tietää

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Häiritseekö koirasi raapiminen niin sitä kuin sinuakin? Näyttääkö iho hilseilevältä tai punoittavalta? Onko lemmikilläsi ihottumaa, näppylöitä tai haiseeko sen iho? Sillä voi olla pyoderma, yleinen ihosairaus, joka koskettaa kaikenrotuisia, -kokoisia ja -ikäisiä koiria. Jos olet huolissasi siitä, miten pyoderma saattaa vaikuttaa koirasi ihoon, lue lisää sen yleisimmistä syistä ja hoidoista.

Mitä tarkoittaa koirien pyoderma?

Pyoderma on bakteeritulehdus, joka voi olla pinnallinen tai ihonalainen ja joka vaikuttaa karvatuppiin ja niitä ympäröivään ihoon. "Pyo" tarkoittaa märkivää ja "derma" ihoa. Mahdollisia perussyitä koirien pyodermalle ovat:

 • Vieras kappale, kuten ruohonsiemen, pääsee ihon alle.
 • Vamma tai puremahaava.
 • Yliherkkyys kirpuille, ruoalle tai ympäristötekijöille, kuten siitepölylle tai pölypunkeille (atooppinen ihottuma). Tietyt rodut, kuten bulldoggit, bokserit ja labradorit, ovat alttiimpia atooppiselle ihottumalle kuin toiset.
 • Punkit.
 • Hormonaalinen häiriö, kuten Cushingin oireyhtymä tai kilpirauhasen vajaatoiminta.
 • Autoimmuunisairaus.
 • Immuunijärjestelmää heikentävät lääkkeet, kuten steroidit tai kemoterapia.

Joillakin roduilla on ongelmia ihon poimujen kanssa, kuten shar pei ja lyhytkuonoiset rodut, joiden kasvoissa on ihopoimuja. Kun karvainen iho menee poimuille, ilma ei pääse sisään, ja poimut kostuvat ja tulehtuvat. Tämä mahdollistaa sopivan alustan bakteereille, jotka aiheuttavat pyoderman kaltaisia ongelmia. Näitä pyoderma-tapauksia voi olla vaikea havaita, koska ne ovat piilossa poimuissa.

Koira raapii itseään ulkona istuessaan.

Millaisia ovat koirien pyoderman oireet?

Pyoderma voi esiintyä eri tavoin, riippuen sen syystä. Se voi rajoittua yhteen alueeseen, tai se voi peittää koiran koko ihon. Vaiva esiintyy todennäköisemmin tietyillä kehon alueita, kuten ihon poimuissa, leuoissa, huulissa, häpyhuulten poimuissa ja varpaiden välisessä ihossa. Joskus pyoderma on erittäin kutiava; toisinaan se ei tunnu aiheuttavan koiralle lainkaan kutinaa. Pyoderman merkkejä, joihin on syytä kiinnittää huomiota:

 • Punaiset kyhmyt.
 • Märkärakkulat.
 • Ihon hilseily.
 • Karvanlähtö.
 • Ihon värjäytyminen.
 • Liiallinen ihon kuoriutuminen.
 • Punoitus.

Pennut voivat sairastua erityiseen pyodermaan, jota kutsutaan pentujen pyodermaksi. Tämä esiintyy yleensä vähemmän karvaisilla alueilla, kuten kainaloissa, nivusissa ja vatsassa. Nämä punaiset kyhmyt voivat kuoriutua ja hilseillä. Pennun pyoderma voi aiheuttaa kutinaa, mutta pennut, joilla on pentujen pyoderma, ovat yleensä muuten hyväkuntoisia.

Miten koirien pyodermaa hoidetaan?

Pyoderman aiheuttavat yleensä stafylokokkibakteerit (Staphylococcus). Ellei koirasi kärsi lääkkeille vastustuskykyisestä lajista, stafylokokki-infektiot paranevat yleensä helposti.

Jos eläinlääkäri epäilee pyodermaa, asia varmistetaan ensin useilla testeillä. Ihosta voidaan ottaa erilaisia näytteitä, kuten pyyhkäisynäytteitä ja kaavintoja, ja mahdollisesti jopa koepaloja. Näytteistä tutkitaan mikroskoopilla bakteereja ja muita organismeja, kuten punkkeja, ja näytteet saatetaan myös lähettää erikoislaboratorioon, jotta voidaan määrittää tehokkaimmat mahdolliset antibiootit vaivan hoitamiseksi. Eläinlääkäri voi myös määrätä sieniviljelyn tai mustavalotestin rihmasienen poissulkemiseksi.

Kun pyoderma on diagnosoitu, sen aiheuttama bakteeri-infektio hoidetaan. Koirien pyodermaa hoidetaan suoraan mikrobilääkehoidolla – joko suun kautta otettavilla antibiooteilla tai paikallisesti antibakteerisella lääkevoiteella, shampoolla tai suihkeella, jota levitetään sairastuneelle alueelle. Antibioottien käyttö on pidettävä mahdollisimman vähäisenä, joten noudata tarkasti eläinlääkärin antamia ohjeita.

Sinun on myös eläinlääkärisi kanssa selvitettävä tulehduksen perimmäinen syy ja tarvittaessa puuttua siihen. Syyn selvittämiseen voidaan tarvita erilaisia testejä, ja eläinlääkäri voikin haluta koiraltasi veri-, iho- tai virtsanäytteitä. Eläinlääkäri saattaa myös haluta tehdä ruokakokeilun, jotta voidaan sulkea pois ruoka-aineyliherkkyydet.

Onko ravitsemuksella merkitystä?

Kultainen noutaja syö kulhostaan makuulla ollessaan

Ravitsemuksella ja koiran ruoalla on suuri merkitys ihon terveyteen. Esimerkiksi ravinnon proteiineista peräisin olevat aminohapot ovat ihosolujen ja hiusten rakennusaineita, kun taas rasvahapot ovat avainasemassa turkin laadun ylläpitämisessä ja ihon kautta tapahtuvan nestehukan vähentämisessä.

Jotkut koirat voivat olla herkkiä tietyille ruoan ainesosille, usein proteiineille, kuten naudan- tai kananlihalle, mikä voi johtaa sekundaariseen pyodermaan. Jos eläinlääkäri epäilee syyksi ruoka-aineyliherkkyyttä, ihotulehdus on ensin hoidettava alta pois. Sen jälkeen eläinlääkäri saattaa suositella koiran ruokkimista erikoisruokavaliolla, jotta nähdään, korjaantuuko iho-ongelma. Nämä poissulkevia kokeita, joten on erittäin tärkeää, ettet anna koirallesi mitään muuta kuin erikoisruokaa tänä aikana. Ihosairauksien kohdalla kokeilu saattaa kestää 8–10 viikkoa, joten varaudu pitkiinkin aikoihin ja varmista, että koko perhe on mukana.

Jos koirallasi ei ole ruoka-aineyliherkkyyttä, mutta pyoderma on seurausta muista terveysongelmista, kuten hormonaalisesta häiriöstä, voi silti olla hyvä syöttää koirallesi ruokaa, joka on suunniteltu erityisesti herkkäihoisille koirille. On tärkeää keskustella eläinlääkärin kanssa ihanteellisesta ruokavaliosta, jotta koirasi saa parasta mahdollista ravintoa. Hyvä ravitsemus ja ihon toimintaa tukevien elintarvikkeiden tarjoaminen voi nopeuttaa toipumista ja vähentää hoitokustannuksia.

Pyoderma on tuskallinen vaiva, mutta oikean tiedon ja hoidon avulla se voidaan hoitaa. Jos koirallesi kehittyy pyoderma useammin kuin kerran, on tärkeää ymmärtää, että kyseessä on taustalla oleva ongelma, joka on ratkaistava. Jos huomaat merkkejä tästä tulehduksesta, ota yhteyttä eläinlääkäriisi, joka auttaa sinua koirasi hoidossa.

Tietoja kirjoittajasta

Tri Sarah Wooten

Tri Sarah Wooten

Tohtori Sarah Wooten valmistui UC Davisin eläinlääketieteellisestä koulusta vuonna 2002. American Society of Veterinary Journalists -yhdistyksen jäsen tohtori Wooten jakaa ammatillisen aikansa pieneläinklinikalla Greeleyssä, Coloradossa, puhumalla julkisesti työhönsä liittyvistä asioista, johtajuudesta ja asiakasviestinnästä sekä kirjoittamalla. Hän nauttii telttailusta perheensä kanssa, hiihtämisestä, laitesukelluksesta ja osallistumisesta triathloniin.

 

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet