Venytteleekö koirasi paljon? Syitä siihen ja milloin huolestua

min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Suurimmaksi osaksi venyttely on täysin normaalia ja suurelta osin hyödyllistä toimintaa koirille. On useita syitä siihen, miksi ne saattavat venytellä päivittäin monia kertoja. Joissakin tapauksissa venyttely voi kuitenkin olla merkki ongelmista, ja harvinaisissa tapauksissa se voi olla merkki mahdollisesta hengenvaarallisesta sairaudesta. On siis tärkeää tietää, milloin se on normaalia, milloin sitä kannattaa tarkkailla ja milloin kyseessä on hätätilanne.

Miksi koirat venyttelevät?

Lähes kaikilla eläimillä, myös ihmisillä, on tarve venytellä lihaksia silloin tällöin. Se tuntuu hyvältä, ja usein se on lähes refleksinomaista haukotellessamme. Koirat käyttäytyvät samoin. Tässä on tärkeimpiä syitä siihen, miksi koirat venyttelevät:

  • Makuulla olon jälkeen. Useimmat koirat venyttelevät nukkumisen tai makuulla olon jälkeen. Tämä on normaali tapa rentouttaa lihaksia ja päästä taas liikkeelle. Ne saattavat tehdä sitä myös ennen nukkumaanmenoa.

  • Leikkiin kutsuminen. Tämä on koirille tunnusomainen liike, joka näyttää venytykseltä. Se on tapa, jolla koirat viestittävät toisilleen, että ne haluaisivat leikkiä. Leikkiin kutsumisessa ne nostavat takapäänsä ilmaan, jolloin etupää painuu maahan ja etujalat ojentuvat eteen. Jos toinen koira vastaa samalla tavalla, leikki voi alkaa!

     

  • Tylsistyminen. Kun koirat ovat kyllästyneitä tai alivirittyneitä, venyttely voi olla eräänlaista sijaistoimintaa. Tällaiseen venyttelyyn voi liittyä huomionhakuista käyttäytymistä, kuten omistajan puskemista tai pään asettamista omistajan syliin. Tällöin on aika järjestää niille puuhaa. Vaikka et voisikaan viedä niitä kävelylle, yritä leikkiä niiden kanssa kotona tai pihalla tai järjestää niille harjoitusta. Mikä tahansa henkinen tai fyysinen stimulaatio on hyväksi.

  • Lihas- tai nivelkipu. Aivan kuten mekin, koirasi on saattanut venäyttää lihaksen tai tuntee itsensä jäykäksi, jolloin se venyttelee kyseistä aluetta yrittäessään rentoutua ja lievittää kipua. Jos huomaat, että tietty alue tai raaja venyy tavallista enemmän tai koirasi näyttää ontuvan liikkuessaan, se voi olla merkki niveltulehduksesta tai nivelkivuista, jolloin eläinlääkärillä käynti olisi paikallaan.

  • Vatsakipu. Tässä tapauksessa venyttelystä saattaa tulla todella tärkeää. Koirat, joilla on vatsakipuja, pyrkivät venyttelemään tavalla, joka muistuttaa leikkiin kutsumisen elettä – takapää ylös ja etupää alas lattiaan. Suurin ero on se, että ne tekevät tätä silloin, kun muita koiria ei ole paikalla, ja usein ne pysyvät tässä asennossa tavallista pidempään. Ne saattavat myös valittaa kivusta tai arastella silitystä tai kosketusta. Myös selän venyttely ja käyristäminen voi olla merkki vatsakivusta.

Vatsakipu on erittäin tärkeä venyttelyn syy, jota on syytä pitää silmällä, sillä se voi olla merkki akuutista haimatulehduksesta. Kyseessä on mahdollisesti kuolemaan johtava haimatulehdus, joka on erittäin kivulias. Koirien haimatulehdus johtuu usein rasvaisesta ateriasta tai siitä, että ne ovat syöneet jotain sopimatonta, mutta se ei aina johdu ilmeisistä syistä. Jotkin koirarodut, kuten cockerspanieli ja snautseri, ovat muita rotuja alttiimpia haimatulehdukselle.

Tämä on todellinen hätätapaus, joten jos epäilet koirasi liiallisen venyttelyn syyksi vatsakipua, hakeudu eläinlääkärin hoitoon niin pian kuin mahdollista. Jokainen minuutti on tärkeä haimatulehduksen suhteen.

Tunnista, mikä on normaalia

On erittäin tärkeää tietää, mikä on koirallesi normaalia käytöstä. Mitä tarkkaavaisemmin seuraat niiden päivittäistä käyttäytymistä, rutiineja ja personallisuutta, sitä nopeammin huomaat oudot merkit ja pystyt toimimaan nopeasti. Älä koskaan epäröi kääntyä eläinlääkärisi puoleen missä tahansa huolenaiheissa. On aina parempi katsoa kuin katua!

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA