Ruohon siementen vaarat koiran turkissa

min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

On aina ilo katsella koiran juoksentelevan pelloilla ja niityillä täynnä kevään iloja, mutta sisällä vaanii vaara. Ruohon siemenet ovat tikan muotoisia, ja niistä törröttää useita teräviä pieniä lehtiä. Tämä muoto on uskomattoman tehokas ajamaan siemeniä vain yhteen suuntaan. Jos pidät ruohonsiementä kädessäsi ja liikutat sitä sormiesi läpi, huomaat, kuinka mahdotonta on liikuttaa sitä ”väärään” suuntaan. Tämä on ihan hyvä asia, kun ruohon siemeniä istutetaan maaperään tai aluskasvillisuuteen, mutta se voi olla painajainen koirillemme.

Kun koirat juoksevat ruohon läpi, siemenet jäävät hyvin helposti kiinni niiden turkkiin ja alkavat sitten teräväkärkisen rakenteensa ansiosta tunkeutua syvemmälle. Kaksi yleisintä paikkaa, joissa ruohon siemenet aiheuttavat ongelmia, ovat korvat ja jalat. Koirat, joilla on roikkuvat, karvaiset korvat, kuten spanielit, ja koirat, joilla on keskipitkä tai pitkä turkki jaloissaan ja tassuissaan, ovat kaikkein altteimpia.

Kun ruohonsiemen jää koiran korvakäytävään, se alkaa hyvin nopeasti liikkua syvemmälle. Tämä on uskomattoman epämiellyttävää, ja koirasi osoittaa yleensä hyvin selviä merkkejä tästä päätä ravistelemalla ja korvaa raapimalla. Jos havaitset tämän pian kävelyn jälkeen, tarkista aina sen korvat tai mene eläinlääkäriin mahdollisimman pian. Jos ruohon siemenet jätetään korvaan, ne pääsevät lopulta suoraan tärykalvon läpi ja aiheuttavat paljon vahinkoa.

Ruohon siemenet ovat niin yksisuuntaisia, että ne voivat jopa rikkoa ihon ja alkaa siirtyä syvemmälle kehoon. Varpaiden väliin jääminen on yleinen skenaario. Siemenet puhkaisevat ihon ja alkavat tunkeutua sisään. Voit kuvitella, kuinka epämukavaa tämä on koirallesi. Koira nuolee paljon aluetta, johon siemen on tunkeutunut. Tassu turpoaa, ärtyy ja usein tulehtuu, ja koira voi alkaa ontua.

Monissa tapauksissa siihen mennessä, kun koirasi pääsee eläinlääkäriin, siemen on tunkeutunut kokonaan ja voi olla mennyt pitkällekin.

Ruohon siementen poistaminen koiran turkista

Eläinlääkäri voi usein poistaa korvakäytävään juuttuneet siemenet ilman, että koiraa tarvitsee rauhoittaa. Käytämme otoskooppia, joka on ontto, suurentava taskulamppu, jota käytetään korvien tutkimiseen, ja pitkiä pihtejä siemenen ottamiseen ja irrottamiseen. Koirasi on erittäin helpottunut, kun se ponnahtaa ulos! Jos ne ovat olleet korvassa jo jonkin aikaa tai jos korva on hyvin kivulias ja tulehtunut, rauhoitus tai nukutus voi olla tarpeen.

Kun on kyse tassuihin tai muihin kehon alueisiin tunkeutumisesta, on tärkeää, että koira rauhoitetaan tai nukutetaan kokonaan ja että kivunlievitys on hyvä. Ruohon siemeniä voi olla hyvin vaikea löytää, jos ne ovat menneet kauas. Ne voivat myös pirstoutua matkalla, ja voi olla hyvin vaikeaa varmistaa, että kaikki palaset on poistettu. Jokainen eläinlääkäri voi kertoa, että ehjän ruohonsiemenen nyppiminen syvältä turvonneesta jalasta tai korvasta on yksi tyydyttävimmistä asioista, joita eläinlääkäri voi tehdä!

Älä koskaan aliarvioi ruohon siementen vaaroja

Olet luultavasti järkyttynyt, kun kuulet, että nämä näennäisen harmittomat pikkuasiat ovat tappaneet ja tappavat koiria. Hengitettynä ne voivat kulkeutua keuhkoihin ja aiheuttaa kuolemaan johtavia infektioita. Kun ne ovat elimistössä, ne voivat siirtyä melkein minne tahansa, jos niille annetaan riittävästi aikaa.

Jos sinulla on karvainen koira, harkitse sen turkin leikkaamista lyhyeksi kevään ja kesän aikana. Kun palaat kävelyltä, tarkista aina koiran koko keho, myös korvalehdet, jotta voit tarkistaa, onko koiran mukana mahdollisesti ruohonsiemeniä. Tämä yksinkertainen tapa voi pelastaa koirasi monelta epämukavuudelta ja säästää sinulta aikaa, rahaa ja paljon sydänsuruja.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA