Pennun painon tarkkailu

$authorText
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Pennun painon tarkkailu

Tiesitkö, että lihavaksi koiraksi määritellään koira, joka on vähintään 15 % prosenttia yli ihannepainonsa? Tämä tarkoittaa vain muutamaa sataa grammaa pienelle koiralle, kuten chihuahualle, mutta yli 7,5 kiloa rottweilerille. Monet omistajat eivät yksinkertaisesti tajua, kuinka ylipainoiseksi heidän koiransa ovat tulleet, koska muutos tapahtuu vähitellen. Monet omistajat eivät myöskään pidä sitä lääketieteellisenä ongelmana, joten he eivät yleensä hae apua eläinlääkäriltä.

Olemme kaikki kuulleet pentupyöreydestä, mutta se on vakavampi asia kuin miltä se saattaa kuulostaa. Jos pennuista tulee ylipainoisia tai lihavia, se voi itse asiassa vaikuttaa niiden koko elämään. Ylipainoisista pennuista tulee yleensä ylipainoisia aikuisia koiria, joiden on vaikeampi laihduttaa. Pennun pitäminen hoikkana on siis hyvä alku elinikäiselle hyvälle terveydelle.

Koirien terveelliset ruokailutottumukset

Pentu tarvitsee kasvun aikana suhteellisesti enemmän ruokaa kuin täysikasvuisena aikuisena, mutta sinun ei pidä koskaan ruokkia sitä sen pyytäessä ruokaa. Aloita neljällä aterialla päivässä tiettyinä aikoina. Anna ruoan olla tarjolla noin 15 minuuttia ja ota pois sitten kaikki, mitä sen jälkeen on jäljellä. Koirat pitävät rutiineista, ja tämä vahvistaa suunnitelmallista ruokailutottumusta.

Noudata aina pussissa olevia ruokintaohjeita, jotta saat annettua ruokaa oikean määrän, ja muista, että tämä koskee koko päivää, ei yksittäistä ateriaa. Sinun on tiedettävä pennun paino, jotta voit määrittää ruokintamäärän, ja se tietenkin muuttuu pentuaikana, joten punnitse pentusi kahden viikon välein. Eläinten vieminen eläinlääkäriin tätä tarkoitusta varten on hyvä tapa luoda hyviä suhteita eläinlääkäriaseman ihmisten kanssa.

Muista, että ruokintaopas on vain opas. Pentusi on yksilö, ja sitä on kohdeltava sen mukaisesti. Jos olet huolissasi koirasi painosta, voit tehdä yksinkertaisen lihavuustarkastuksen tunnustelemalla varovasti pennun rintakehää arvioidaksesi ihon alla olevan rasvan määrää; sinun pitäisi pystyä tuntemaan kylkiluut sormillasi. Jos koira on ylipainoinen, sen kylkiluut on vaikeampi tuntea.

Jos pennun paino huolestuttaa sinua, varaa aika eläinlääkäriltäsi (jotkut tarjoavat ilmaisia painotarkastuksia). Yleisesti ollaan yhtä mieltä siitä, että pennun paino pitäisi tarkastaa kahden viikon välein ensimmäisen parin kuukauden aikana ja sitten kuukausittain. Tulos tulee piirtää erityiselle pennun kasvukäyrälle sen varmistamiseksi, että se kasvaa terveeseen tahtiin.

Sana nirsoilusta

Lähes poikkeuksetta omistajat ovat hemmotelleet nirsoilevaa pentua liikaa. Satunnaisia koiran herkkuja lukuun ottamatta pennulle tulisi syöttää vain kasvaville pennuille suunniteltua ruokaa. Älä ota tavaksesi syöttää pennulle tähteitä pöydästä, sillä vaarana on, että siitä tulee nirso syöjä sekä jatkuvasti aterioinnin aikana vieressä kerjäävä!

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Skin on suunniteltu ehkäisemään ihon kuivumista, hilseilyä ja kutinaa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Science Plan™ Puppy Healthy Development™ Mini Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini on suunniteltu koiranpennuille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka vahvistaa immuunijärjestelmää ja edistää liikkuvuutta. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja DHA:ta.
  Buy Now »