Koirani vaikuttaa veltolta: mistä se johtuu ja miten voin auttaa

$authorText
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

 

Jos koirasi aktiivisuus on vähentynyt, koirasi vaikuttaa väsyneeltä tai ei halua leikkiä entiseen tapaan, syynä ei välttämättä ole pelkkä laiskuus. Lemmikin velttouden tai liikuntahaluttomuuden taustalla voi olla vakava vaiva. Syynä voivat olla etenkin vakavat sairaudet, kuten sydänsairaus. Jos koirasi vaikuttaa veltolta tai vähemmän aktiiviselta kuin ennen, näitä merkkejä on tärkeää pitää silmällä. Jatka lukemista ymmärtääksesi, mistä koirasi haluttomuus liikuntaan voi johtua ja mitä asialle pitäisi tehdä.

Velttouden mahdollisia syitä

Brown dachshund with orange flying disc in mouth, running in park.Osa koirista saattaa olla tavallista väsyneempiä rasittavien aktiviteettien jälkeen. Koirasi saattaa esimerkiksi nukkua päivän tai parin ajan tavallista enemmän touhukkaan koirapuistoreissun tai vaativan patikoinnin jälkeen. Pitkäaikaista väsymystä ei kuitenkaan pidä jättää huomiotta. Liikuntahaluttomuus voi olla varoitusmerkki sydänsairauden tapaisista vakavista ongelmista, mutta se voi kertoa myös monista muista ongelmista, kuten lihaskipujen tapaisista pienistä vaivoista aina sydämen vajaatoiminnan tapaisiin vakaviin sairauksiin. Vets Now luettelee useita mahdollisia syitä koiran velttoon käytökseen:

 • Tulehdus tai sairaus, kuten parvovirus tai kennelyskä
 • Sydänongelmat
 • Maksaongelmat
 • Diabetes tai alhainen verensokeri
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta
 • Loiseläimet
 • Lääkityksen sivuvaikutukset
 • Myrkytys tai vamma

Koirien kävelytyspalveluita ja koiraneuvoja tarjoava Wag!-sivusto lisää, että liikuntahaluttomuus yhdistettynä muihin oireisiin, kuten ruokahaluttomuuteen, yskään tai pyörtyilyyn saattaa kertoa myös keuhkoverenpainetaudista tai muusta sydän- ja verenkiertoelinten sairaudesta.

Liikuntahaluttomuuden ja velttouden merkit koirilla

Yleensä koiran veltto käytös on helppo huomata. Vetinfon mukaan liiallinen nukkuminen, energian vähäisyys, innottomuus ja viivästyneet reaktiot ovat kaikki selkeitä velttouden merkkejä koirilla. Liikuntahaluttomuuden havaitseminen voi olla vaikeampaa, etenkin jos et käy lenkillä tai leiki koirasi kanssa säännöllisesti. Vähemmän vakavissa tapauksissa saattaa olla, ettei koira yksinkertaisesti halua kävellä tai leikkiä yhtä pitkään kuin normaalisti, Wag! kertoo. Yskiminen, läähätys tai raskas hengitys fyysisen aktiviteetin jälkeen saattavat myös kertoa liikuntahaluttomuudesta. Äärimmäisiin tapauksiin saattaa liittyä sekavuutta, sisäsiistiyden pettämistä, lämmönnousua, horjuntaa ja jopa kaatumista.

Näin voit auttaa

Jos huomaat koirasi vaikuttavan veltolta tai kestävän liikuntaa normaalia heikommin, on tärkeää, ettet pakota koiraa juoksemaan. Seuraa merkkejä ja anna tarvittaessa koiran keskeyttää leikki tai kävelylenkki. Pidä koiraa tarkasti silmällä muiden vakavien oireiden varalta. Jos havaitset muita huolestuttavia oireita, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Jos koira ei osoita muita oireita, odota päivä tai pari. Jos koiran energiataso ei parane tai tila pahenee, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Äärimmäiset oireet, kuten pyörtyily tai kaatuminen, vaativat kuitenkin välitöntä lähtöä päivystykseen.

Koiran diagnosointi

Older yellow lab lying in green grass.Eläinlääkärissä koirasi tutkitaan perinpohjaisesti. Eläinlääkäri etsii luultavasti merkkejä rampautumisesta, loukkaantumisesta tai kivusta sekä mahdollisista kasvaimista. Lisäksi eläinlääkäri ottaa veri- ja virtsanäytteet mahdollisten taustalla olevien sairauksien selvittämistä varten. On todennäköistä, että koirasi käy läpi myös sydämen sähkötoimintaa mittaavan EKG-tarkastuksen sekä rintaröntgenin, jolla tutkitaan sydämen ja keuhkojen kuntoa. Eläinlääkäri saattaa suositella myös ultraääntä, tietokonetomografiaa tai magneettikuvausta oireiden diagnosoimiseksi. Voit auttaa oikean diagnoosin saamisessa antamalla eläinlääkärille luettelon kaikista koirasi mahdollisista lääkityksistä, kertomalla koirasi ruokavaliosta ja elämäntavoista sekä mainitsemalla muista mahdollisesti havaitsemistasi oireista tai muutoksista.

Näin toimit diagnoosin saatuasi

Velttous ja liikuntahaluttomuus ovat oireita, eivät vaivoja itsessään. Koirasi tarvitsema hoito vaihtelee diagnosoidun sairauden mukaan. Eläinlääkärin arvion mukaan koirasi saattaa toipua ja palata aiempaan aktiivisuuteensa. Koirien sydänsairaudet ja muut etenevät sairaudet saattavat kuitenkin edellyttää loppuelämän mittaisia liikunta- ja aktiivisuusmuutoksia. Puhu eläinlääkärillesi koirasi sairaudesta ja siitä, paljonko fyysistä rasitusta koirasi kestää turvallisesti.

Vaihtoehtoja liikunnalle

Jos koirasi ei saa harrastaa rasittavaa liikuntaa ja muita aktiviteetteja, painonhallinta voi muodostua ongelmaksi. Koska ylipaino voi pahentaa muita vaivoja, ongelmaan täytyy puuttua tavalla tai toisella. Eläinlääkärisi saattaa diagnoosin ja hoito-ohjelman mukaan määrätä koirasi noudattamaan tilanteeseen sopivaa erityisruokavaliota. Voit myös pyytää eläinlääkäriä määräämään koirallesi painonhallintaruokaa, joka voi auttaa välttämään liikakiloja liikunnan vähentyessä. Koirasi iän mukaiset ruokavalinnat voivat myös auttaa painonhallinnassa. Asianmukainen ravinto on erittäin tärkeää. Energiatasojen ylläpitämiseen vaadittavien ravinteiden puute voi osaltaan vaikuttaa koiran velttouteen. Muista kysyä eläinlääkäriltäsi yleisistä ravintosuosituksista, vaikkei koirasi tarvitsisikaan tiettyyn terveysongelmaan keskittyvää koiranruokaa.

Iän huomiointi

Koirien lievä hidastuminen iän myötä on tietenkin myös luonnollista. Nivelongelmat, painonnousu ja ihan vain iän tuoma väsymys voivat kaikki vaikuttaa vanhemman koiran aktiivisuuteen. Vanhemmat koirat ovat kuitenkin myös alttiimpia velttoutta ja liikuntahaluttomuutta aiheuttaville sairauksille. Jos koira on huomattavasti tavallista väsyneempi, sitä ei pidä laittaa pelkän iän piikkiin vanhojenkaan koirien kohdalla. Nämä ovat mahdollisia varoitusmerkkejä, joita ei koskaan pidä jättää huomiotta.

Koiran aktiivisuustasot voivat olla vahvasti kytköksissä yleiseen terveyteen. Siksi sinun on lemmikinomistajana tärkeää kiinnittää huomiota koirasi normaaliin käytökseen, jotta huomaisit mahdolliset muutokset tarvittaessa. Jos sinulla ei ole tapana käydä lenkillä tai leikkiä koirasi kanssa säännöllisesti, aloita nyt. Liikunta ja aktivointi tekevät hyvää koirallesi, minkä lisäksi pystyt huomaamaan paremmin, jos koirasi aktiivisuustaso muuttuu. Puuttumalla koiran velttouteen nopeasti voit auttaa havaitsemaan vakavan sairauden ensivaiheissaan ja antaa koirallesi paremmat mahdollisuudet elää terveenä ja onnellisena jatkossakin.

Author

Jean Marie Bauhaus

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Skin on suunniteltu ehkäisemään ihon kuivumista, hilseilyä ja kutinaa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • Science Plan™ Puppy Healthy Development™ Mini Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini on suunniteltu koiranpennuille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka vahvistaa immuunijärjestelmää ja edistää liikkuvuutta. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja DHA:ta.