Omistajan opas pienten rotujen ja minirotujen erityistarpeisiin

$authorText
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Näe maailma niiden silmin

Pienet koirarodut ovat ymmärrettävästi suosittuja, sillä ne sopivat elämäämme ja kotiimme viemättä liikaa tilaa, mutta meidän on kuitenkin ymmärrettävä, miltä maailma näyttää niiden näkökulmasta. Yritä laskeutua koirasi tasolle – kirjaimellisesti – ja katso ympärillesi. Onko sohva korkealla? Näyttääkö liukas keittiön lattia ulottuvan kilometrien päähän? Näyttävätkö lapsetkin pienestä koirastasi pelottavilta jättiläisiltä? Tämä on koirasi ympäristö, joten on tärkeää nähdä asiat sen näkökulmasta. Mieti muutamaa keskeistä kysymystä:

Näyttävätkö asiat hieman pelottavammilta täältä alhaalta? Kun ihmiset ja kodin esineet ovat korkealla, se voi olla hieman pelottavaa. Ajattele esimerkiksi itseäsi isompaa pölynimuria saadaksesi käsityksen siitä, miltä koirastasi voi tuntua.

Kuinka kaukana lepoalueista tai leikkipaikoista ovat koiralle tärkeät asiat, kuten vesikulho? Onko matka lyhyt vai maratonmatka?

Jos koirasi saa hypätä huonekaluille, kuinka pitkälle sen on hypättävä? Hyötyisikö koirasi kalusteille johtavista portaista?

Kaiken muotoiset ja kokoiset

Pienet rodut ja minirodut ovat osa pienten koirien laajaa valikoimaa. Jotkut ovat pienikokoisia ja tukevia, kuten jackrussellinterrierit tai valkoiset länsiylämaanterrierit. Toiset, kuten italianvinttikoirat, prahanrottakoirat ja chihuahuat voivat olla herkkiä ja siroja, ja ne vaativat luonnollisesti hellävaraisempaa käsittelyä.

On olemassa useita rotuja, joilla on hyvin selvät erityispiirteet, kuten ikoninen pitkäselkäinen mäyräkoira, pyöreäpäinen japaninharjakoira tai karvaton kiinanharjakoira. Ole tietoinen tällaisten rotujen ominaisuuksista. Niiden erottuvat piirteet ovat usein äärimmäisiä verrattuna "tavallisiin" koiriin, ja nämä piirteet voivat vaikuttaa haitallisesti koirien terveyteen ja hyvinvointiin. Voit ehdottomasti hankkia pienen rodun, mutta etsi sellaisia, jotka eivät ole aivan pikkuruisia versioita, ja joilla on normaalit mittasuhteet ja turkki.

Koiran koosta ja muodosta riippumatta on tärkeää ottaa huomioon koiran tarpeet, kun mietitään esimerkiksi sen pedin kokoa ja muotoa, ruoka- ja vesiastioiden kokoa, talutushihnan, kaulapannan ja/tai valjaiden tyyppiä, lämpötilavaatimuksia ja paljon muuta.

Pienen koiran oireyhtymä

Pienenä koirana isossa maailmassa voi olla haastavaa. Pienille koirille suvaitaan hyvin usein vaarallinen käytös, jota ei koskaan suvaittaisi isommilta koirilta. Nämä pikku Napoleonit käyttävät näitä käyttäytymismalleja usein ensin eräänlaisena puolustusmekanismina, mutta se voi nopeasti muuttua pysyväksi käytösmalliksi, jos sitä ei korjata varhaisessa vaiheessa. Omistajien tulisi pitää mielessä, että hihnassa vetäminen, pakeneminen kutsuttaessa, muriseminen tai pureminen ovat kaikki yhtä huonoja käyttäytymistapoja, olipa kyseessä sitten parikiloinen chihuahua tai 50-kiloinen rottweiler. Molemmissa tapauksissa oikeanlainen sosiaalistaminen ja koulutus voivat tehdä ihmeitä.

Sopivan käyttäytymisen opettelu ja harjoittelu erilaisissa tilanteissa jo pienestä pitäen auttaa kaikenkokoisia koiria tuntemaan olonsa rauhalliseksi ja rentoutuneeksi, mikä auttaa ehkäisemään ei-toivottua tai jopa vaarallista käyttäytymistä. Pyydä apua hyvämaineiselta kouluttajalta, jonka koulutus perustuu palkitsemiseen ja joka tuntee koirasi rodun, tai osallistu paikalliselle tottelevaisuuskurssille.

Vähemmän on enemmän

Pienillä roduilla on erilainen kaloritarve kuin suurilla koirilla. Koska niillä on enemmän pinta-alaa kiloa kohti kuin suurilla koirilla, ne kuluttavat yleensä nopeammin energiaa normaaleihin kehon toimintoihin, kuten lämpimänä pysymiseen. Ne käyttävät myös enemmän energiaa pelkästään liikkumiseen. Kävely kadun päähän voi vaatia naapurin labradorinnoutajalta 100 askelta, kun taas sinun lhasa apsosi voi tarvita 400 askelta saman matkan kulkemiseen.

Pienet koirat saattavat tarvita enemmän kaloreita kehon painoa kohti päivässä kuin suuret koirat, mutta niitä on silti estettävä lihomasta liikaa. Lihavuus on yhtä vaarallista pienille koirille kuin suurillekin koirille.

Taskukokoiset pennut

Nämä pikkuiset pennut tarvitsevat enemmän kaloreita painogrammaa kohti, eivätkä ne voi varastoida energiaa samalla tavalla kuin isompien rotujen pennut, joten ne tarvitsevat useampia kaloripitoisia aterioita.

Minirotujen ja pienten rotujen pennuille on syötettävä useita pieniä aterioita päivän mittaan, jotta voidaan kompensoida niiden pientä vatsakapasiteettia ja runsasta energiantarvetta. Lue ruokapakkausten merkinnöistä optimaaliset ruokintamäärät ja kysy eläinlääkäriltäsi pentusi tarpeisiin räätälöityjä neuvoja.

Kuten mitä tahansa rotua, pieniä pentuja on suojeltava, mutta niitä ei saa kohdella kuin vauvoja. Vaikka voi vaatia mielenlujuutta katsoa pörröistä pientä cavalierkingcharlesinspanielin pentua sen suuriin ruskeisiin silmiin ja sanoa sille "Ei!", se on tehtävä. Pienirotuisten koirien varhaiskoulutus luo pohjan sille, että koirakaverisi on myöhemmin rennompi, luotettavampi ja paremmin käyttäytyvä.

Pitkä ja hyvä elämä

Pienet koirat elävät usein huomattavasti pidempään kuin niiden suur- ja jättiläisrotuiset lajitoverit. Maltankoiran, chihuahuan, yorkshirenterrierin ja kääpiömäyräkoiran tiedetään elävän yli 12-vuotiaiksi. Kääpiövillakoirien ja borderterriereiden keskimääräinen elinaika on lähes 14 vuotta, ja enimmäisikä lähes 20 vuotta.

Pienten koirien pitkä elinikä, usein yhdistettynä kaupunkiasumiseen, edellyttää lisäsuojelua, jotta niiden terveys säilyisi hyvänä myös niiden kultaisina vuosina. Säännöllisten eläinlääkärikäyntien välillä pienet koirat voivat todella hyötyä ylimääräisistä antioksidanteista, jotka auttavat niiden kehoa torjumaan ikääntymisen ja kaupunkielämän vaikutuksia.

Syötä oikeanlaista ruokaa

Varmista aina, että syötät pienirotuiselle tai minirotuiselle koirallesi sopivaa, laadukasta, täysipainoista ja tasapainoista ruokaa. Oikeanlaisen ruoan valinta voi olla haastavaa, joten kysy eläinlääkäriltäsi, mitä he suosittelevat ja kuinka paljon ruokaa kannattaa antaa, jotta nelijalkainen ystäväsi pysyy huippukunnossa.

Tarkistanut Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät artikkelit