Milloin päästää koiranpentu ulos

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Pennun päästäminen ulos ensimmäistä kertaa voi olla hieman pelottavaa teille molemmille. Pentujen avuttomuus, uteliaisuus ja taipumus tehdä pahojaan sekä niiden pieni ja herkkä keho näyttävät olevan täydellinen yhdistelmä vaaroille. Viihtyminen erilaisissa ympäristöissä, myös ulkona, on kuitenkin tärkeä osa pennun kehitystä. Tutustu näihin vinkkeihin tietääksesi, milloin voit alkaa viedä pentua ulos ja tutustuttaa sen ympäröivään maailmaan.

Ulos puutarhaan

Ruskea pitkäkarvaisen mäyräkoiran pentu ulkona.
Milloin koiranpentusi voi mennä ulos pihalle? Kunhan pihasi on turvallisesti aidattu eikä rokottamattomat koirat pääse sinne, PDSA:n mukaan voit päästää pentusi heti pihalle. Vie ne ulos tarpeilleen 1–2 tunnin välein, heti niiden herättyä, aina kun ne juovat vettä ja jokaisen aterian jälkeen, sillä näinä ajankohtina ne käyvät todennäköisemmin tarpeillaan, ja pääset palkitsemaan niitä hyvästä käytöksestä. Ulkona käynnit on aluksi pidettävä lyhyinä, ja pentua on tietenkin valvottava tarkasti. Tämä on myös hyvä aika totuttaa koira kaulapantaan ja hihnaan kävelylenkkejä tai muita julkisia paikkoja varten.

Pennut ovat hyvin alttiita äärimmäisille lämpötiloille. Jos ulkona on erityisen kylmä, pidä ulkona vietetty aika lyhyenä keskittymällä vain tarpeilla käyntiin ja jättämällä ympäristön tutkiminen väliin. Muista myös, että pennut vilustuvat nopeammin märkinä ollessaan, joten kuivaa ne aina huolellisesti, kun ne ovat olleet ulkona sateessa. Kuuntele pentuasi: jos se ei halua mennä ulos, älä pakota sitä, sillä se saa sen epäluuloiseksi tai pelkäämään sinua.

Pennut ovat myös erityisen alttiita kuumuuteen liittyville sairauksille. Jos sää on kuuma, pidä ulkoilureissut lyhyinä, äläkä koskaan jätä pentuasi ulos ilman valvontaa kuumana päivänä, ellei sillä ole varjoa ja runsaasti vettä tarjolla.

Pennun sosiaalistaminen

Pieni valkoinen koiranpentu pureskelee hihnaansa istuessaan nurmella.Se, milloin pentusi voidaan turvallisesti sosiaalistaa, riippuu sen saamista rokotuksista ja ympäristön tautiriskistä. Eläinlääkäri kertoo sinulle, mitä ottaa huomioon heidän käyttämänsä rokotemerkin kanssa. Sosiaalistumisjakso kestää vain 14 viikon ikään asti, joten on tärkeää keskustella eläinlääkärin kanssa siitä, mikä on pennullesi parasta.

Varhainen sosiaalistaminen auttaa pentuasi tutustumaan maailmaan, jossa se tulee elämään. Tämä tarkoittaa, että tutustutat koiran vähitellen perheeseesi ja esittelet sen ystävillesi, vieraille ihmisille, muille koirille ja eläimille sekä kaikille suuren maailman iloisille ja jännittäville asioille. Pentukoulu on erinomainen alku pennun hyvälle sosiaalistamiselle. 

Jos olet huolissasi siitä, että pentusi joutuu kosketuksiin rokottamattomien koirien kanssa tai altistuu riskialttiille ympäristöille, ennen kuin se on saanut kaikki rokotuksensa, voit sopia leikkitreffejä rokotettujen koirien kanssa, mennä riskittömiin paikkoihin, kuten ystäväsi pihalle, tai yksinkertaisesti kantaa pentua sylissäsi, kun viet sitä tonttisi ulkopuolelle. Älä yritä toteuttaa jokaista kohtaamista heti. Uusiin kokemuksiin tottumisen on oltava myönteinen kokemus. Pakottaminen silloin, kun pentu ei ole hyvällä tai rennolla tuulella, voi vaikuttaa kielteisesti ja tehdä siitä pelokkaan tai ahdistuneen pitkällä aikavälillä. Kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi, pentukoulun ohjaajalta tai pätevältä käyttäytymisasiantuntijalta, miten pennun sosiaalistaminen on parasta tehdä turvallisesti.

On mahdollista, että pentu saa liikaa virikkeitä ja innostuu liikaa ensimmäisten ulkoilureissujensa aikana. Jos näin käy, pidä tauko tai jatka seuraavana päivänä ja anna niille siten mahdollisuus levätä ja rauhoittua. Niiden yli-innokas käyttäytyminen ei kuitenkaan missään tapauksessa saisi estää sinua viemästä niitä säännöllisesti ulos. Ne tottuvat stimuloivaan ulkomaailmaan kasvaessaan ja kehittyessään, kun taas vanhemman koiran sosiaalistaminen on paljon vaikeampaa, jos se on menettänyt tilaisuuksia tutustua ja seurustella sosiaalistamisvaiheen aikana. Nuoren, vasta sosiaalistumisvaiheessa olevan pennun liiallinen stimulointi ei ole niin vakavaa kuin vanhemman koiran, jota ei ole sosiaalistettu kunnolla.

Ulkona oleskelu koiranpennun kanssa on myös loistava tilaisuus tutustua toisiinne. Tutkiessaan uutta ympäristöään, tieto siitä, että olet paikalla pitämässä niistä huolta ja suojelemassa niitä, auttaa muodostamaan vahvan siteen välillenne. Tämä rohkaisee niitä luottamaan sinuun ja perheeseesi, kun ne ovat valmiita menemään ulos tarpeilleen tai kävelylle. Koska pennut ovat vielä oppimassa, tämä on täydellinen tilaisuus opettaa niille, millainen käytös on hyväksyttyä ja millainen ei.

Ulkona liikkuminen ja ympäristön tutkiminen ovat tärkeitä osia koiran kasvatuksessa, jotta koirasta tulee hyväkäytöksinen ja se on sinut ympäristönsä kanssa. Kunhan noudatat näitä ohjeita, pidät pennun turvassa ja terveenä sen oppiessa elämään onnellisesti tässä suuressa ympäröivässä maailmassa.

Tietoja kirjoittajasta

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus on lemmikinomistaja, lemmikkibloggaaja ja kirjailija Tulsasta, Oklahomasta, jossa hänen kirjoitustyötään yleensä valvoo sylillinen karvaturreja.

 

Tarkistanut Tri Emma Milne BVSc FRCVS ja Tri Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Aiheeseen liittyvät tuotteet