Tarkistuslista koiran hankkimiseen

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Tutustu eri tahoihin

Jos etsit uutta koiraa, varmista, että hankit pennun vain vastuulliselta kasvattajalta. RSPCA:lla on hyviä vinkkejä siitä, mihin kiinnittää huomiota kasvattajan valinnassa. Pyydä aina kasvattajaa täyttämään ja allekirjoittamaan sopimus. Tämä auttaa varmistamaan, että kasvattaja on tehnyt kaikkensa koiran hyvän terveyden varmistamiseksi. Jos kasvattaja ei allekirjoita sopimusta, älä tee kauppaa. 

Ennen kuin käännyt kasvattajan puoleen, hanki aina minkä tahansa ikäinen koira hyvämaineiselta eläinsuojeluyhdistykseltä, kuten Blue Crossilta. Eläinsuojeluyhdistyksillä on satoja kaikenikäisiä koiria, jotka odottavat omaa kotiaan, joten tutustu eri vaihtoehtoihin huolellisesti ennen kuin valitset seuraavan perheenjäsenesi!

Kouluta koirasi!

Hyvin koulutetut ja asianmukaisesti sosiaalistetut lemmikit ovat onnellisempia ja parempia kumppaneita. Monet eri järjestöt tarjoavat koirille koulutusta ja sosiaalistamiskursseja, joten varmista, että koirasi saa hyvän koulutuksen! Vanhakin koira voi oppia uusia temppuja. Kun koirasi on saanut oikeanlaisen koulutuksen, siitä tulee hyvin käyttäytyvä paras ystäväsi kaikissa tilanteissa. Kun voit luottaa koirasi asianmukaiseen käyttäytymiseen, jokainen vuorovaikutustilanne on mieluisampi teille molemmille.

Suosi koulutusta, joka perustuu palkitsemiseen. Rangaistukseen perustuva koulutus on edelleen yleistä, mutta se pilaa välit koirasi kanssa.

Toiminta hätätilanteessa

Toivottavasti et joudu koskaan turvautumaan siihen käytännössä, mutta on elintärkeää osata antaa koirille ensiapua onnettomuuden tai äkillisen sairauden varalta. Useat järjestöt, kuten Blue Cross, tarjoavat verkossa runsaasti hyödyllistä tietoa, jonka avulla päästä alkuun. Kokeile yksinkertaista etsiä hakusanoilla "ensiapu koirille" tai "lemmikkieläinten ensiapu". Tarjolla on myös kymmeniä koiran ensiapua käsitteleviä kirjoja ja sovelluksia. 

On tärkeää, että koirasi viedään eläinlääkärille välittömästi hätätilanteessa, sillä mikään ei voi korvata pätevän ja kokeneen eläinlääkärin antamaa nopeaa ja ammattimaista hoitoa.

On myös tärkeää, että sinulla on suunnitelma koirasi hoidosta siltä varalta, että olet itse sairas tai et pysty tilapäisesti huolehtimaan siitä. Hanki luotettava ystävä koirasi hätäpäivystäjäksi.

Leikkauttaa vai ei?

Keskustele eläinlääkärisi kanssa siitä, onko kastraatio koirallesi sopiva vaihtoehto. Harkitse asian kaikkia puolia huolellisesti sen mukaan, mikä sopii lemmikillesi. Eläinsuojeluyhdistykset ovat usein täynnä ei-toivottuja lemmikkejä, jotka odottavat rakastavaan kotiin pääsyä, joten jos päätät olla steriloimatta tai kastroimatta koiraasi, sinun on oltava erityisen tarkkana, ettet lisää vuosittain jo syntyvien suunnittelemattomien pentueiden määrää.


Pysykää liikkeellä!

Koiran pitäminen aktiivisena ei ainoastaan pidä sitä tyytyväisenä, hyväkuntoisena ja hyväkäytöksisenä, vaan se myös auttaa muodostamaan paljon vahvemman siteen välillenne. Koirasi nauttii huomiosta, ja pidätte molemmat kuntoanne yllä! ! 

Koirat tarvitsevat kaksi tai kolme kävelylenkkiä joka päivä säästä riippumatta, ellei eläinlääkäri ole lääketieteellisistä syistä antanut muuta ohjeistusta. Muista, että koirat eivät välttämättä nauti samoista urheilulajeista kuin me, kuten juoksemisesta polkupyörän vieressä. Ne tarvitsevat paljon aikaa haistella ja tutkia luontoa. Jos viet ne metsiin ja puistoihin, joissa ne voivat tutkia ja leikkiä miten haluavat, ne ovat todennäköisesti hyvin tyytyväisiä.

Syötä oikeanlaista ruokaa

Kysy eläinlääkäriltäsi, mikä on paras ruoka pennulle tai koiralle. Sinun on otettava huomioon koiran ikä, elämäntapa, rotu ja yleinen aktiivisuustaso koiranruokaa valitessasi. Suurten ja pienten rotujen pennuilla on erilaiset tarpeet aikuistumisen ja vanhenemisen suhteen, eikä pennuille pitäisi syöttää aikuisten koirien ruokaa. Varmista, että tuet koirasi yksilöllisiä tarpeita kunnolla koko sen elämän ajan antamalla koiran jokaisessa elämänvaiheessa sen tarvitsemaa ravintoa.

Tarkkaile vyötärölinjaa

Koirasi lihomisen välttäminen on yksi parhaista asioista, joita voit tehdä koirasi yleisen fyysisen ja emotionaalisen terveyden tukemiseksi. Ylipainoisilla tai lihavilla koirilla voi olla lyhyempi elinikä kuin terveillä koirilla, ja usein myös niiden elämänlaatu heikkenee. Koiran pitäminen ihanteellisessa painossa auttaa sitä pysymään aktiivisena ja terveenä pidempään ja auttaa sitä osallistumaan paremmin yhteisiin hetkiin perheesi kanssasi. Jos koirasi on jo lihonut, auta sitä karistamaan ylimääräinen paino kysymällä eläinlääkäriltäsi neuvoja ruokavalion sekä turvallisen ja tehokkaan laihduttamisen suhteen.

On monia tapoja olla vastuullinen koiranomistaja, ja nämä ovat vain muutamia esimerkkejä vastuullisesta lemmikkieläinten kasvatuksesta.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Skin on suunniteltu ehkäisemään ihon kuivumista, hilseilyä ja kutinaa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Science Plan™ Puppy Healthy Development™ Mini Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini on suunniteltu koiranpennuille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka vahvistaa immuunijärjestelmää ja edistää liikkuvuutta. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja DHA:ta.
  Buy Now »