Terapiakoirat ihmisten apuna

Eläimet ovat olleet mukana terapiassa jo kauan, aina 1700-luvun Englannista lähtien. Nykyään siitä on tulossa tavallisempaa ja tavallisempaa, että eläimiä kuten hevosia, kissoja, kaneja ja tietysti koiria käytetään apuna monissa terapiamuodoissa..

Eläinavusteinen terapia on eräänlaista fysioterapiaa, ja se yhdistetään usein psyykkis-sosiaaliseen käyttäytymiseen. Käytännössä se tarkoittaa, että koira auttaa ihmistä tulemaan sosiaalisesti tietoisemmaksi ja kehittämään hienomotorisia taitoja.

Erityiskoulutuksen saaneita koiria näkee usein lastensairaaloissa ja vanhusten palvelutaloissa. Koska koirat voivat helpottaa yksinäisyyden ja masentuneisuuden tunteita, niiden läsnäolo hyödyttää erityisesti herkkätunteisia potilaita. Ystävällinen ja leikkisä koira tarjoaa mahdollisuuden mielekkääseen ajanviettoon niille, jotka ovat taipuvaisia apatiaan. Mikä onkaan hauskempaa!

Kaikki eläinavusteisessa terapiassa mukana olevat koirat valitaan luonteen perusteella, ei rodun. Mikä tahansa ihmisten kanssa hyvin toimeen tuleva koira voidaan kouluttaa terapiakoiraksi. Koiran täytyy antaa ihmisten silittää ja kosketella itseään, toisinaan myös kömpelösti. Joissain tapauksissa koira oleskelee potilaan sängyllä tai jopa pyörätuolissa, joten sen täytyy osata istua paikoillaan mahdollisesti epämukavissakin tilanteissa.

Koirien pitää olla terveitä, sekä fyysisesti että henkisesti. Oikeanlainen ravinto on tärkeää kaikille koirille, minkä vuoksi Hill’s tarjoaa laajan valikoiman ravintotuotteita. Näin koirasi pysyy terveenä, olipa se pieni tai iso, vanha tai nuori.

Onko sinulla eläinavusteiseen terapiaan liittyviä kokemuksia? Kerro niistä meille Facebook-sivullamme!