Mitä kissasi kertoo maukumalla? Kissan 5 eri äännähdystä

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kun jaat kotisi kissan kanssa, kuulet monenlaisia äännähdyksiä pitkin päivää. Ja vaikka tiettyjen äänien merkitys on helppo tulkita (esimerkiksi kun kissa kiertää ruokakuppiaan ja naukuu katsoen samalla sinua kohti), kaikki eivät ole yhtä ilmeisiä. Voi olla, että kissasi on erityisen puhelias yksilö. Tämä korostuu etenkin vanhemmilla kissoilla, sillä kissat muuttuvat äänekkäämmiksi ikääntyessään tai kuulonsa heikentyessä.

Tätä kissasi kertoo seuraavien toisistaan erottuvien äännähdysten kautta:

1. Maukuminen

Lemmikinomistajana tiedät jo, että kissasi maukuu monessa eri tilanteessa. Kissat eivät kuitenkaan mau’u toisilleen, joten mitä ne yrittävät kertoa? Maukumalla kissasi saattaa pyytää lisää ruokaa tai vettä, tervehtiä sinua saapuessasi kotiin tai pyytää rauhoittavaa silittelyä tai vatsan rapsutusta (kierähtäen selälleen). Kissat myös maukuvat eri tavoin tilanteen mukaan, kuten ilmoittaessaan haluavansa juuri tietyn paikan sohvalta – varsin yleinen toive.

Vaikka jatkuva maukuminen syödessä, hiekkalaatikolla tai muussa epätavallisessa tilanteessa voi olla merkki huonovointisuudesta, yleensä kyse on vain tervehdyksestä.

2. Kehräys

Elämä hymyilee, kun kissa kömpii pitkän päivän jälkeen lähelle puskemaan ja kehräämään. Trupanion sanoo, että kehräys on kuurosokeina syntyvien kissanpentujen tapa viestiä äitinsä kanssa, mutta kaikki kissat käyttävät tätä keinoa koko elämänsä – jopa sinun kanssasi. Seuraamalla kissasi kehräystä tarkkaan huomaat pieniä sävy- ja värinämuutoksia, jotka kaikki ovat tapa ilmaista onnellisuutta ja hyvinvointia.

Vähemmän tunnettu motiivi: Kissat voivat etsiä kehräyksestä myös lohtua ollessaan peloissaan, joten muista helliä lemmikkiäsi erityisen paljon hurinaa kuullessasi.

3. Sähinä

Kun kissa sähisee tai jopa murisee, kyse ei ole häijyydestä, vaan pelosta ja siitä johtuvasta puolustautumisesta. Kissasi saattaa sähistä tuntemattomalle vieraalle (tai vieraalle, jonka tuntee, mutta josta ei vain pidä) tai jopa toiselle kissalle varoituksena pysyä kaukana. Viime kädessä sähinä on kissan tapa muistuttaa, kuka on pomo (vinkki: et sinä).

”Jos mahdollista”, Animal Planet neuvoo, ”jätä sähinä huomiotta kissalle huutamisen tai kissan tuijottamisen sijasta.” Anna kissallesi aikaa rauhoittua ja sähinä hiljenee. Kun annat kissalle aikaa rauhoittua, kissan olo on aina turvallisempi.

4. Ulvonta

Jos luulit ulvonnan olevan koirien yksinoikeus, saatat yllättyä! Yhdysvaltalainen ASPCA-eläinsuojelujärjestö huomauttaa, että ”jotkin rodut, etenkin siamilaiset, ovat taipuvaisia maukumaan ja ulvomaan ahkerasti”, joten kissasi saattaa vain olla äänekäs yksilö. Leikkaamattomat kissat myös ulvovat kumppania etsiessään.

Jos kissasi ei sovi näihin kategorioihin, ulvonta voi johtua hätätilanteesta: kissa voi olla loukussa tai jopa loukkaantunut. Joskus kissat voivat myös ulvoa, jotta tulisit heti katsomaan sinulle tuotua saalista (joka ei aina ole pelkkä lelu). Kiinnitä joka tapauksessa äänekkääseen kissaan heti huomiota varmistaaksesi, että kaikki on kunnossa.

5. Viserrys

Tämä on yksi omalaatuisemmista kissojen pitämistä äänistä ja liittyy vain tiettyihin erityistilanteisiin. Monesti kissa saattaa visertää tai sirkuttaa ilmoittaakseen ulkona näkemästään linnusta, oravasta tai pupusta. The Humane Societyn mukaan ääni ei ole täyspitkä maukaisu, vaan kissanpentujen varhain oppima komentoääni, jonka avulla kissaemo pitää jälkeläisensä kurissa. Jos omistat useampia kissoja, saatat havaita kissojen viestivän keskenään samaan tapaan. Ennemmin tai myöhemmin kissasi ohjaa sinut saman tempun avulla ruoka-astialle tai sänkyyn.

Kiinnittämällä tarkkaa huomiota näihin kissojen ääntelyihin voit vahvistaa sidettä sinun ja parhaan ystäväsi välillä entisestään. Siten voit myös ymmärtää kissasi tarpeita paremmin ja tarjota lemmikillesi kaiken tarvittavan iloiseen, terveeseen ja turvalliseen elämään.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O’Brien on toimittaja, äiti ja pitkäaikainen kissanomistaja, jonka kaksi venäjänsinistä ovat talon valtiaat. Hänen tekstejään ovat julkaisseet myös Care.com, What to Expect sekä Fit Pregnancy, joille hän kirjoittaa lemmikeistä, raskaudesta ja perhe-elämästä. Hän on löydettävissä ja seurattavissa Instagramissa ja Twitterissä tunnuksella @brovelliobrien.

 

LIITTYVÄT ARTIKKELIT

LIITTYVÄT TUOTTEET

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.