Tykkäävätkö kissat silittelystä?

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Muutama vuosi sitten Frontiers in Psychology -lehdessä vahvistettiin se, minkä lemmikkien omistajat jo tiesivät: positiivinen vuorovaikutus eläinten kanssa vähentää stressiä. Tämä on hyvä uutinen terveytesi kannalta, mutta saatat miettiä, onko tunne molemminpuolista kissasi kanssa. Tykkäävätkö kissat silittelystä? Tykkäävätkö kissat sylissä pitämisestä?

Jos teet sen oikein, vastaus on kyllä. Huolimatta yleisestä myytistä, jonka mukaan kissat eivät pitäisi huomiosta, monet kissat nauttivat ihmisten hellyydenosoituksista. Itse asiassa kissan silittäminen ja pitäminen sylissä auttaa rakentamaan rakastavan siteen välillenne.

Kuinka lähestyä

Kissan silittäminen voi olla hankalaa. Kissojen merkkejä on helppo tulkita väärin ja voit vahingossa koskettaa niitä väärällä tavalla tai paikkaan, josta ne eivät tykkää.

Miehen käsi silittää kukkakuvioisella matolla makaavaa venäjänsinistä
Kissasi pyörii esimerkiksi lattialla ja paljastaa vatsansa sinulle. Mutta kun yrität silittää niiden pehmoista vatsaa, ne vastaavat raapimalla tai puremalla. Cats Protectionin mukaan selälleen kääntyminen on kissan tapa osoittaa, että se luottaa sinuun. Useimmille kissoille se ei kuitenkaan tarkoita, että ne haluaisivat vatsahierontaa! Jos tulet raavituksi tai purruksi, saatat miettiä, eikö kissasi tykkää sinusta tai silittelystä ollenkaan. Todellisuudessa ne vain ilmaisevat sinulle, että ne eivät halua sinun silittelevän niitä juuri sillä hetkellä.

Vuonna 2013 Physiology & Behaviour -lehdessä julkaistua tutkimusta tulkittiin virheellisesti niin, että silittäminen stressaisi kissoja. John Bradshaw, Bristolin yliopiston Anthrozoology Institute -instituutin johtaja vakuuttaa National Geographicille, että eläinten ahdistukseen vaikutti jokin muu asia kissojen elämässä kuin silittäminen. (Kokeessa tutkittiin itse asiassa sitä, miten yksin elävät kissat kokevat stressiä eri tavalla kuin usean kissan kanssa samassa taloudessa elävät kissat). Silittäminen voi siis lohduttaa kissaa, joten älä epäröi helliä kissaasi.

Pää, hartiat, posket ja nenä

Mistä paikoista kissat tykkäävät, että niitä silitetään? Pää, leuka ja kaula ovat usein niiden suosikkipaikkoja. Jotkut kissat nauttivat hännän koskettamisesta, kun taas toiset kissat välttelevät sitä ja kokevat hännän silittelyn jopa kivuliaaksi. Lähesty kissaa hitaasti, kiinnitä huomiota sen reaktioihin koskettaessa ja kunnioita aina sen mieltymyksiä.

Tärkeintä on antaa kissan ottaa ohjat käsiinsä. Anna kissasi nuuhkia etusormiasi ja koskettaa nenäänsä niitä vasten. Jos ne haluavat hyväilyä, ne painavat kasvonsa kättäsi vasten ja ohjaavat sinut korviinsa, leukaansa tai muuhun paikkaan, joista ne haluavat sinun rapsuttavan. Hidas lähestyminen luo rennomman ilmapiirin. Jos kissa alkaa puskea sinua päällään tai hieroa poskiaan sinua vasten, se on hyvä merkki." Päällä puskeminen on kissojen tapa siirtää tuoksunsa poskirauhastensa välityksellä pitämäänsä ympäristöön ja perheenjäseniinsä.

Pitävätkö kissat silittämisen lisäksi myös sylissä pitämisestä? Joskus. Useimmat kissat rakastavat hyväilyä, ja ne yleensä pitävät syliin ottamisesta, jos ne totutetaan siihen vähitellen. Paras tapa lähestyä kissaa sen syliin ottamiseksi on aloittaa muutamalla hellällä silityksellä ja ottaa se sitten varovasti syliin. Varmista, että otat kaikista neljästä jalasta tukevasti kiinni, niin etteivät ne roiku. Jos ne tuntevat olonsa turvalliseksi sylissäsi, ne myös pysyvät siellä mieluusti. Jos ne kiemurtelevat ja haluavat päästä pois, laske ne varovasti alas ja yritä myöhemmin uudelleen. Hellimiseen totuttelu vaatii usein pieniä askelia (ja toisinaan maukasta palkintoa siitä, ettet tule raavituksi!).

Punaista kissaa rapsutetaan leuasta.

Onko rodulla merkitystä? Entä onko iällä merkitystä?

Jotkin kissarodut ovat vastaanottavaisempia silityksille kuin toiset. Esimerkiksi siamilainen on leikkisä rotu, joka vaatii huomiota, samoin kuin hellä ragdoll.

Älä pelästy, jos kissasi vastustaa fyysistä huomiota. Se voi olla vain osa niiden persoonallisuutta tai kasvatusta. Jos kissanpentua ei ole sosiaalistettu ihmisten kanssa varhaisessa iässä, se voi olla haluton hellittelyyn. Ne saattavat myös tarvita enemmän totuttelua, jos adoptoit ne aikuisena etkä tunne niiden taustaa. Voit totuttaa kissasi käyttämällä joitakin edellä mainituista vinkeistä, mutta jotkut kissat eivät yksinkertaisesti nauti sylissä olosta, vaan ovat mieluummin vierelläsi kuin sylissäsi.

Luottamuksen rakentaminen on kaikissa suhteissa asteittainen prosessi. Kun panostat rakkauteen ja kiintymykseen, saat palkinnoksi parhaan kissakaverin (ja ehkä jopa mahdollisuuden silittää vatsaa).

Tietoja kirjoittajasta

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien on kirjoittaja, äiti ja pitkäaikainen kissanomistaja, jolla on kaksi venäjänsinistä kissaa. Hänen tekstejään on luettavissa myös Care.com, What to Expect ja Fit Pregnancy -sivuilla, joilla hän kirjoittaa lemmikkieläimistä, raskaudesta ja perhe-elämästä. Instagramissa ja Twitterissä hänet löytää nimellä @brovelliobrien.