Kissanpentujen psykologia: Ymmärrä kissasi ajatuksia

$authorText
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kissanpentusi ymmärtäminenKissan kuva

Kissoilla on maine melko arvoituksellisina ja vaikeasti luettavina lemmikkeinä. Sinun kannattaa yrittää ymmärtää, mitä kissanpentusi ajattelee ja miksi se käyttäytyy niin kuin käyttäytyy. Näin voit paitsi ymmärtää kissan aikomuksia ja rakentaa entistä läheisemmän siteen sen kanssa, mutta myös oppia hallitsemaan sen ongelmallista käyttäytymistä, jotta siitä kasvaisi miellyttävä kumppani.

Miten kissanpennusta tulee fiksu kissa

Pennut oppivat kokemuksen kautta. Kissasi haluaa toistaa miellyttäviä kokemuksia. Sen sijaan ne haluavat välttää epämiellyttäviä kokemuksia. Kun haluat kouluttaa kissanpentuasi, tärkeintä on muistaa palkitsemisen tärkeys. Huutaminen ei todellakaan auta, sillä se vain pelästyttää kissanpentusi.

Jos haluat estää kissanpentuasi tekemästä jotain, mitä et halua sen tekevän, luo positiivinen assosiaatio johonkin, mitä se saa tehdä. Jos haluat esimerkiksi estää niitä kynsimästä huonekalujasi, kannusta niitä käyttämään raapimispuuta. Tee siitä jännittävä aktiviteetti laittamalla leluja ja kissanminttua sen ympärille ja kehu kissaa, kun se käyttää sitä.

Useimmiten ei-toivottu käyttäytyminen johtuu yksinkertaisesti tylsistymisestä. Jos suhteesi kissanpentuun on hauska ja leikkisä, vietätte aikaa yhdessä ja tarjoat sille runsaasti stimuloivia leluja, sille ei jää aikaa tuhmuuksille.

Miksi ihmeessä ne tekevät niin?

Se siitä normaalista käyttäytymisestä! Joskus huomaat kissanpentusi tekevän hieman outoja asioita. Seuraavassa joitakin selityksiä.

Miksi kissanpentuni imeskelee esineitä?

Joskus saatat huomata kissanpentusi imeskelevän peittoa tai lelua. Jotkut ovat jopa saattaneet kokea kissanpennun imeskelevän heidän korviaan! Joillakin roduilla on enemmän taipumusta tähän käytökseen, ja usein aikaisin vieroitetut pennut imeskelevät esineitä. Yritä vaihtaa kissanpennun leluja, jotta sen mielenkiinto pysyy yllä, mutta jos tämä käytös muuttuu liian hallitsevaksi, ota yhteyttä pätevään eläinten käyttäytymisasiantuntijaan.

Pica-ilmiö tarkoittaa sitä, että eläimet syövät muuta kuin ruokaa. Pica-ilmiö voi olla vaarallista, jos kissat syövät ruoansulatusta tukkivia esineitä, kuten kangasta tai narua. Jotkin huonekasvit voivat myös olla myrkyllisiä kissoille. On normaalia, että kissat syövät ruohoa, joten älä ole siitä huolissasi. Harvoissa tapauksissa pica-ilmiö voi liittyä tiettyihin sairauksiin, joten jos olet huolissasi, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Miksi kissanpentuni nukkuu niin paljon?

Useimmat kissat nukkuvat 13–18 tuntia vuorokaudessa, mutta se riippuu niiden persoonallisuudesta ja iästä. Kissanpentusi nukkuu luultavasti tätäkin pidempään. Itse asiassa kissanpennut nukkuvat synnyttyään suurimman osan ajasta.

Monet luulevat kissojen olevan yöeläimiä, mutta ne eivät ole. Ne ovat itse asiassa niin sanottuja hämäräeläimiä, mikä tarkoittaa, että ne ovat aktiivisimmillaan iltahämärässä ja aamuhämärässä. Jos huomaat, että kissa ei näytä olevan kiinnostunut vuorovaikutuksesta kanssasi muina vuorokaudenaikoina, voi olla viisasta odottaa näitä sille luonnollisempia leikkiaikoja.

Olet ehkä kuullut sanonnan: "Koira palvoo ihmistä, mutta kissalle ihminen on palvelija." Tämä sanonta pitää paikkansa. Kissat ovat onnellisimmillaan, kun ne elävät omilla ehdoillaan, joten anna niiden mahdollisimman paljon valtaa valita, milloin ne leikkivät, tutkiskelevat ja etsivät ruokaa, ja yritä jättää ne rauhaan niiden levätessä.

Tarkistanut Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Science Plan™ Kitten with Turkey

  Pidä kissanpentusi tyytyväisenä Hill'sin™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Tender Chunks in Gravy with Turkey (kalkkuna) -annospussiruuan avulla. Jokainen annospussi sisältää täydellistä ravintoa, jossa vitamiinit ja mineraalit ovat juuri oikeassa suhteessa. Ruoka auttaa pitämään kissanpennun terveenä ja hyväkuntoisena. <BR><BR><B>Tärkeimmät vaikutukset</B> <LI>Äidinmaidostakin saatava tärkeä ravintoaine DHA auttaa kissanpentuja oppimaan ja kehittymään. <LI>Ainutlaatuinen immuunijärjestelmää tukeva koostumus sisältää tehokkaan yhdistelmän antioksidantteja ja vitamiineja, jotka yhdessä ylläpitävät pennun immuunijärjestelmää. <LI>Sisältää runsaasti E- ja C-vitamiineja. Terveydelle välttämättömät vitamiinit auttavat kissanpentua kehittämään vastustuskykyä. </LI>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Kitten Healthy Development™ Chicken

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken (kana) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Young Adult Cat Food with Tuna

  Edistyksellistä ravintoa, viisi tärkeää hyötyä terveydelle
  Buy Now »