Sisäsiisteys | Hill's Pet

Sisäsiisteys

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kissa on yleensä pikkutarkka wc-tapojensa suhteen ja käyttää hiekkalaatikkoa sisällä, jos sitä sille tarjotaan, tai tekee tarpeensa pihalle. Sen sijaan voi olla todella huolestuttavaa jos se ulostaakin sisätiloihin. Joskus harvoin saattaa käydä vahinko jos kissa on sairas, lukittu huoneeseen tai se pelästyy äkkinäisesti.

Jos asiaankuulumatonta ulostamista tapahtuu kotona jatkuvasti asia tulisi tutkia kissan terveyden ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Mikä tahansa onkaan syynä, rangaistus ei ole ratkaisu.

Se tekee kissasta vain pelokkaamman ja pahentaa ongelmaa. Torjuntakeinot, kuten folio, pippuri, sitrushedelmien kuoret tai vesipyssy harvoin ohjaavat käytöstä oikeaan suuntaan - ne vain aiheuttavat lisää ahdistusta ja viivästyttävät käytöksen alkuperäisen syyn tutkimista. Huolimatta tämän ongelman epämiellyttävästä luonteesta on tärkeä muistaa, että tämä ei ole likainen protesti! Kissa ei ole hakemassa kostoa tai ilmaisemassa mieltään; jotain on vialla sen maailmassa ja vaaditaan vähän etsiväntyötä saadaksemme selville mitä.

Sotkettujen paikkojen puhdistaminen

On se sitten silkka vahinko tai ei, kun kissa on kerran ulostanut tiettyyn paikkaan sen herkkä hajuaisti kannustaa sitä käyttämään kyseistä paikkaa säännöllisesti tarpeiden tekoon.

Paras tapa katkaista kierre on pitää kissa poissa mahdollisimman kauan kyseisestä paikasta, poistaa mahdollinen haju, jonka kissa voi havaita ja muuttaa tilan sijaintia käyttämällä huonekaluja tukkimaan tien paikkaan. Pese alue 10%:lla liuoksella biologista tai entsyymistä pesupulveria, huuhtele sitten kylmällä vedellä ja anna kuivua.

Miksi kissani tekee tarpeensa sisälle?

On olemassa lukemattomia syitä miksi yksittäinen kissa alkaa tehdä tarpeensa sisätiloihin. Alla on listattu yleisimmät syyt ja mahdolliset keinot ratkaista ongelma.

Sairaus:
Virtsaputkisairaus tai ripuli voivat aiheuttaa sotkemista, koska kissa kärsii vaivoista tai sitten se ei vain ehdi aina hiekka-astialle tai ulos.

Mahdollinen ratkaisu:
Eläinlääkärin hoito palauttaa yleensä kissan tavat normaaliksi. Joskus kissat jatkavat sotkemista, jos niillä on ollut epämiellyttäviä kokemuksia hiekkalaatikollaan. Tässä tapauksessa voi olla tarpeellista laittaa ylimääräinen laatikko jonnekin muualle kannustamaan sen käyttöä.

Vanha ikä:
Iäkkäämpi kissa ei välttämättä uskaltaudu ulos huonolla säällä tai sillä saattaa olla ongelmia kissanluukun kanssa jäykkien nivelten takia. Kun kissa vanhenee, siitä tulee epävarmempi ja se saattaa tuntea olonsa uhatuksi reviirillään toisten kissojen läsnäollessa.

Mahdollinen ratkaisu:
On melkein mahdotonta välttää sitä, että jossain vaiheessa iäkkäämmät kissat vaativat sisätiloissa olevaa turvallista wc-tilaa, johon on helppo pääsy. Hiekkalaatikon asettaminen sisätiloihin usein ratkaisee ongelman. On aina tärkeää sulkea ensin terveydelliset syyt pois kun kyseessä on iäkkäämpi kissa.

Pelko tai ahdistus: 
Kissat ovat kaikkein haavoittuvaisimmillaan kun ne tekevät tarpeensa ulkona. Jos kissa tuntee itsensä uhatuksi sellaisella hetkellä, se saattaa lopettaa ulostamisen pihalla. Toiset kissat ovat yleensä suurin ongelma mutta häiriönä voi olla myös naapurin koira tai vain äkillinen kova ääni.

Mahdollinen ratkaisu:
Hiekka-astian sijoittaminen sisätiloihin suojaisaan paikkaan vähentää ahdistuneisuutta ja näin kissan ei tarvitse tietoisesti etsiä sopivaa tarpeentekopaikkaa. Kissan seurana oleminen puutarhassa voi myös auttaa. Kissasi saattaisi normaalisti valita wc:nsä hyvän matkaa sen kotoa, joten voi olla hyvä tehdä sen omasta pihasta houkuttelevampi. Tee kissalle tarpeentekopaikka pihan hiljaiseen nurkkaan melko lähelle taloa (jotta se voi paeta helposti sisälle) ja vie sinne runsaasti turpeetonta multaa tai hiekkaa.

Vieraiden läsnäolo:
Joskus kissa virtsaa tai ulostaa sisälle jos kotona on vieraita ja pääsy hiekka-astialle edellyttää sitä, että kissan täytyy kulkea saman huoneen läpi, jossa vierailija on. Jotkut kissat kärsivät 'yksin kotona' -ahdistuksesta kun niiden omistajaa menee pois ja jättää ne yksin suojelemaan taloa. Vieraan hoitajan läsnäolo voi saada jotkut kissat tuntemaan olonsa vakavasti uhatuiksi ja myöhemmin 'merkkaamaan' alueen, erityisesti omistajan sängyn, jossa on vahva, tuttu ja rauhoittava tuoksu.

Mahdollinen ratkaisu:
Sijoita sisätiloihin sopiva hiekka-astia huoneeseen, jonne kissa hakeutuu turvaan, sen varalta, että se jää yllättäen kiikkiin! Paras tapa välttää 'yksin kotona' -sotkemista on pitää makuuhuoneen ovi kiinni ja yrittää saada tuttuja ihmisiä hoitamaan kissaa poissa ollessasi. Jotkut kissat ovat erityisen alttiita stressille kun ne jätetään yksin ja saattaa olla hyödyllistä viedä ne vierailulle maineikkaalle ja huolehtivalle kissankasvattajalle.

Asiantuntijan apua: 
Sotkeminen voidaan lopettaa monen kissan kohdalla käyttämällä tässä mainittuja tekniikoita. Joissakin tapauksissa ongelma voi olla pysyvämpi ja on tällöin on suositeltavaa mieluummin ottaa yhteyttä eläinlääkäriin kuin odottaa, että se ratkeaisi itsestään.
Reference Feline Advisory Board - www.icatcare.org

Liittyvät artikkelit