Huonon käytöksen kitkeminen  

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Virtsamerkkailu

Virtsamerkkailu on osa kissan luonnollista käyttäytymistä ja sillä tavoin ne jättävät ympäristöönsä merkkejä ja tietoa itsestään. Ei kuitenkaan ole erityisen sopivaa, jos kissa tekee näin

Ennen kuin yrität ratkaista merkkausongelmaa, on tärkeä selvittää onko kyse merkkailusta vai vain virtsaamisesta. Viimeksi mainittu tapahtuu kyykkyasennossa, kun taas reviiriä merkittäessä kissa on pystyasennossa. Pienet virtsasuihkaukset osuvat pystysuorille pinnoille.

Mitä tehdä

Vie pentu eläinlääkärille, jotta alempien virtsateiden tulehdus voitaisiin sulkea pois. Tämä on hoidettavissa oleva mutta vakava sairaustila, jonka vuoksi kissanpentu virtsaa muualle kuin hiekka-astiaansa ja siksi se saatetaan sekoitettaa reviirinmerkkaukseen.

Virtsamerkkailu kuuluu usein stressaantuneen kissan tapoihin. Mieti, onko kissanpennullasi ollut viime aikoina jotakin hämmentävää. Järkyttäviä tapahtumia voivat olla esimerkiksi muutto, uuden vauvan tai lemmikin tulo taloon, tai pienemmät asiat, kuten huonekalujen siirtely kissanpennun lempihuoneessa.

Miten pennun saisi jälleen tuntemaan olonsa onnelliseksi ja turvalliseksi?

Älä koskaan rankaise kissanpentua virtsamerkkailusta. Kissat eivät ymmärrä rangaistusta ja koska merkkailu on usein seurausta stressistä, se voi vain pahentaa ongelmaa entisestään.

On hyvin tärkeää, että merkattu alue puhdistetaan. Kissanpentu nimittäin haluaisi mielellään lisätä vanhojen hajujen päälle uuden hajukerroksen!

Monet tavanomaiset puhdistusaineet eivät sovellu puhdistamiseen, koska niissä on ammoniakkia ja klooria. Kissan virtsasta löytyy näitä molempia aineita, joten alue houkuttelee entistäkin enemmän kissaa merkitsemään sen.

Käytä likaantuneille alueille sen sijaan laimennettua biologista pesujauhetta. Huuhtele ja anna kuivua. Sen jälkeen, kun olet testannut värinpitävyyden, suihkuta lääkespriitä. Anna alueen kuivua ennen kuin kissanpentu pääsee takaisin huoneeseen.

Neuterointi

Neuterointi poistaa virtsamerkkailun 80%:lla uroskissoista, useimmiten välittömästi.

Sitkeitä ongelmia

Suurimassa osassa tapauksia, sisällä tapahtuva virtsamerkkailu voidaan kitkeä nopeasti ja onnistuneesti. Jos ongelmat kuitenkin jatkuvat, käänny eläinlääkärin puoleen, joka voi määrätä lääkkeitä tai lähettää sinut eläinten käyttäytymiseen perehtyneen ammattilaisen luokse.

Liittyvät tuotteet

 • Science Plan™ Feline Mature Adult 7+ NeuteredCat

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <br>Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; NeuteredCat Young Adult on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.
 • Science Plan™ Feline Adult 7+ Youthful Vitality Multipack

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Youthful Vitality has been scientifically developed with cutting edge food science to deliver nutrition that helps fight the signs of aging in your adult 7+ yrs cat.
 • Hill's™ Science Plan™ Kitten Healthy Development™ Chicken

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken (kana) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
 • Hill's Science Plan YOUTHFUL VITALITY MATURE ADULT CAT FOOD with CHICKEN & RICE

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Youthful Vitality has been scientifically developed with cutting edge food science to deliver nutrition that helps fight the signs of aging in your adult 7+ yrs cat.